En Sıcak Konular

İki gazete dışında hepsi hasta!

0 0 0000 00:00 tsi
İki gazete dışında hepsi hasta! Doktorlar medyayı masaya yatırdı. Hürriyet'e teşhis konamadı, Vatan'ın hastalığı ciddi, matematik zekasında sorun var. 2 gazete ise turp gibi... İşte "bayram"da yürüyüş yapan doktorların gözüyle gazetelerin hastalıkları.

Sağlık çalışanları, 11 Mart 2007 tarihinde Ankara’da düzenledikleri “Sağlık haktır” mitinginin ardından, medyayı mercek altına aldı. İstanbul Tabip Odası, İstanbul Dişhekimleri Odası, ve İstanbul Veteriner Hekimleri Odası hangi gazetenin haberi nasıl verdiğini göz önüne alarak bir değerlendirme yaptı. Çıkan sonuç, birçok gazetenin haber anlayışında ciddi bir sağlık sorunu yaşadığını ortaya koydu.

İşte sağlık çalışanlarının gazetelere ilişkin değerlendirmesi:
1- Cumhuriyet: Beyaz Yürüyüşü birinci sayfadan duyuran ve haberin devamını yedinci sayfada veren Cumhuriyet, başarılı bir habercilik örneği vermiştir. Gazetenin bu tavrının diğer medya kuruluşları tarafından da örnek alınması önerilmektedir.
2- Birgün: Birgün de Cumhuriyet gibi haberi birinci sayfadan duyurup üçüncü sayfada haberin devamını verdi. Birgün’ün bu yaklaşımı, sağlıklı ve sorumlu habercilik açısından takdirle karşılanmıştır.
3- Akşam: Beyaz Yürüyüş mitinginin Akşam gazetesinde 17. Sayfada haber olabilmesi bir burukluk yaratmıştır. Haberin tek olumlu yönü, tarafsız ve çarpıtılmadan verilmiş olmasıdır.
4- Radikal: Gazetenin böylesine önemli bir konuya ancak yedinci sayfada yer vermesi, Radikal’in adı ile habercilik anlayışı arasında ciddi bir çelişki olduğu şeklinde yorumlandı. Ancak her şeye rağmen, haberin çarpıtılmadan ve nesnel olarak verilmeye çalışılması, Radikal’in gazeteciliğinden henüz umut kesilmemesi gerektiğini ortaya koydu. Bu hatasını anlayan gazete ertesi gün mitingle ilgili tekrar bir haber yaptı.
5- Vatan: Vatan gazetesinin haberi veriş biçimi, bu gazetenin sağlığı açısından endişe vericidir. Mitinge dört bin kişinin katıldığı iddiasına yer veren gazetenin, aynı haberde Türkiye’nin çeşitli yerlerinden 113 otobüsün geldiğini de yazması, muhabir ve editörün matematik bilgisi konusunda şüphe uyandırıyor. Çünkü, her otobüsün 40 kişi aldığı varsayımıyla sadece Ankara dışından gelenlerin sayısı bile 4520 ediyor. Üstelik Ankara sağlıkçıların yoğun olarak yaşadığı bir kent olarak bilinir.
6- Star: Star gazetesinin Beyaz Yürüyüş mitingini, ithal doktor girişimiyle ilgili hükümet açıklamasının içinde sadece bir fotoğraf altı olarak görmesi, bu gazetenin muhakeme yeteneği konusunda soru işaretlerine yol açtı. Star gazetesine bir reçete yazılarak “Basın kuruluşları, hükümetin değil, halkın sesi olmalıdır” uyarısı yapılmasının yerinde olacağı düşünülmektedir.
7- Sabah: Sabah gazetesinin Beyaz Mitinge 24. Sayfada ve tek sütun olarak yer vermesi, bu gazetenin haberi duyurmaktan çok geçiştirmeye çalıştığı izlenimine neden olmaktadır. Üstelik, Havalimanları Kralı Hamdi Akın’la ilgili bir tanıtıma “Çalışırken orgazm oluyorum” ifadesiyle ve çok daha geniş biçimde yer verilmesi bu düşünceyi güçlendirmektedir.
8- Takvim: Takvim’in Beyaz Yürüyüş ile ilgili haberi uzun aramalardan sonra 11. Sayfada bulunabildi. Sadece iki cümle ile ve fotoğraf altı biçiminde verilen haberin tek sevindirici yanı, bir çarpıtmaya yer vermemiş olmasıdır. Ancak, Alanyalı pastacıların 2 bin 720 metre 21 santimlik pasta yapması, tek özelliği başbakanla aynı adı taşımak olan altı yaşındaki bir çocuğun üç saat ortadan kaybolması gibi haberlere daha geniş yer verilmesi ise Takvim’in karnesine eksi puan olarak geçti.
9- Posta: Türkiye’nin en çok satan gazetesi olmakla övünen Posta, magazin haberlerini öne çıkartırken, sağlıkçıların eylemini 15. Sayfada sadece üç cümleyle duyurdu. Posta’nın daha uzun ve sağlıklı yaşaması için gerçekten haber değeri olan olaylara yer vermesi önerildi.
10- Zaman: Zaman gazetesinin mitinge sadece 500 kişinin katıldığı yönündeki iddiası ve yürüyüş boyunca atılan sloganları çarpıtması sağlık çalışanlarını ikiye böldü. Bazı sağlıkçılar, “Zaman muhabiri, yürüyüşü hiç izlemeden haberi evinden yazmış” iddiasını gündeme getirirken, bir kısmı da muhabirin görme ve işitme kaybı sorunu olabileceğini savundu.
11- Hürriyet: 2004 Ukrayna güzeli Anna Bobkva’nın gerçek adının Ganna olduğu, Manken Didem Erol’un göğsünün ve göbeğinin yanması sonucunda uğradığı iş kaybı, Zeynep Yılmaz’ın otomobiline hasar verdiği iddiasıyla Tuğba Ekinci hakkında dava açılması, Hülya Avşar ile Saadettin Saran’ın tatilden birlikte dönmesi gibi “haber”lere geniş yer ayıran Hürriyet gazetesinin, 10 bin kişinin katıldığı ve Ankara’nın göbeğinde yapılan bir mitinge sayfalarında yer vermemesine sağlıkçılar günümüzdeki bilimsel veriler ışığında maalesef herhangi bir teşhis koyamadılar.

internethaber



Bu haber 324 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler

    3,343 µs