En Sıcak Konular

Cumhurbaşkanı Gül görevden alabilir

30 Nisan 2010 15:23 tsi
Anayasa Mahkemesi esasa girip paketi iptal ederse, Cumhurbaşkanı görevden alabilir mi? İşte cevabı...

Anayasa Mahkemesi yetkisi olmadığı halde esasa girip anayasa değişiklik paketini iptal ederse, Cumhurbaşkanı mahkeme üyelerini atadığı gibi görevden de alabilir. Örneğin Anayasa'da Genelkurmay Başkanı'nın görevden nasıl alıncağı belirtilmemiş olmasına rağmen atandığı gibi görevden de alınabiliyor. Nitekim HSYK da Erzurum'daki başsavcıların özel yetkilerini elinden aldığında "yetkiyi veren almaya da sahip" şeklinde bir açıklama yapmıştı.

Meclis, anayasaya aykırı bir yasa çıkardığı gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi iptal ediyor, parti kapatıyor, siyasi yasak getiriyor. Peki ya Anayasa Mahkemesi anayasayı ihlal ederse, anayasanın yapamazsın dediği esas denetimi yaparsa? İşte bu durumda Cumhurbaşkanı atadığı gibi görevden de alabilir. Çünkü anayasanın 6. maddesi 3. fıkra son cümlesinde 'Hiçbir kimse veya organ kaynağını anayasadan almayan bir devlet yetkisi kullanamaz' deniyor.

Bir de Cumhurbaşkanı'nın sorumsuzluğu ilkesi var. Anayasanın 105. maddesinin 2. fıkrası şöyle; 'Cumhurbaşkanı'nın resen imzaladığı kararlar ve emirler aleyhine Anayasa Mahkemesi dahil, yargı mercilerine başvurulamaz.' Yani görevden alma durumunda yapılabilecek hiçbir şey yok.

Anayasa madde 147'de 'Anayasa Mahkemesi üyeleri 65 yaşını doldurunca emekliye ayrılırlar' diyor. Fakat bu 65 yaşından önce görevden alınamayacağı anlamına gelmez. Çünkü burada 'göreve devam eder' denmiyor 'emekliye ayrılırlar' deniyor. Yani 65 yaşı bir üst sınırdır. Bu, 'ondan önce anayasayı ihlal ederse' görevden alınamayacağı anlamına gelmez. Maddenin başlığında görev süresi yazıyor. Fakat bunun da 4 yıl - 5 yıl gibi bağlayıcı bir hükmü yok.

SAMANYOLU HABER



Bu haber 975 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,036 µs