En Sıcak Konular

Dünya gelirinin yüzde 95'i ABD'nin

30 Nisan 2010 08:26 tsi
Dünya gelirinin yüzde 95'i ABD'nin Yönetmen Osman Sınav, yaptığı konuşmada, özellikle sinema filmleri ve dizilerin uluslararası tanıtımda etkisine değinirken, ABD'nin sinemadan kazandığı gelire dikkati çekti...

Yönetmen Osman Sınav, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Bucak Hikmet Tolunay Meslek Yüksekokulunca düzenlenen 4. Kariyer Günleri'nin konuğu oldu.

Sınav, yaptığı konuşmada, özellikle sinema filmleri ve dizilerin uluslararası tanıtımda etkisine değindi. ABD'nin sinemadan kazandığı gelire dikkati çeken Sınav, ''Sinemada dünya gelirinin yüzde 95'i Amerika'ya gidiyor'' diye konuştu.

Sinema sektörü ve pazarının ABD'nin elinde olduğunu, sinema filmleri sayesinde Türklerin ABD insanını yakından tanıdığını belirten Sınav, şöyle devam etti:

''Ama onlar bizden bir şey seyretmediği için bizleri tanımaz. Bunun için Türkiye'nin kendi pazarını yaratması gerekiyor. Biz küçük bir ülke değiliz. Büyük bir ülke olduğumuz için önce kültürel değerlerimizi başka ülkelere tanıtmamız gerekiyor. Bu sinemayla olur, televizyon dizileriyle olur. 10 yıl sonra oluşacak pazarın temelini bugünden atmamız lazım. Bugün Balkanlar'da, Orta Doğu'da Türk dizileri seyrediliyor. Bugün Azerbaycan'da 5 yaşındaki çocuk Türk televizyon dizilerini seyrettiği için İstanbul Türkçesini çok iyi konuşabiliyor. İşte sinemanın, televizyon dizilerinin etkisi budur. Türk kültürünü bu şekilde başka ülkelere taşımış oluyorsunuz. Sonra da kültürünüze alışmış olan insanlar bizim gibi, bizden olanı, bizim kullandığımız ürünleri kullanmak isteyecektir. Bu şekilde pazarın önü de diğer sektörler de açılmış olacaktır.''

Azerbaycan'da Türk dizilerine yönelik ilginin ardından bu ülkede dizilere dublaj zorunluluğu getirildiğine dikkati çeken Sınav, Amerikan yapımı sinema filmleri ve dizilerin etkisiyle İngilizcenin dünya dili haline geldiğine de işaret etti.

Türkiye'nin kültür ticaretinin temellerini atması gerektiğini belirten Sınav, bu sayede Türkçenin öneminin de artacağını kaydetti.

Sınav, bir öğrencinin ''Hep devlete ve teröre dayalı, anlamlı filmler yapıyorsunuz. Hiç tehdit alıyor musunuz?'' şeklindeki sorusuna, ''Biz önemli değiliz, önemli olan devletimiz, ülkemiz tehdit almasın'' diye yanıt verdi.

''Mahsun Kırmızıgül bir savaş filmi çekmek için savaş uçağı istedi ama verilmedi. Rusya'dan temin edildi. Size yeterince destek verildiğine inanıyor musunuz?'' sorusu üzerine de Osman Sınav, ''30 yıllık sanat hayatımda Mahsun Kırmızıgül'e verilen destek kadar destek bulamadım'' dedi.

Star



Bu haber 666 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,585 µs