En Sıcak Konular

3. köprü talan mı? Rant mı?

29 Nisan 2010 18:54 tsi
3. köprü talan mı? Rant mı? Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım 3. Köprünün merakla beklenen güzergahını açıkladı. Güzergah İstanbul’un kuzey hattından, kentin akciğerlerinden geçiyor. Soru şu: Poyrazköy ile Garipçe arasına inşa edilecek 3. Köprü talan mı? Yoksa kent trafiği için

3. köprü tartışmaları nihayet sona erdi. Ulaştırma bakanlığının üzerinde çalıştığı altı alternatiften, şehrin en kuzeyindeki güzergah seçildi. Bağlı yollarının yapımıyla birlikte 6 milyar dolara mal olacak köprü İstanbul boğazının karadeniz çıkışında bulunan Poyrazköy ile Garipçe arasına inşa edilecek.

Köprünün bir ayağının yerleştirileceği Poyrazköy Türkiye’nin gündemine daha önce farklı nedenlerle geldi.

Boğazın Karadeniz çıkışında, anadolu yakasında şirin bir balıkçı köyü olan Poyrazköy, yaz aylarında plajıyla istananbullulara hizmet veriyor, dalgakıran limanıyla da teknelere korunak sağlıyor.

Türkiye’nin gündemine limanın hemen çıkışında yaşanan bir deniz kazasıyla giren Poyrazköy, ardından İstanbul’un akciğerlerini vuran orman yangınlarıyla gündeme geldi. Daha sonra Ergenekon soruşturması kapsamında gömülü bulunan  mühimmatla dikkatleri üzerine çekti. bu arada ilginçtir, televizyonlarda köprünün geçeceği söylenen ve gösterilen tepe, gömülü mühimmatın bulunduğu askeri bölgenin sınırarı içinde yer alıyor.

Garipçe ise Poyrazköy’ün tam karşı istikametinde yer alan yine bir balıkçı köyü. Her iki köyün de çevresinde –her ne kadar Poyrazköy’de meydana gelen yangın sonucunda yok olan ormanın yerine yenisi henüz oluşmaya başlasa da- çam ormanları yer alıyor.

İşte bu yüzden 3. Köprünün geçeceği güzergahın doğaya ve İstanbul’un akciğerlerine zarar vereceği endişesi doğuyor. Her ne kadar ulaştırma bakanlığı köprünün yapımında çevreye azami özenin gösterileceğini açıklasa da bu kaygının ileriye dönük olarak not edilmesi gerekiyor.

Konuyla ilgili diğer bir ayrıntı ise kamulaştırmayla ilgili...

Boğaz köprüsünün yapılacağının açıklanmasıyla güzergah arayışları başlayınca İstanbul’da ciddi bir spekülasyon da başladı. fatih Sultan Mehmet köprüsünün yapımı ve sonrasında yaşananları da bilyoruz... köprü çevresi ciddi bir rant sağladığı için spekülatörler güzergahın öğrenilmesi için ciddi bir çalışma yaptı.

Ancak hem seçilen güzergah hem de altı alternatif üzerinde durulması spekülatörlerin işini zorlaştırdı. Çünkü hem Poyarközy hem de Garipçe’nin etrafı hazine arazisi... Dolayısıyla bu kamulaştırmanın olmayacağı yani rantın ölü olduğu anlamına geliyor.

3. köprü güzergahı doğa için bir tehdit gibi duruyor, ancak rantın önüne geçmesiyle hanesine artı puan yazılıyor.

Bu arada güzergahla ilgili uzmanların yaptığı “şehir trafiğini etkilemeyecek, iki köprüde sıkışıklık devam edecek. Güzergah oldukça yanlış yerde seçildi” şeklindeki eleştiriler de haklılık payı taşımıyor. Çünkü transit geçen kamyon ve tırların oluşturduğu trafik ikinci köprü için ciddi bir yük anlamına geliyor. 3. Köprü Anadolu’dan Avrupa’ya transit geçişe ayrılacağı için uzun araçlar ve kamyonlar buraya yönlendirilecek. Böylece ikinci köprünün üzerindeki yük hafifletilecek. Birinci köprünün yoğunluğundan bunalan binek arabalar da ikinci köprüyü farklı bir alternatif güzergah olarak kullanabilecek.

www.iyibilgi.com özel



Bu haber 857 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,458 µs