En Sıcak Konular

Tıp bayramında reçeteyi IMF yazdı!

0 0 0000 00:00 tsi
Tıp bayramında reçeteyi IMF yazdı! Tıp bayramı hüzünlü bitti... Sağlık sektörü yasta. "Torba yasa" meclisten geçti. İlaç sektöründe yaşanan skandallar ülkeyi derinden sarstı. Hastalar tedavi ücreti ödeyemediği için hapse atılıyor.. SES Genel Sekreteri Dr. Erkan Sümer başımıza daha n

Bugün Tıp Bayramı. Fakat Sağlık çalışanları yas tutuyor. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri (SES) Sendikası ise tıp bayramının adını mücadele günleri olarak adlandırıyor. Sendikanın  genel sekreteri  Dr. Erkan Sümer, "Dağlar kadar sağlık sorunun olduğu, sağlık hizmetlerinin paraya döküldüğü bir ülkede tıp bayramını kutlamaya vicdanımız el vermiyor" şekline konuşmasına başlıyor.

IMF sağlığımıza el attı

Ülkedeki sağlık sorunlarının 4,5 yıl önce kabul edilen ve yürürlüğe konan sağlıkta dönüşüm yasası ile katlanarak artığını belirten Sümer sözlerini şöyle sürdürüyor: " Türkiye'de reçeteyi yazan IMF ve Dünya Bankası. Bu reçete Türkiye'deki sağlık sisteminin yıkımını ve piyasalaştırmasını öngörüyor. Sağlıkta dönüşüm yasasının yeni uygulaması gereğince sosyal güvencesi olanlar sağlık hizmetinden müşteriymiş gibi faydalanıyor. Hastalardan prim isteniyor. Allah'tan Emekli sandığı mensupları ve devlet memurlarının bu yasaya tabi tutulmasını Anayasa Mahkemesi engelledi."

Hastalar şarlatanların esiri olacak

Yasanın öngördüğü aile hekimliği sisteminin de sağlık hizmetlerinde çok ciddi sıkıntılara gebe olduğunun altını çizen Dr. Erkan Sümer "Bu sistem ile sağlık hizmetlerinin yurdun dört bir yanına yayılmasını sağlayan, sağlık ocakları kapatılıyor. Sağlık ocaklarının alternatifi olarak ise muayenehaneler gösteriliyor. Bu da demek oluyor ki parası olmayan sağlık hizmeti alamayacak. Kamu hastaneleri de özerkleştirme yolunda. İşletmeye dönecek hastanelerde tedavi olacak hastalar piyasanın insafına kaldı." diyor. Sümer, hastanelerin kazanç esasına göre çalışmasının yaratacağı infialleri son günlerde tedavi masrafını ödeyemediği için hapse giren hastaları ve Şanlıurfa’da kendisinden senet istedikleri için çocuğu Fatma Özcan'ı hastaneye götürmeyen ve ölümüne neden olan babayı örnek göstererek anlatıyor. Hastaneye gitmeyen hastaların, falcılara ve şarlatanlara meyli artıracağının da altını çizmeyi de ihmal etmiyor.

Hükümet yabancı hekimde geri adım atmayacak

Sağlık sorunlarını paylaşmaya devam eden Dr. Sümer, "Veto edilen yabancı hekim yasası ise, bir iki düzenlemeyle onaylanmak üzere. Maalesef ülkeyi tehdit eden bu yasa ile ilgili hükümet geri adım atacak gibi görünmüyor. Aynı zamanda bu yasa ile hastanelerdeki şef ve şef yardımcılarının sınavsız atanması uygulaması da  hastaları vuracak bir adım. Siyasi çıkarlar için bilgisi ölçülmeden, layık olmadığı yere atanan şefin, insan hayatının söz konusu olduğu hastanelere yön vermesi oldukça tehlikeli bir adım olarak göze çarpıyor." şeklinde konuşuyor.

Son iki yılda ilaç harcamaları üç kat arttı

Sağlık çalışanları olarak gösterdikleri tepkilerde maaş sorunlarını öne çıkarmamaya özen gösterdikleri belirten Dr. Erkan Sümer, "Bizim için öncelikli olan  hastaların durumu. Devletin maaşı asgari ücretin iki katı olanlardan tedavi primi alınmalı. Bu gelirin altındakilerin tedavilerine devlet üstlenmeli" diyor. Devletin kaynaklarını doğru kullanması durumunda fakirleri rahatlıkla tedavi edeceğini belirten Sümer, devletin son iki yılda yanlış yönlendirme yüzünden ilaç harcamalarının üç kat arttığını ve ilaç tekellerini beslediğini vurguluyor. “Devlet kuyrukta ilaç kuyruğunda bekleyen hasta manzaralarını elleriyle yarattı.  Kamu kurumlarında eczacı istihdam edip ilaç dağıtımını sağlıklı bir şekilde denetleyebilirdi. Bugün yaşanılan skandallar, ilaçlara dökülen fazla paralar devletin sağlıksız politikasından kaynaklanıyor." diyerek son günlerde ilaç sektöründe yaşanan yolsuzluk ve sahtekarlıkların nedenlerine mercek tutan Sümer, ilaç sektörü ile ilgili eleştirilerini sürdürüyor: "IMF'nin de baskısı ile 150 kalem ilaç geri ödeme listesinden çıkartıldı. Amaç tasarruf değil,  paranın hastanın cebinden çıkması. Bu 150 kalem ilacın içinde kanser ilacı dahi var. Hastalar almak zorunda."

www.iyibilgi.com



Bu haber 350 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,847 µs