En Sıcak Konular

Kıyamet hamlesi: İran Kuzey Irak’a girerse!

0 0 0000 00:00 tsi
Kıyamet hamlesi: İran Kuzey Irak’a girerse! İran, ülkesindeki PKK klonu PJAK’a karşı operasyonlara başladı. Şu ana kadar 200’den fazla terörist ele geçti. Dahası Tahran, ‘K.Irak’a girebilirim’ dedi. Bu halde Türkiye, ‘ortada buluşuruz’ diyebilir. Peki ya AB

İran’a yönelik Kuzey Irak’tan kaynaklanan ve CIA’in desteklediği iddia edilen PJAK eylemleri Tahran’ı sinirlendirmeye başladı. Bölgede geniş çaplı bir askeri operasyon başlatan İran, şu ana kadar 200’den fazla teröristi etkisiz hale getirdi.

Bununla yetinmeyen İran, “Kuzey Irak’a da sınır aşan bir operasyon düzenleyebileceğini açıkladı. Bu tam anlamıyla savaş demek. Bu durumda Ankara, “İran bölgeye girebiliyor ben niye giremiyorum” diyerek PKK’ye yönelik bir harekat başlatabilir.

Ancak İran’ın bu hamlesi ABD için de savaş nedeni. İran’la kozlarını paylaşmak için zaten fırsat arayan Washington tartışmasız biçimde İran’a saldıracaktır. Aynı durum İsrail için de geçerli. Kuzey Irak’ı çok önemseyen Tel Aviv, Amerika reaksiyon göstermese veya diplomatik girişimi tercih etse bile İran’a yönelik bir sıcak müdehaleyi zorlayabilir.

Siz karışmayın…

Böylesi bir durumda ABD’nin çekinik kalması az bir ihtimal olmakla birlikte, bu gerçekleşirse Ankara bölgeye girmek de tereddüt etmeyecek gibi görünüyor. Zira İran’ın bu hamlesi şu ana kadar Türkiye’nin elini bağlayan “dost” ricalarının boşa düşmesi anlamına gelecek. 

Peki İran böyle bir adımı atar mı? Keskin söylemine rağmen Tahran’ın bu girişime cesaret edebileceğine pek ihtimal verilmiyor. Savaş demek olacağını İran da çok iyi biliyor. Yine de bu gerçekleşirse en akla yakın senaryo, ABD’nin hem Türkiye’ye hem de İsrail’e “siz karışmayın ben hallederim” demesi.

Ankara dinler mi?

Krizin bu denli yükselmesi anında Ankara, ABD’yi dinler mi? Muhtemelen ama farklı bir nedenle. ABD’nin İran’a saldırması ve açık bir savaş ilanı; Türkiye’nin Kuzey Irak’a gireyim isteğini zaten hayata geçirebilir. Washington, Türkiye’nin desteğine kesin biçimde muhtaç hale geleceğinden, Kuzey Irak’ta Türk varlığına itiraz etmeyebilir.

Peki şu anki durum ne..Aslında İran’ın operasyonu dışında ve açıklamasından başka gerilim noktası şimdilik bulunmuyor. Tüm taraflar gelişmeleri izliyor. Özellikle İran’ın sınırı aşıp aşmayacağını!
www.iyibilgi.com



Bu haber 536 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,206 µs