En Sıcak Konular

Son ikaz: ANAP dağılıyor!

0 0 0000 00:00 tsi
Son ikaz: ANAP dağılıyor! ANAP sınırda.. TBMM’deki sayısı 20’ye düştü.. İstifaların ardında AKP’yi arayanlar haklı. Ama nispeten! Çünkü bu transfer kokan seri istifaların ardında merkez sağa hayır diyen Erkan Mumcu’yu ‘hizaya getirme’

En kritik ve yakın eşik olarak gösterilen Cumhurbaşkanlığı seçimi, toplumun hemen tüm kesimlerinin ilgisini çekse de, gerçekte en çok AKP’yi meşgul ediyor. “Meşgul” kelimesini “rahatsız”la değiştirmek de çok mümkün.

Zira AKP, Genel Başkanı’nı “yukarı” gönderirken iki ciddi sorunla karşılaşma ihtimalinden huzursuz.. Bunlardan ilki Başbakan Erdoğan’ın Köşk’e gitmesiyle toplumsal bir gerginliğin yaşanıp yaşanmayacağı ile ilgili.

Diğeri ise AKP’nin sandıkta bu “boşalmanın” bedeleni ödeyip ödemeyeceği. AKP’den daha büyük bir karizması olan Erdoğan’ın bu anlamdaki kaybı TBMM sandalyelerine nasıl yansır, işte bunun hesabını tam kestiremiyorlar. Yine de bir önlem hazırlanmış durumda. Hemen erken seçim. Ama bu başka bir yazının konusu.

Bir defa da bitirelim…

AKP kurmaylarının düşüncesi, Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinin uzadıkça gerilimin artacağı yönünde. Bunun için isim açıklamaktan imtina ettikleri gibi, seçim günlerini de biran önce atlatmak niyetindeler. Üç turlu Cumhurbaşkanlığı seçimlerini ilk turda bitirip, ardından erken seçim ilanıyla gündemi tamamen değiştirmek niyetindeler.

Bildik mesele şu ki, AKP oyları ilk tura yetmiyor. Biraz desteğe ihtiyaç var. Bu desteğin en akla yakın kaynağı ise ANAP. İki partinin toplam oyu Cumhurbaşkanını ilk turda seçmeye yetiyor.

Anavatan Partisi’nden gelen üst üste istifalar ilk bakışta, AKP’nin hamlesi gibi okunuyor. İstifa edenler AKP’ye geçseler dahi meseleye bugün için böyle bakmak tam doğru değil. Zira asıl mesele merkez sağın toparlanması çabalarında düğümleniyor.

AKP tek tek istemiyor…

AKP’nin arzusu ANAP’ı parçalayıp, istifa edenleri tek tek bünyesine katarak bir sonuca ulaşmak değil. Aslında bu belki de en son isteyeceği şey. Asıl arzusu ANAP’ın parti olarak TBMM’de kendisini desteklemesi. Aksi halde güç birliği konusunda gittikçe hızlanan merkez sağ ANAP’ı daha kolay yutabilir.  Bazı AKP’li milletvekilleri, “ANAP’tan ayrılanlar belki de DYP’ye gider” bile diyor.

Yani AKP temel strateji olarak ANAP’ın tek parça kalması, merkez sağ girişimlerden uzak durması ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde kendilerini desteklemesi konusunda daha istekli. Ama ANAP grubu dağılırsa yapabilecekleri fazla bir şey kalmıyor.

Baba faktör…

Peki ama bu operasyonun ardında kim ya da ne var? Bu sorunun yanıtı aslında çok şaşırtıcı değil. Süleyman Demirel, Mehmet Ağar ve Mesut Yılmaz. Bu üçlünün temsil ettiği, “DP” akilllerinin desteklediği akım ANAP’ın da yanlarında yer almasını istiyor. Ancak Erkan Mumcu bu teklife sıcak bakmadığını kesine yakın ifadelerle belirtti.

Hem AKP’yi hem de merkez sağı sıkıştıran ortak konu ise “zaman”. Herkes zamanın tükendiğinin farkında zira, Cumhurbaşkanı seçilir seçilmez erken seçimin ilan edileceğine inanıyorlar. Bu yüzden ne yapılacaksa önümüzdeki bir kaç hafta içinde yapılmalı.

İşte ANAP’ı sıkıştıran operasyonun ardında artık içişlerini bitirmiş merkez sağ bulunuyor. Açıkca Yılmaz’ın ANAP içindeki bağları, Ağar’ın barajı aşma ihtimalinin yüksekliği ve kuşkusuz Demirel ismi ANAP’lıları zorluyor.

Arı köşeye sıkışırsa?

Peki ANAP ne düşünüyor? Aslında çok fazla bir şey değil. Gidenlere gitsinler ve bir daha gözümüze gözükmesinler diyorlar. İstifaların devam etmesinden de korkuları yok ama, 20 sayısının altına düşülmesi tüm dengeleri bozacak. Bu halde merkez sağın yeni oluşumunu yaralamak adına çok zor bir hamle yapabilirler. AKP’yi destekleyebilirler.

ANAP içinde tüm bu sorunları bir kalemde silecek önerisi olanlar da var. AKP’ye seçimlerde katılmak gibi. Arcak burada da Erkan Mumcu’nun durumu sancılı. AKP’den ayrılırken söylediklerini AKP unutabilir belki ama sınırlı bile olsa Mumcu ismine yavaş yavaş kredi açanlar bir daha dönmemek üzere Mumcu’yuu terk eder! www.iyibilgi.com




Bu haber 365 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,823 µs