En Sıcak Konular

Kesimler bugün, et fiyatları hafta sonu ucuzlayacak

29 Nisan 2010 08:46 tsi
Et ithalatına izin çıkmasından sonra kemikli etin kesim fiyatı 18 liradan 15 liraya kadar düştü. Ancak ucuzluk etiketlere henüz yansımadı.

Buna İstanbul dışında yapılan kesimlerin pazar ve perşembe günleri olması gerekçe gösteriliyor. Kesimhanelerden yeni tarifeyle et alacak kasap ve marketlerin, hafta sonunda indirimi tüketiciye yansıtacağı belirtiliyor. Kasaplar, etin kilosunun 25 liradan 20 liraya düşeceği bilgisini verirken, yurtdışında da hareketlilik yaşanıyor. Almanya'da faaliyet gösteren Türk şirketleri, "Fiyatlarımız Türkiye'dekinin yarısı." diyor.

Önümüzdeki günlerde fiyatların daha da düşmesi söz konusu. Kemaliye Et ve Tavuk Pazarları İşletme Sahibi Fahrettin Aydınlı, perşembe günü düşük tarifelerle alacakları eti fiyatlara yansıtacaklarını söyledi. Öte yandan kırmızı et ithalatı kararının ardından, besiciler ellerindeki hayvanları kesimhanelere göndermeye başladı. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın et fiyatlarına müdahale amacıyla ithal et kararı alması ve ardından Et ve Balık Kurumu'na (EBK) et ithalatı yapma yetkisi verilmesi üzerine, EBK ve özel kombinalara çok sayıda besici başvuruyor. Yoğun talep üzerine karkas et fiyatı 3 TL düştü. Yurt genelinde bu gelişmeler yaşanırken Almanya'daki Türk üreticilerden ilginç bir teklif geldi. Avrupa'nın en büyük et üreticilerinden biri olan Aydın Fleisch Handels GmbH şirketinin sahibi Aydın Yardımcı, Türkiye'nin hazır et kriterlerini beklediklerini söyledi. Daha önce de Almanya'dan Türkiye'ye et sattıklarını anlatan Yardımcı, "Fiyatlarımız Türkiye'de şu anda uygulanan fiyatların yarısı kadardır." dedi.

İthalatın iç piyasayı rahatlatacağını dile getiren Kemaliye Et ve Tavuk Pazarları İşletme Sahibi Fahrettin Aydınlı, "Perşembe günleri kesimhanelerden et tedarik ettiğimiz için perşembeden itibaren etiketlerde de fiyat düşüşleri gözlenecek. Kesimhanelerde fiyatlar düşmeye başladı. Piyasada da 5 lira birden düşüş yaşanacak.'' diye konuştu. Bereket Döner İşletme Sahibi Yunus Sarısoy ise önümüzdeki günlerde fiyatların daha da düşeceğini ve vatandaşın alım gücünün de artacağını belirtti. Et fiyatlarındaki ucuzluk lokantalarda da kendini hissettirecek. Lokanta işletme sahipleri etin ucuzlamasıyla birlikte yemeklerde yeni fiyat tarifesi uygulamasına geçecek. Et yemeklerini 7 liradan sattıklarını belirten Laper Yemek yetkilileri, önümüzdeki günlerde fiyatları 6 liraya düşüreceklerini vurguladı. Yılmaz Lokanta İşletme Sahibi Ali İhsan Yılmaz ise fiyatların gerilemesiyle birlikte menülerinde yeni fiyat tarifesi uygulayacaklarını kaydetti. Türkiye'deki et fiyatları ve ithal et konusunda Zaman'a önemli açıklamada bulunan Aydın Fleisch Handels GmbH şirketinin sahibi Aydın Yardımcı, Avrupa'daki et üreticilerinin Türkiye'nin vereceği kriterleri beklediğine dikkat çekerek, verilecek fiyatların her şartta Türkiye fiyatlarının yarısı olacağını belirtti. Yardımcı, Türkiye'deki et fiyatlarının aşırı şekilde artmasının sebebini Türkiye'de etin tekelleşmesine bağladı.

Avrupa ülkelerindeki kesimler hakkında bilgi veren Yardımcı, Avrupa'da şu anda hayvanlar bayıltılarak kesimlerin yapıldığını, ancak Türkiye'nin isteğine göre İslami usullere uygun özel kesim izni alınıp, firmalara verilecek özel sertifika ile kesim yapabileceklerini açıkladı. Türkiye'nin ithal ete izin verdiği 1993 ve 1996 yılları arasında Et Balık Kurumu'na Almanya'dan 15 bin canlı hayvan gönderdiğini söyleyen Yardımcı, ithal et konusunda sağlık ve güvenilirlik açısından en önemli ülkenin Almanya olduğunu vurguladı. Tarım Bakanlığı'nın ithal et konusunda taleplerini netleştirmesi gerektiğini anlatan Aydın Et sahibi, "Et konusunda teslim yerinin neresi olacağı, hayvanın canlı mı yoksa et olarak mı alınacağı, hayvanın kilosu, yaşı ve hangi cins belli olmalı." diyerek, Avrupa'daki üretici firmaların ancak bu şartlar doğrultusunda fiyat verebileceklerini vurguladı. Avrupa'daki et üreticilerinin Türkiye'nin vereceği kriterleri beklediğini belirten Yardımcı, verilecek et fiyatlarının her şartta şu andaki Türkiye fiyatlarından yüzde 50 daha uygun olacağını söyledi. Doğu ve Güneydoğu Anadolu illerindeki hayvan yetiştiricilerinin terörden dolayı azalmasından sonra batı illerindeki büyük firmaların ellerinde binlerce mal olduğunu iddia eden Aydın Yardımcı, "Büyük firmalar çevrelerindeki birçok köydeki hayvanları bir yıl öncesinden peşin para ile bağlıyorlar. Bu şekilde etteki tekelleşmeyi elinde tutuyorlar. Et fiyatlarının bu kadar yükselmesinin en büyük sebebi budur." şeklinde açıklama yaptı. Yardımcı, hükümetin ithalat kararının çok yerinde ve isabetli olduğunu ancak geçici bir çözüm olduğunu ifade etti.

Kasaplar Federasyonu: Yüksek fiyattan biz de rahatsız oluyoruz
 
Geçtiğimiz günlere kadar 25–30 TL'den satılan kırmızı et, dün reyonlarda aynı fiyatlarda satılmaya devam etti. Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ bu yılın başından geçtiğimiz cuma gününe kadar et temininde çok ciddi sıkıntı yaşadıklarını, sürekli fiyat yükselişleriyle karşı karşıya kaldıklarını, bu süreçte de 2 gün üst üste aynı fiyatlarla mal alamadıklarını söyledi. Fiyatlarındaki artışa neyin sebep olduğu konusunda çalışma yapıldığına işaret eden Yalçındağ, "Şu anda Türkiye'de 2 milyon 192 bin beside hayvan var. Bu önemli bir rakam ve ülkemizin ihtiyacını karşılayabilecek bir rakam. Bu noktada hükümetin aldığı kararı önemsiyoruz.'' dedi. Kısa vadede çözüm için beslenecek erkek dana ithal edilmesi, uzun vadede çözüm için ise süt fiyatında kalıcı bir istikrar sağlanması gerektiğini belirten Yalçındağ, şöyle konuştu: "Hükümetin yaptığı açıklamaların ardından piyasalar duruldu. Pazartesinden itibaren mal arzında çok ciddi artış oldu. Bu da fiyatlara yansıdı. Önümüzdeki günlerde makul, kabul edilebilir fiyatlara geleceğini düşünüyoruz.'' Yalçındağ, kısa süre sonra et fiyatlarında istikrar sağlanacağını düşünüyor.

Süpermarket reyonlarında fiyat 2-3 lira civarında düştü

Hafta başında et ithalatı yapılacağının açıklanmasının ardından kasap reyonlarındaki kırmızı et fiyatlarında 2-3 lira düşüş gerçekleşti. Market ve kasaplarda son 3 gün içinde fiyatların düştüğü gözlendi. Büyük hipermarketlerden Migros'ta dana döş kıymalığın kilogram fiyatı, 21,49 liradan 19,90 liraya, dana kıymalık kuşbaşının fiyatı 25,90'dan 21,90 liraya, dana but bifteği 33,30 liradan 28,49 liraya, dana rostonun fiyatı ise 30,60 liradan 28,80 liraya geriledi. Kiler markette ise dana köftelik kıymanın kilogram fiyatı 22,50 liradan 19,99 liraya, dana kuşbaşının fiyatı 26,99 liradan 25,99 liraya, dana sotenin fiyatı da 31,49 liradan 29,49 liraya, dana bifteğin kilosu da 31,20 liradan 29,20 liraya düştü. Soykan markette de et fiyatlarında düşüş gözlendi. Dana köftelik kıyma 22,95, dana kuşbaşı 25,95, dana orta yağlı kuşbaşı 23,49, kuzu kuşbaşı ise 29,95 liradan satılıyor. Semt kasaplarında ise dana köftelik kıymanın kilosunda 3 liraya varan indirimler oldu. Semt kasaplarında dana köftelik kıymanın kilosu 24 ile 27 lira arasında satılıyor. Et ithalatı yapılacağının açıklanmasının ardından semt kasaplarında dana kuşbaşının fiyatı 30 liradan 27 liraya geriledi.

zaman



Bu haber 1,608 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    13,763 µs