En Sıcak Konular

AK Parti 1. turu firesiz tamamladı

29 Nisan 2010 08:00 tsi
AK Parti 1. turu firesiz tamamladı
Meclis Genel Kurulu’nda, Anayasa değişikliği teklifinin 26’ncı ve 27'nci maddeleri de kabul edildi.. Böylece teklifin 1. turu Meclis'ten geçmiş oldu.

Geçici 19’ncu madde, kanunun yürürlüğe girdiği tarihte Anayasa Mahkemesi’nin mevcut yedek üyelerinin asıl üye sıfatını kazanmasını öngörüyor.

Maddeye göre, kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren TBMM’de de otuz gün içinde bir üyeyi Sayıştay Genel Kurulu’nun ve bir üyeyi de baro başkanlarının gösterecekleri üçer aday içinden seçecek..

TEKLİFİN 26. MADDESİNE BAĞLI GEÇİCİ 19. MADDESİNE 336 KABUL, 71 RET OYU VERİLDİ

TBMM Genel Kurulunda, Anayasa değişikliği teklifinin 26. maddesine bağlı geçici 19. maddesine 336 kabul, 71 ret oyu verildi.

Genel Kuruldaki gizli oylamaya 409 milletvekili katıldı. Oylamada 336 kabul, 71 ret oyu kullanıldı; 1 oy boş çıktı, 1 oy da geçersiz sayıldı.

Teklifin 26. maddesine bağlı geçici 19. madde, teklifle Anayasa Mahkemesinin 11'den 17'ye çıkarılan üye yapısına ilişkin hükümleri içeriyor. Buna göre, Anayasa Mahkemesinin mevcut yedek üyeleri değişikliğin yürürlüğe girdiği tarihte ''asıl üye'' sıfatını kazanacak. Geçici maddede, Anayasa Mahkemesinin yeni üyelerinin seçimine ilişkin esaslar da belirleniyor.

TEKLİFİN 26. MADDESİNE BAĞLI GEÇİCİ 20. MADDESİ ÜZERİNDEKİ GÖRÜŞMELERE BAŞLANDI

TBMM Genel Kurulunda, Anayasa değişikliği teklifinin 26. maddesine bağlı geçici 20. maddesi üzerindeki görüşmelere başlandı.

Teklifin 26. maddesine bağlı geçici 20. madde, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun (HSYK) 7'den 22'ye çıkarılan asıl üye ve 5'den 12'ye çıkarılan yedek üye yapısına ilişkin hükümler içeriyor. Geçici maddeye göre, değişikliğin yürürlüğe girdiği tarihte HSYK'nın Yargıtay ve Danıştay'dan gelen asıl ve yedek üyelerinin görevleri seçildikleri sürenin sonuna kadar devam edecek. Geçici madde, HSYK'nın yeni yapılanması kapsamında 30 gün içinde üye seçimi yapılmasını ve buna ilişkin esasları da düzenliyor.

TEKLİFİN 26. MADDESİNE BAĞLI GEÇİCİ 20. MADDEYE 337 KABUL, 70 RET OYU VERİLDİ

TBMM Genel Kurulunda, Anayasa değişikliği teklifinin 26. maddesine bağlı geçici 20. maddesine 337 kabul, 70 ret oyu verildi.

Genel Kurulda gizli oylamaya 408 milletvekili katıldı. Oylamada 337 kabul, 70 ret oy kullanıldı, 1 üye de çekimser kaldı.

Teklifin 26. maddesine bağlı geçici 20. madde, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun (HSYK) 7'den 22'ye çıkarılan asıl üye ve 5'den 12'ye çıkarılan yedek üye yapısına ilişkin hükümler içeriyor. Geçici maddeye göre, değişikliğin yürürlüğe girdiği tarihte HSYK'nın Yargıtay ve Danıştaydan gelen asıl ve yedek üyelerinin görevleri seçildikleri sürenin sonuna kadar devam edecek. Geçici madde, HSYK'nın yeni yapılanması kapsamında 30 gün içinde üye seçimi yapılmasını ve buna ilişkin esasları da düzenliyor.

TEKLİFİN, 3 GEÇİCİ MADDEYİ İÇEREN ÇERÇEVE 26. MADDEYE 338 KABUL, 70 RET OYU VERİLDİ

TBMM Genel Kurulunda, Anayasa değişikliği teklifinin 3 geçici maddeyi içeren çerçeve 26. maddesine 338 kabul, 70  ret oyu verildi.

Genel Kurulda, teklifin çerçeve 26. maddesi kapsamında bulunan geçici maddeler ayrı ayrı görüşülerek oya sunuldu. Daha sonra, geçici maddelerin bağlı olduğu çerçeve 26. maddenin tümü oylandı.

Yapılan gizli oylamaya 408  milletvekili katıldı. Oylamada 338 kabul, 70 ret oyu kullanıldı.

Teklifin 26. maddesine bağlı geçici 18. maddede, parti kapatma davalarına ilişkin, Anayasa'nın 69. maddesinde teklifle yapılan değişikliklerin, görülmekte olan davalara da uygulanması öngörülüyor. Siyasi partilerin 2009 yılı mali denetimi de Anayasa Mahkemesince yapılacak, 2010 yılından itibaren ise Sayıştaya geçecek.

Geçici 19. madde, teklifle Anayasa Mahkemesinin 11'den 17'ye çıkarılan üye yapısına ilişkin hükümleri içeriyor. Buna göre, Anayasa Mahkemesinin mevcut yedek üyeleri değişikliğin yürürlüğe girdiği tarihte ''asıl üye'' sıfatını kazanacak. Geçici maddede, Anayasa Mahkemesinin yeni üyelerinin seçimine ilişkin esaslar da belirleniyor.

Geçici 20. maddede ise Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun (HSYK) 7'den 22'ye çıkarılan asıl üye ve 5'den 12'ye çıkarılan yedek üye yapısına ilişkin hükümler yer alıyor. Bu geçici maddeye göre, değişikliğin yürürlüğe girdiği tarihte HSYK'nın Yargıtay ve Danıştaydan gelen asıl ve yedek üyelerinin görevleri seçildikleri sürenin sonuna kadar devam edecek. Geçici madde, HSYK'nın yeni yapılanması kapsamında 30 gün içinde üye seçimi yapılmasını ve buna ilişkin esasları da düzenliyor.

GENEL KURULDA, TEKLİFİN 27. MADDESİNİN GİZLİ OYLAMASINA GEÇİLDİ

TBMM Genel Kurulunda, Anayasa değişikliği teklifinin 27. maddesinin gizli oylamasına geçildi.

Teklifin 27. maddesi, Anayasa değişikliğinin yayımı tarihinde yürürlüğe girmesini ve halk oyuna sunulması halinde tümüyle oylanmasını hükme bağlıyor.

Anayasa değişikliği teklifinin 1. tur görüşmeleri, 27. maddenin gizli oylamasının ardından sona erecek.

TEKLİFİN 27. MADDESİNE 335 KABUL, 71 RET OYU VERİLDİ

1. TUR GÖRÜŞMELERİ TAMAMLANDI

TBMM Genel Kurulunda, Anayasa değişikliği teklifinin 27. maddesine 335 kabul, 71 ret oyu verildi.

Genel Kuruldaki gizli oylamaya 407 milletvekili katıldı. Oylamada 335 kabul, 71 ret oyu kullanıldı; 1 oy da boş çıktı.

Teklifin 27. maddesi, Anayasa değişikliğinin yayımı tarihinde yürürlüğe girmesini ve halk oyuna sunulması halinde tümüyle oylanmasını hükme bağlıyor.

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, 27. maddeye ilişkin oylama sonuçlarının açıklanmasının ardından, teklif üzerindeki 1. tur görüşmelerin tamamlandığını ifade ederek, bugün saat 15.00'de toplanmak üzere birleşimi kapattı.

aa



Bu haber 401 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,833 µs