En Sıcak Konular

Kanada'dan bu kez de kan sızacak!

0 0 0000 00:00 tsi
Kanada'dan bu kez de kan sızacak! Kanada'nın buzla kaplı kıyıları yılın bu döneminde kırmızıya boyanıyor. Bu dönemde çok sayıda yavru fok, kürkleri uğruna sopalarla dövülerek öldürülüyor. İşte o çirkin avlanma yöntemi...

Önümüzdeki birkaç gün içinde başlaması beklenen fok avını protesto etmek için uluslararası çevre örgütleri şimdiden imza kampanyaları başlattı.
 
Ancak Kanada hükümeti, her yıl olduğu gibi, bu yıl da avın yapılmasında kararlı. Zira, hükümet bu yıl 335 bin fokun avlanmasına izin verdi. Bu rakam, şimdiye dek verilmiş en yüksek av kotalarından biri olarak tarihe geçti.
 
Geçtiğimiz yıl da 330 binden fazla yavru fok, kürkleri uğruna vahşi bir biçimde öldürüldü.
 
Kanada'nın her yıl tekrarlanan fok avı, yeryüzünde deniz canlılarına karşı yapılan en büyük kıyım olarak gösteriliyor.

Öldürülenlerin çoğu yavru foklar
 
Kanada hükümeti, av sırasında sadece yetişkin fokların öldürdüğünü ileri sürse de, geçen yıl öldürülenlerin yüzde 97'si üç aylıktan küçük olan bebek foklardı.

Avcılar yanlarına yaklaşırken kaçmaları gerektiğini anlayamayacak kadar "tecrübesiz" olan yavru foklar, buzların üzerinde başlarına sopayla vurulurken de tamamen savunmasız bir durumdalar.

Ölesiye dövülen foklar, daha sonra, ucu çengelli sopalarla buzların üzerinde teknelere sürükleniyor. Bu esnada bilinçleri yerinde olan foklar, bir sonraki aşamada canlı canlı yüzülüyor.

Kürkleri alınan hayvanlardan arta kalanlar buzların üzerinde öylesine bırakılıyor. Çünkü hiçbir market fok eti satmak istemiyor.
 
Kanada hükümeti, balıkçılar için önemli bir gelir kaynağı olduğunu ileri sürerek avın devamından yana tavır koyuyor. Ancak avın yapıldığı Newfoundland ve Labrador bölgelerinde bu avdan elde edilen gelir yıllık kazancın sadece yüzde 5’ini oluşturuyor.
 
Kanada'nın bir başka bahanesi ise, fok avı sayesinde morina rezervlerinin korunması. Ancak bu iddianın bilimsel bir temele dayanmadığı ve rezervlerin tükenmesinin esas nedeninin fok popülasyonu değil, aşırı avlanma olduğu belirtiliyor.

"Tepki duyan adım atsın" çağrısı

Uluslararası arenada yaptıkları sıradışı eylemlerle yankı uyandıran hayvan hakları örgütü PETA, "21'inci yüzyılda bu ahlaksız ve saçma zulme yer yok. Kanada bu iğrenç duruma bir an önce son vermeli. Ancak hükümeti avı durdurmaya zorlamak için çok baskı yapmak gerekiyor" diyerek, bu duruma tepki duyanları somut adım atmaya çağırıyor.
 
Bu amaçla pek çok hayvan hakları sitesinde hazır formlar bulunuyor. Katliamın durdurulması için Kanada hükümetine çağrı niteliğindeki bu formlara ismini ve e-mail adresini yazanlar adına, formlar otomatik olarak Kanada'nın ilgili makamlarına gönderiliyor.
 
Lüks uğruna...

ABD, Kanada'dan yavru fok kürkü ithalatını 1972'de, Avrupa Birliği ise 1983'te yasakladı. Norveç, Rusya ve Çin ise, Kanada'dan en çok yavru fok kürkü ithal eden ülkeler.

CNNTurk



Bu haber 327 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,718 µs