En Sıcak Konular

Borsa'daki sert düşüşün sebebi...

0 0 0000 00:00 tsi
Borsa'daki sert düşüşün sebebi... İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Ulusal 100 Endeksi, birinci seansında ortalama 2,88 geriledi. İlk etapta kısa bir paniğe neden olan düşüş ne anlama geliyor? Borsa neden düştü? İşte o sebep...

ABD'de borç sicili güvenilir olmayanlara kredi veren mortgage sektöründe artan kayıpların ABD ekonomisi ile ilgili kaygıları tetiklemesiyle ABD borsaları düşerken tahvil fiyatları yükseldi. Asya ve Brezilya borsaları da Wall Street'teki ağır kayıpları izledi ve geriledi. Avrupa borsaları da keskin düşüşlerle güne başladı.

ABD borsaları başta olmak üzere yurtdışı piyasalardaki büyük düşüşleri izleyen İMKB 100 endeksi yüzde 3.56 düşüşle açıldı.

ABD'de mortgage sektörüyle ilgili endişelerin ardından gelen yüzde 2'lik düşüşlerin ardından İMKB'de de satıcılı açılış ve yurtdışının izlenmeye devam edilmesi bekleniyordu.

İMKB 100 endeksi dün de hafif düşüşle 41,665.97 puandan kapanmıştı.

Borsa uzmanları düşüşün 40,900 desteğine rağmen 39,900 seviyesine kadar ineceğini İMKB'nin bu seviyeden yukarı tepki vereceğini öngörüyor.

Dışarıya bağlı olarak YTL zayıfladı,faiz yükselişi temkinli

Dış piyasalardaki olumsuz hava nedeniyle lira, dolar karşısında dünkü seviyelerine göre yüzde 1.5-2 civarında değer kaybederken bono piyasasında her zaman olduğu gibi daha ılımlı tepkiler ile faiz yarım puan kadar yukarıda.

İki hafta önce Çin borsasının güçlü düşüşü ve Japon yeni ile finanse edilen riskli yatırımlardan çıkma eğilimiyle başlayan global satış, geçen haftadan itibaren durulmaya başlamış olmasına rağmen, bugün yeniden yenin güçlenmesi ve ABD'de sorunlu mortgage piyasası nedeniyle etkili oluyor.

Bir bankacı, "Aslında iki hafta önceki dalgalanmanın ardından bir toparlanma gelmiş olsa bile biz kurda teknik olarak 1.44 YTL seviyesinin yeniden deneneceğini düşünüyorduk. Yendeki yükseliş de ABD mortgage piyasasındaki olumsuzlukla bu hareket geldi. Gün içinde tavanı 1.44 YTL olarak görüyorum. Buradan ise müşteri satışı gelebilir o zaman da kur 1.42 YTL'ye kadar gerileyebilir" dedi.

Bankalararası piyasada dolar kotasyonları bu sabah 1.4330/50 YTL aralığında açıldı. Dün spot piyasa kapanışında 1.4165/80 YTL olmuş, gün içinde en düşük 1.4055/65 YTL'ye kadar gerilemişti.

Tahvil-bono piyasasında gösterge olan 26 Kasım 2008 vadeli tahvilde dün yüzde 20 ortalama civarından kapanan faiz bu sabah bankacılara göre yüzde 20.5 civarına yaklaştı.

Hazine dün yaptığı 182 günlük referans ve 5 yıllık sabit kuponlu tahvil ihalelerinin gördüğü ilginin yüksek olması nedeniyle bugün yapacağı iç borç itfasının üzerinde borçlanma yapmıştı. Her iki ihalede toplam 4.3 milyar YTL borçlanan Hazine bugün 3.74 milyarı piyasaya olmak üzere toplam 3.79 milyar YTL iç borç servisi yapacak.

İtfadan yüksek borçlanma nedeniyle bu sabah rezerv rakamının düne göre düşük açılması bekleniyor. Ancak dün 17.7 milyar YTL artı olan ve bu sabah geçici verilere göre 3.5 milyar YTL görünen rezervin önemli bir sıkışıklığa neden olması beklenmiyor.
 
Zaman



Bu haber 373 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,829 µs