En Sıcak Konular

Ukrayna Meclisi'nde Rus üssü muharebesi!

28 Nisan 2010 09:55 tsi
Ukrayna parlamentosunun, Sivastopol kentindeki Rus donanma üssünün süresini 2042'ye kadar uzatan anlaşmayı onaylaması ülkeyi karıştırdı.

Anlaşmanın görüşüldüğü oturumda Rusya yanlısı iktidar ile Batı taraftarı vekiller birbirine girdi. Oturumda sis bombası patlatılırken meclis başkanı yumurta yağmuruna tutuldu. 
 
Sivastopol kentinde bulunan Rus Karadeniz Filosu'nun 2042'ye kadar bölgede kalmasını sağlayacak askerî üs anlaşmasının Ukrayna parlamentosunda onaylama sürecinde olaylar çıktı. Batı yanlısı muhalif parti milletvekilleri oturumun başlamasının ardından parlamento başkanı Volodimir Litvin'i yumurta yağmuruna tutarken, korumalar şemsiye ile başkanı korumaya çalıştı. İktidar ve muhalefet partisi milletvekillerinin yumruklarla birbirlerine saldırdıkları olaylı oturumda, Rus üssü anlaşması 236 milletvekilinin desteğini alarak onaylandı. Rusya parlamentosu alt kanadı Duma'da gerçekleşen eşzamanlı oturumda da 410 milletvekilinin desteğini alarak onaylanan askeri üs anlaşmasına, aşırı sağcı Liberal Demokrat Parti lideri Vladimir Jirinovski'nin karşı çıkması dikkat çekti.

Ukrayna'da gergin oylamada parlamentonun dışında da olaylar yaşandı. Eski Cumhurbaşkanı Viktor Yuşçenko taraftarları ve muhalefet partilerinden 5-7 bin kişilik bir grubun da parlamento önünde polisle çatıştıkları belirtiliyor. Parlamento binasına giren kimliği belirsiz kişiler 4 gaz bombası atarken, oturumun gerçekleştiği salonda dev Ukrayna bayrakları açıldı. Rusya yanlısı Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç taraftarları parlamento etrafında toplanırken, muhalif gruplar "Yanukoviç'i ve çetesini indirin!" şeklinde slogan attı. Polis iki grubun arasına kordon oluşturarak olayların büyümesini engellemeye çalışırken, karşıt gruplar arasında küçük çaplı arbedelerin yaşandığı gözlendi.

Parlamento binasına gelerek bir basın toplantısı düzenleyen Yuşçenko, üs anlaşmasının ülkenin askerî olarak işgali anlamına geldiğini ve doğalgaz karşılığında ülke egemenliğinin satıldığını iddia etti. Turuncu devrim liderlerinden eski başbakan Yulia Timoşenko da tüm taraftarlarını parlamentoyu abluka altına almaya çağırdı. Timoşenko, erken seçime gidilmesini ve hükümetin Rusya ile imzalanan üs anlaşmasını fesh etmesini talep etti.

Parlamentonun aldığı karardan duyduğu memnuniyeti ifade eden Ukrayna Başbakanı Nikolay Azarov ise, düşük fiyatla doğalgaz alımı karşılığında anlaşmanın kabul edildiğini, halkın yüzde 60'ının bu anlaşmayı desteklediğini söyledi. Kararın alternatifinin olmadığını savunan Azarov, referanduma da gerek olmadığını belirtti.

Anlaşmayı ancak savaş durdurabilir

Üs anlaşmasının parlamentoda onaylanmasından bir gün önce Kiev'de Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç ile görüşen Rusya Başbakanı Vladimir Putin, yüzde 30'luk doğalgaz indirimi ile Ukrayna'ya 40 milyar dolar avantaj sağlandığını, bunun askerî üs için büyük bir rakam olduğuna dikkat çekti. Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Andrey Denisov da anlaşmanın artık yürürlüğe girdiğini, sürecin bir savaş ya da olağanüstü halle ancak durdurulabileceğini kaydetti. Anlaşmaların onaylanmasının ardından Rusya Karadeniz'deki varlığını uzun vadeli olarak garanti altına alırken, Ukrayna'da muhalefet partililerinin gösterilerin yoğunluğunu artırmasından endişe ediliyor.

zaman

 

 

 



Bu haber 461 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,046 µs