En Sıcak Konular

'One Minute', Arap dünyası için moral kaynağı oldu

27 Nisan 2010 19:50 tsi
Arap yazarlar, Filistin soruna edebi bir dille destek vermek için Antalya'nın Manavgat ilçesi Çolaklı beldesinde bir araya geldi. Avrasya Yazarlar Birliği (AYB) ve Arap Yazarlar Birliği (AYB)'nin Çolaklı beldesi Golden Coast Otel'de düzenlediği 'Filis

10 Arap şair ve yazarın katıldığı ve 4 gün sürecek olan programın ilk gününde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Davos'ta söylediği 'one minute' sözü damgasını vurdu.

Suriye Arap Yazarlar Birliği Başkanı Gassan Kamil Vennus, Türkiye Cumhuriyeti Devleti Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Davos'ta cesur bir çıkış yaparak Arap dünyasının yüreğine su serptiğini söyledi.

Erdoğan'un 'one minute' tepkisinin Arap dünyasında büyük yankı bulduğuna dikkat çeken Gassan Kamil Vennus, Suriyeli bir yazar olarak böyle onurlu tepki vermesinden ötürü Arap dünyasının Erdoğan'a teşekkür borcu olduğunu kaydetti.

Vennus, "Erdoğan, Davos'ta Dünya Ekonomik Forumu'nda one minute diyerek moderatör David İgnatius ve İsrail Cumhurbaşkanı Şimos Peres'e yerinde ve zamanında tepkisini gösterdi. Erdoğan'ın bu tavrı Arap dünyasının da büyük yankı buldu. One minite sözü başta Filistin halkı olmak üzere Arap dünyasına büyük bir moral oldu. Onurlu duruşundan ötürü Erdoğan'ı Arap yazarlar ve şairler canı gönülden tebrik ediyorum. Sayın Erdoğan ve Suriye Devlet Başkanı Dr. Beşir Esat'ın başlattığı dostluk ve kardeşliği pekiştirmeye yönelik çalışmaları Arap yazarlar adına destekliyoruz. Sayın Erdoğan ve Esat girişimleri Arap dünyası halkına moral verdi. Biz yazar ve şairler daha fazla çalışarak gelecek kuşaklar adına en ileri seviyeye taşımak zorundayız." diye konuştu.

Vizelerin kalmasıyla birlikte 2 ülke halklarının kurduğu dostluk ve kardeşlik köprüsünün daha da gelişeceğini belirten Vennus, İsrail Filistinlilere sürekli zulüm ve işgallerine karşı Müslümanların tek vücut olması gerektiğini kaydetti.

İsrail'in sürekli yaptığı katliam ve baskılarla Filistinlileri sindirdiğinin altını çizen Vennus, işgallerin Suriye Golon Tepesi'ne kadar ulaştığını belirtti.

Vennus, "Biz edebiyatçılar ve şairlerin sözü siyasetçilerden daha gür ve kalıcı olacaktır. Filistin üzerine yazdığımız edebi eserler gelecek kuşakların muştusu olacak. Elbette zulmünde bir sonu olacaktır. Tıpkı kışın sonu bahar olduğu gibi. Filistin'de kışın sonunu baharın müjdesini Türk ve Arap yazar ve şairlerin gür sesinde yankı bulacak. Müslüman yazarlar olarak çok gayret göstermeliyiz." ifadesini kullandı.

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Başkanı Yrd. Doç. Dr. Yakup Deliömeroğlu ise Antalya'da ağırladıkların 10 Arap yazar ve şairle Filistin sorunu ve edebiyatını ele alacaklarını söyledi.

Programın ikinci aşamasını Hollanda'da Avrupalı yazarlarla birlikte yapacaklarını belirten Yakup Deliömeroğlu, Arap yazar ve şairleri Türkiye'de ağırlamaktan mutluluk duyduklarını dile getirdi.

Deliömeroğlu, "Yaptığımız toplantıyla geç kalınmış bir olayı Türk ve Arap yazarlar telafi ediyor. Bu tür etkinliklerimizle Arap yazarlar Türk edebiyatını, Türk yazarlarda Arap edebiyatını yakından tanımış olacak." şeklinde konuştu.

Suriyeli şair Nerjis El Ahmar Türkiye-Suriye yakınlaşmasının 2 ülke dostluğu kardeşliğini pekiştirdiğini belirtti.

Sıranın 2 ülke yazar, şair ve düşünürlerinin ortak toplantılarla sorunlara karşı çözüm üretmesi gerektiğini vurgulayan Ahmar, Türk halkının Filistin'de yapılan zulümlere karşı ortak tepki göstermesinin Arap dünyasının moralini yükselttiğine dikkat çekti.

Şair Raife El Mısri, Nergis El Ahmar, Semir Atiyye, Mahmud Essavsavi ve Beşir Ani, Türki-Arap dostluğunu adına şiir okudu.

(CİHAN)



Bu haber 717 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,412 µs