En Sıcak Konular

Harvard'lı profesör: Hasankeyf'i sular altında bırakmak şaka gibi

27 Nisan 2010 18:20 tsi
Diyarbakır'da düzenlenen Kürt Kadın Konferansı'na katılan delegeler, Hasankeyf'i ziyaret etti. Harvard Üniversitesi profesörlerinden antropolog Kajal Rahmani, "Böyle bir yeri sular altında bırakma insana şaka gibi geliyor.

Bir ülkenin övüneceği bir değeri yok etme girişimi övünülecek bir şey olmadığı gibi mantıktan da yoksun bir girişimdir." dedi.

Eski DEP milletvekili Leyla Zana'nın öncülüğünde Diyarbakır'da yapılan Kürt Kadın Konferansı'na katılan akademisyen, arkeolog, antropolog, gazeteci, sanatçı ve aktivistler Hasankeyf'i ziyaret etti. Batman Belediye Başkan Yardımcısı Gülistan Akel ve Hasankeyf'i Yaşatma Girişimi Sözcüsü İpek Taşlı'nın da eşlik ettiği kadınlar, Hasankeyf'te unutulmaz bir gün yaşadı. Hasankeyf Kalesi'ni, mağaraları, Zeynel Bey Türbesi'ni, çarşıyı, küçük ve büyük sarayı, mezarlıklar ve ibadet yerlerini gezen kadınlar, buranın dünyanın harikalarından biri olduğunu belirterek, insanlığın ortak kültürü ve belleği olan bu eşsiz güzelliğin sular altında bırakılmak istenmesinin bir insanlık suçu olacağını ifade etti. Kadınlar, Hasankeyf'in sular altında kalmaması için uluslararası duyarlılığın gelişmesi için çaba sarf edeceklerini söyledi.

Hasankeyf'i Yaşatma Girişimi Sözcüsü İpek Taşlı, "Çoğu ilk defa gelmiş. İran'dan Irak'tan, Suriye'den, Türkiye ve Avrupa'dan gelen kadınlarla birlikte Hasankeyf'i görmelerini istedik. Yok edilmek istenen böyle bir güzelliğin bir de kadın gözüyle görünür kılmak önemliydi. Nihayetinde keyifli bir geziydi. Yaşatma Girişimi üyesi olarak Hasankeyf'i göstermek isterken aslında Hasankeyf'i bekleyen tehlikeyi de birazcık anlatarak dikkatlerini çekmek ve bu konuda onlardan destek istedik." dedi.

Gezi sırasında konuşan Harvard Üniversitesi profesörlerinden Antropolog Kajal Rahmani de "Böyle bir yeri sular altında bırakma inadı şaka gibi geliyor. Bir ülkenin övüneceği bir değeri yok etme girişimi övünülecek bir şey olmadığı gibi mantıktan da yoksun bir girişimdir. Hasankeyf insanlığın ortak mirasıdır. İktidarların veya ülkelerin tek başına onu daha iyi korumak dışında böyle bir değer üstünde başka bir tasarruf hakkı olamaz." şeklinde konuştu.

(CİHAN)



Bu haber 592 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,640 µs