En Sıcak Konular

İstanbul: İstihbarat savaşlarının kördüğümü!

0 0 0000 00:00 tsi
İstanbul: İstihbarat savaşlarının kördüğümü! İran eski Savunma Bakan Yardımcısı Asgeri’nin kaçırılması olayı gündemdeki yerini koruyor. Üstelik yeni tartışma alanlarıyla… Şimdi konu şu: Türkiye bu operasyonun bir parçası mı? Sorularımızı Hüsnü Mahalli yanıtlıyor: “Bu olay İstanbul&

İran eski Savunma Bakan Yardımcısı Asgeri’nin kaçırılması ile ilgili tartışmalar sürüyor. Bu gün basında yer alan son bilgilere göre İran’ın suçlamalarından bunalan Ankara “Asgeri kaçırıldıktan 17 gün sonra başvurdunuz, 17 gündür neredeydiniz” diye sordu.

İran, Türkiye’ye kızıyor mu? Basına sızan haberlere bakıldığında evet. Çünkü Asgeri’nin İstanbul’dan kaçırıldığı ileri sürülüyor. Bu ise bölgenin en güçlü istihbarat örgütlerinden birisine sahip Türkiye’yi zor durumda bırakıyor. Türkiye adeta arada kalıyor. Türk yetkililerin İranlı muhataplarına verdiği yanıt ise şu: Asgeri Türkiye’ye turist gibi girmiş. Türkiye’ye her giren turisti izleyemeyiz!”

Basında yer alan bu açıklama aslında ilginç bir çıkarımı içinde barındırıyor. O da şu: Asgeri operasyonunun da bir kez daha vurguladığı gibi, Türkiye, özellikle İstanbul, yabancı gizli servislerin kol gezdiği, kimi zaman birbirleriyle savaştığı bir şehir halinde adeta.

Bunu iyibilgi’ye konuşan Hüsnü Mahalli dile getiriyor. Hüsnü Mahalli İstanbul’da bu tür operasyonların önceden de yapıldığını belirtiyor. Üstelik yabancı servisler İstanbul’da Türkiye ile ilgisi olmaksızın istihbarat ve karşı istihbarat yapıyor, birbirleriyle savaşıyor. Bunun örneklerinin geçmişte yaşandığını dile getiren Mahalli 92, 94 ve 96 yıllarında İstanbul’da kimi İranlıların öldürüldüğünü belirtiyor. Örneğin 1994 yılında Ataköy’de öldürülen iki İranlı karı-koca… Mahalli o yıllarda Türkiye’nin İran ile arasının bozuk olduğunu, bu yüzden rejim muhaliflerinin Türkiye’de kalmasına izin verdiğini, bunun üzerine İran gizli servisi SAVAK’ın İstanbul’da kimi operasyonlara giriştiğini belirtiyor. iyibilgi’ye İstanbul’da yaşanan istihbarat çatışmalarının çok normal olduğunu belirten Hüsnü Mahalli, bu durumu İstanbul’un bölge açısından merkezi konumuna bağlıyor. Mahalli “Bulgaristan’a, İran’a, Suriye’ye, Yunanistan’a komşu bir ülke Türkiye, yani merkezi konumda” diyor. Peki, böylesi operasyonlar olurken Türk istihbaratının tavrı ne oluyor? Mahalli Türk istihbaratının yabancıların kendi arasındaki bu tür çatışmaları izlediğini yani bilgi sahibi olduğunu düşündüğünü aktarıyor.

Peki, Asgeri’nin kaçırılması İran-Türkiye gerilimi yaratır mı? Mahalli bu operasyonun Türkiye ile İran arasında bir gerilime neden olabileceğini düşünmediğini belirtiyor. “Amerika ve İsrail bile geçtiğimiz gün Beyaz Saray’da deşifre edilen bir MOSSAD ajanı yüzünden karşı karşıya geldi ancak bu kriz yaşanmadı. Çünkü bu teknik bir konu” diyen Mahalli, “Türkiye ve İran bu yüzden aralarını açmazlar” iddiasını ileri sürüyor. Bu arada Mahalli geçtiğimiz yaz Diyarbakır’da aranmak için indirilen İran uçaklarının iki ülke arasında bu olaydan çok daha fazla gerilim yarattığı düşüncesinde.

iyibilgi.com



Bu haber 321 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,875 µs