En Sıcak Konular

Dünyaya "Or-man" lazım!

0 0 0000 00:00 tsi
Dünyaya Küresel ısınmayla mücadelenin en önemli adımlarından biri ormanların durumunu iyileştirmek ve ağaç sayısını artırmak. Ancak durum pek iç açıcı değil. 2000'den 2005'e kadar geçen beş yıllık süre içinde dünya genelindeki ormanların durumunu inceleyen BM'

57 ülkede artış var


Rapora göre, belli bölgelerde ormanlar yayılarak korunurken, her gün Paris'in iki katı büyüklüğünde orman da yok oluyor. FAO yetkilileri rapor için yaptıkları incelemede, 57 ülkenin ormanlık alanında artış gözlendiğini, 83 ülkede ise düşüş olduğunu ifade etti.

'Dünya Ormanlarının Durumu' raporuna göre, yıllık orman kaybı net olarak 7.3 milyon. Günlük kayıp 20 bin hektarı buluyor. Raporda yüzyıllarca süren 'ormansızlaştırma' politikalarının tersine çevrildiği ülkelerin ormanlık alanlarında ciddi artış olduğu yazılı.

Dünyada 100'den fazla ülkenin ulusal orman programları bulunuyor. Ormanların korunmasında ve yaygınlaştırılmasında en önemli etken olaraksa ekonomik gelişmişlik seviyesi ve ülkelerin ulusal orman programları öne çıkıyor.

FAO yetkilisi David Harcharik, "Son yıllarda birçok ülke, orman kurumlarını güçlendirerek, politika ve yasalarını değiştirerek güçlü tavrını gösterdi" diye 'iyi haberleri' verdi ancak raporun tamamı 'güllük gülistanlık' değil: "Dünyada ormanlar konusunda en çok sıkıntı yaşayan, sürdürülebilir orman yönetimini başarıyla uygulayamayan ülkeler, yoksulluk ve iç çatışma yaşayanlar. Ayrıca ormanların önümüzdeki dönemlerde küresel iklim değişikliği, salgınlar ve yangınlar gibi sorunlardan da olumsuz etkilenmesinin artarak süreceğini görüyoruz."

Ormanlar, dünyanın yüzde 30'unu kaplıyor. 1990'la 2005 yılları arasında dünya, toplam orman alanının yüzde 3'ünü kaybetti. Bu, yılda yüzde 0.2'lik bir düşüşe denk geliyor. Yeni rapora göre, aralarında Endonezya, Meksika, Papua Yeni Gine ve Brezilya'nın da olduğu dünyanın en önemli ormanlarının yüzde 80'ini barındıran 10 ülke, 2000'le 2005 yılları arasında en yüksek oranda orman kaybeden ülkeler oldu.

Afrika kan kaybetti


Aynı dönemde Avrupa ve Kuzey Amerika'da ise ormanlık alanlarda artış gözlendi. Afrika, Latin Amerika ve Karayipler de en büyük kayıpların göründüğü bölgeler olarak tespit edildi. Dünyadaki toplam ormanlık alanın yüzde 16'sına sahip olan Afrika da 15 yılda ormanlarının yüzde 9'undan fazlasını kaybetti.


radikal



Bu haber 283 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,709 µs