En Sıcak Konular

Sesten 20 kat hızlı gidecek hava aracı düştü

27 Nisan 2010 11:22 tsi
ABD silahlı kuvvetlerinin, sesten yaklaşık 20 kat hızlı insansız bir hava aracıyla yaptığı denemenin başarısızlıkla sonuçlandığı, aracın hedefine varmasından önce kaybedildiği bildirildi.

Perşembe günü bir roketle, Kaliforniya'daki Vandenberg Hava Kuvvetleri Üssünden fırlatılan "The Falcon Hypersonic Technology Vehicle-2 (HTV-2)" adlı test aracının, onlarca kilometre irtifada roketten ayrılarak, ses hızının yaklaşık 20 katına ulaşması ve Büyük Okyanus üzerinde, saatte 20.920 kilometre hızla uçarak, Hawai adalarının 4000 kilometre güneybatısındaki Kwajalein Atoll'da denize çarpması planlanmıştı. Test aracı, yerden fırlatılmasından 30 dakika sonra okyanus üzerindeki hedef noktasında suya çarpacak ve batacaktı.

ABD Gelişmiş Savunma Araştırmaları Projeleri Kurumu (DARPA) sözcüsü Johanna Spangenberg Jones, AP'ye yaptığı açıklamada, aracın roketten ayrıldığının düşünüldüğünü, sonrasında araçla irtibatın kesildiğini belirtti. Sözcü, sağlanan verilerin ilk yorumlarına göre aracın atmosferde bir süre yerden kontrol edilebilen bir uçuş yaptığını, ancak yerden fırlatılmasından 9 dakika sonra araçla irtibatın kesildiğini ifade etti.

Hava Kuvvetleri, Donanma, Kara Kuvvetleri ve ABD Füze Savunma Kurumunun uçuş bilgileri üzerinde yapacağı değerlendirmelerle, ne olup bittiğinin detayları ve aracın nereye düştüğü öğrenilmeye çalışılacak.

Bu uçuşun ana amacı, aşırı hızlı uçuşların gerçekleştirilmesi için geliştirilmiş teknolojilerin test edilmesiydi. Perşembe günü yapılan bu test, HTV-2 için planlanan iki denemeden ilkiydi. DARPA açıklamasına göre, ABD silahlı kuvvetleri, yeryüzünün herhangi bir köşesinde ortaya çıkabilecek tehditlere, sesten 20 kat hızlı (Mach 20) hareket ederek müdahale edebilecek silahların geliştirilmesi üzerinde çalışıyor.
 
ajanslar



Bu haber 592 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,469 µs