En Sıcak Konular

Yargıtay gerçeğinin perde arkası

27 Nisan 2010 10:26 tsi
Yargıtay gerçeğinin perde arkası Anayasa reformuna karşı çıkışıyla dikkat çeken Yargıtay’ın iş yükü altında ezildiği ortaya çıktı.

Anayasa değişiklik paketine karşı Ankara Adliyesi'nde "28 Şubat tarzı" brifing düzenleyen Yargıtay'ın asli işini ihmal ettiği tespit edildi. 2009 yılında incelemesi tamamlanamayan yaklaşık 1 milyona yakın dosyanın 2010 yılına devredildiği Yargıtay'da dairelerin iş yükü altında ezildiği ancak bu konunun çözümüyle ilgili herhangi bir girişimde bulunmadığı belirtildi. Tepki çeken siyasi açıklamalarla sık sık gündeme gelen Yargıtay'da bir dosyanın bazen 4-5 yıl bekleyebildiği aktarıldı.

BAŞSAVCILIK'TA 387 BİN

Yıllarca sıra bekleyen davaları çözümlemesi gereken Yargıtay'ın, Anayasa değişikliği ile uğraşması 'asli görevini ihmal ettiği' görüşünü de gündeme getirdi. 2009 yılı sonunda Yargıtay Başsavcılık arşivinde 387 bin 730 dosyanın inceleme sırası beklediği öğrenildi. Böylesine bir dosya yüküyle karşı karşıya bulunan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın tek işi kapatma davasıymış gibi sürekli bu konuyla uğraşması ve gündeme gelmesi tepki çekiyor. Ayrıca Başsavcılık'ta görev yapan Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Ömer Faruk Eminağaoğlu gibi isimlerin mesleklerini yapmaktan çok eski Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu ile birlikte il il gezerek hükümete muhalefet yapması ise anlaşılamıyor.

ZAMAN AŞIMINDAN DÜŞTÜ

Yargıtay'da mevcut 11 adet ceza dairesinin 2009 yılında toplam 218 bin dosyayı karara bağladığı belirtildi. Zamanında incelenemediği gerekçesiyle bunlardan 14 bin 809 adet dosya ise zaman aşımına uğrayarak ortadan kaldırıldı. Ceza daireleri 2010 yılına ise 304 bin 71 adet dosyayı ise 2010 yılına devretti.

Hukuk dairesinde 150 bin dosya devredildi

Yargıtay'da mevcut 21 Hukuk Dairesi'nde ise 2009 yılında toplam 334 bin 967 dosyanın karara bağlandığı kaydedildi. Hukuk dairelerinde 2010 yılına devredilen dosya sayısının ise 149 bin 784 olduğu ortaya çıktı. Özellikle iş hukuku davalarına bakan 9 ve 10. Hukuk Dairesi'nde dosya sayısındaki fazlalık dikkat çekti.

TOPLAM 850 BİN DOSYA SIRADA

Hukuk ve ceza dairelerinde toplam 453 bin 855 dosya 2010 yılına devredildi. Bu rakama Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nda bekleyen 387 bin dosya da eklendiğinde yaklaşık 850 bin dosyanın incelenmek için sırada olduğu gözler önüne serildi. İncelenip karara bağlanması gereken yüz binlerce dosya bekledikçe adaletin tecellisi de gecikiyor. Böylesine vahim tablo karşısında Yargıtay Başkanlar Kurulu'nun toplanarak vatandaşın mağduriyetine sebep olan bu konuyu çözümlemesi, alınması gereken tedbirleri ortaya çıkarıp hükümete teklif götürmesi beklenirken Meclis'in görevi olan Anayasa değişikliğiyle uğraşması ve hakim-savcıları etkilemek amacıyla brifing peşinde koşmasının ciddi bir çelişki olduğu vurgulandı.

bugün



Bu haber 575 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,804 µs