En Sıcak Konular

Asıl kavga haftaya!

27 Nisan 2010 10:17 tsi
Asıl kavga haftaya! Anayasa değişikliği oylamalarında, her maddede 330 sınırının üzerinde kalmasına rağmen, AKP'nin muhalefet partisi CHP'ye yönelik uzlaşma çağrısı ne anlama geliyor?

...

AK Partililer özellikle haftaya ikinci tur oylamalarda ne yeyip içtiklerine dikkat etmeli; bir kaçının midesi bozulsa o Anayasa maddelerinin değişikliği yatacak.

Konuya dönersek, Ergin’in uzlaşma görünümü veren, ama aslında CHP’nin damarına basacağı belli önerisi tam da beklenen tepkiyi doğurdu. CHP lideri Deniz Baykal ‘Ahlaksız teklif’ diye reddetti. MHP’nin reddi ise ‘Siyasi rüşvet’ gerekçesiyle geldi.

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Baykal’ın ‘Ahlaksız teklif’ tepkisine tepkisi de aynı şekil tahmin edilebilir oldu: ‘Çok çirkin’.

Şimdi, bu tabloya baktığınızda, hiçbir yere gitmeyen bir nafile manevralar bütünü görüntüsü var; düğüm çözdükçe dolaşıyor gibi görünüyor.

Öte yandan AK Parti, evet yürek çarpıntılarıyla da olsa, şimdiye dek her maddede 330 sınırının üzerinde kaldı ve değişiklik hedefine her gün bir adım daha yaklaşıyor.

Peki o zaman dün Başbakan Erdoğan’ın da Adalet Bakanı’na atfen telaffuz ettiği uzlaşma çağrılarına
ne anlam vermek gerekiyor?

Ya iktidar, muhalefeti oyalama taktiği güdü toplumsal dikkatin başka yerlere kaymasını engellemeye çalışıyor, ya da ortada gerçekten bir çıkış yolu arayışı var?
AK Parti hedefine her gün biraz daha yaklaşırken neden başka çıkış yolu aramasının gerektiği sorulabilir.

Yanıt, ikinci tur oylamaların özelliğinde gizli.
Halen sürmekte olan birinci tur oylamalar, evet sert tartışlara sahne oluyor, ama Anayasa değişikliği sonucu açısından belirleyici değil.

Yani ilk turda bir maddeye verilen oyun (referandumsuz kabul anlamına gelebilecek) 367’nin üzerinde olması, ya da 330’un altına inecek olması, ancak ikinci tur için bir fikir verebilir; o kadar.
Ama sonucu belirleyecek olan ikinci tur oylama. Milletvekilleri de bunun bilincinde. AK Parti kulisinde bütün milletvekillerinin aynı şevk ve inançla değişikliklere destek olduğunu söylemek mümkün değil. Ama iş, özellikle Erdoğan’ın siyasi geleceği açısından (siyaseten) bir ölüm-kalım eşiğine dönüştüğü için, parti disiplini ağır basıyor.

Herkes asıl hesaplaşmanın ikinci tur oylamada olduğunu biliyor. İlk turda ne alırsa alsın, ikinci turda 330’un altına düşecek madde, Anayasa değişiklik paketinden düşecek.

Özellikle Anayasa Mahkemesi, HSYK ve parti kapatma konularında bu ihtimal AK Parti yönetiminin canını sıkıyor. Tersine, CHP’nin 12 Eylülcülerin yargılanma yolunu açan, sendikal hakları genişleten madde değişikliklerine destek verip, yalnızca onların 367 üzerinde kalmasını saplaması, sonra da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e ‘Anayasa 175 izin veriyor’ diye, o maddeleri referandumsuz onaylama çağrısı yapması mümkün. Tabii böylece CHP, Meclis’te yalnızca AK Parti açısından önem taşıyan Anayasa Mahkemesi ve HSYK maddelerinin referanduma gitmesini, AK Parti’nin 12 Eylül ve demokratik haklar referandumu söylemini kullanamamasını, ayrıca Anayasa Mahkemesi başvurusu yaparlarsa -ki yapmaları büyük ihtimal- AK Parti’nin buna karşı söylem
geliştirmesine de set çekmek istiyor.

Yani bugün yaşanan kavga, aslında gelecek hafta başından itibaren yaşanacak ikinci tur kavgasının, bir anlamda ön hazırlığı sayılabilir. Asıl kavga haftaya.

Murat Yetkin / Radikal'deki köşesinden ilgili kısım



Bu haber 977 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,611 µs