En Sıcak Konular

El siyah kalacak, Başkan beyazlaşacak

27 Nisan 2010 10:01 tsi
El siyah kalacak, Başkan beyazlaşacak İyibilgi'ye Beyaz Saray notları: 'Beyaz avcı siyah yürek'! iyibilgi Ankara

15 ayın ardından ABD Başkanı’nın politikalarının gelişi kadar ‘şaşâlı’ olduğunu söylemek hayli iddialı olur. Hem iç hem de dış politika için geçerli bir önerme.

Amerika’ya dışarıdan bakanlar, bu kadar uzun bir sürenin “sağlık reformu”na-bizzat Obama eliyle-ayrılmasını garipseseler de, artık bu dönem kapanmış görünüyor. Yani Obama’nın “içeride gücünü artık ispat ettiği” dönem. (Hâla şüpheli çok nokta varsa da, Kasım ayında net biçimde belli olacak.)

Peki şimdi? Başkan’ın yüzünü ‘dışarıya çevirmeye’ başlayacağına inananlar için ilk kanıt Nükleer Güvenlik Zirvesi oldu. Daha doğrusu nükleer konuların hepsi!

Barack Obama’nın güçsüz olduğuna inanan ABD içindekiler kadar aynı inancı savunan dışardakiler de ikna edilmeli! Bu adımın önemli sınavı İran’a yönelik koalisyonun inşası olacak gibi.

Ama bundan önce “ilintili teferruat”ın halledilmesi gerekiyor. Washington’daki iyibilgi kaynakları, bu sürecin ilk ayağının İsrail-Filistin sorunu olacağını güçlü biçimde ifade ediyor.

Buna göre Obama dış adımlarının ilkine İsrail ve Filistin sorununun üzerine yürüyerek başlayacak. Washington bu meseleye Obama bakışı ile eğilirken kurduğu matematik şöyle: “Evet, İsrail-Filistin sorunu tüm Ortadoğu’yu hatta uzantılarını kötü etkiliyor.. Ama ABD’nin güvenliğini tehdit ediyor!”

Beyaz Saray, Başkan’ın diplomatik konular konusunda artık daha bilgili ve hızlı olduğunu, tüm Amerikan liderlerinin “dünya lideri” olmak için belli bir zaman geçirmesi gerektiğini, şimdi de somut adımlara zaman geldiğini pompalıyor Amerikan basınına.

Bu bakışın gerçekleri yansıttığını söylemek zor. Madem öyle Obama göreve gelir gelmez gösterişli küresel adımları neden attı? İslam dünyasına yaklaşımının sonuçları “hâla” bekleniyor?

Gerçek şu ki, Obama dışarıda ne denli sempatik bulunursa bulunsun kendi ülkesine verdiği radikal sözleri yerine getirmeliydi ve bunu yapabileceğini sağlık reformu ile gösterdi.

Muhtemelen bu yıl sonuna kadar ya çok sağlam bir dış politika başarısı gösterecek veya risk almayacak. Çünkü Barack Obama’nın; İsrail, Filistin, Afganistan, Irak gibi ABD kamuoyunu direkt bağlayan dosyaların ağırlığını kaldırabilecek sıklete ulaştığını söylemek hayli zor. Kaldı ki Rusya, hele Çin ile uğraşsın.

Obama ayağını artık daha sağlam basmak zorunda. Bu tartışmasız bir gerçek ve eğer romantik duygularla dünyayı değiştirmeye kalkarsa, dramatik başarısızlık öyküleri ikinci dönem liderliğinden edecek onu.

O halde nasıl bir profil beklemeliyiz?

Basit... Çünkü Beyaz Saray Genel Sekreteri Rahm Emmanuel o ipucunu verdi: “Obama’yı bir kategoriye koymak gerekirse George Bush gibi realpolitik taraftarı olarak tanımlanabilir”.

Bush gibi?. Ama hangisi?

www.iyibilgi.com



Bu haber 1,044 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,423 µs