3 maddeyi derhal çeksinler | " /> 3 maddeyi derhal çeksinler | "/>

En Sıcak Konular

Baykal: 3 maddeyi derhal çeksinler

27 Nisan 2010 09:20 tsi
Baykal: 3 maddeyi derhal çeksinler 

Adalet Bakanı Sadullah Ergin’in CHP’nin Anayasa Mahkemesi’ne gitmemesi ve paketin 367’yle geçmesi halinde uzlaşma sağlanabileceğine yönelik sözlerine CHP lideri Deniz Baykal, çok sert yanıt verdi.

Fikret Bila / Milliyet

Adalet Bakanı Sadullah Ergin’in CHP’nin Anayasa Mahkemesi’ne gitmemesi ve paketin 367’yle geçmesi halinde uzlaşma sağlanabileceğine yönelik sözlerine CHP lideri Deniz Baykal, çok sert yanıt verdi. Baykal, dünkü görüşmemizde, “Anayasa ihlaline göz yumun, Anayasa Mahkemesi’ne gitmeyin, diyen bir Adalet Bakanı’nı dünyada çok az bulursunuz” diyerek, Ergin’in önerisine karşı çıktı.

‘Ahlaksız teklif’

Baykal, Adalet Bakanı Ergin’in sözlerini şöyle değerlendirdi:

“Bu ahlaksız tekliftir. Bakan, CHP’ye, ‘biz Anayasa’yı ihlal ediyoruz, siz de bu suça ortak olun’ teklifi yapıyor. Suç ortaklığı öneriyor. Bu teklif Adalet Bakanı’na yakışmadı. Anayasal hakkınızı kullanmayın, anayasa ihlaline siz de katılın, diyen Adalet Bakanı’nı dünyada çok az bulursunuz.”

3 maddeyi çeksinler’

CHP lideri Deniz Baykal, paketin bölünmesine ilişkin önerilerini anımsattığımda ise, şöyle konuştu:
“Biz başından beri yapıcı öneriler götürdük. Bu tartışmalı 3 maddeyi ayırın, diğerlerini destekleriz, dedik. Buna yanaşmadılar. Hepsini bir paket içinde koydular. Birlikte oylanmasını öngördüler. Bu vatandaşa, vatandaşın iradesine ve hukuka aykırı bir yöntemdir. Şimdi Anayasa Mahkemesi’ne gitmeyin, ayıralım gibi, bir etik olmayan teklifte bulunuyorlar. Biz bu 3 maddeyi ayırın derken, o maddelere karşı olduğumuzu da söyledik. Söz konusu 3 madde ayrılırsa biz o maddeleri de destekleriz demedik. Biz bu 3 maddeye karşıyız; diğerlerine destek olmak konusunda uzlaşma ortamı için katkı veririz dedik. Bu aynı şey değil. Biz bu 3 maddeye (parti kapatma, Anayasa Mahkemesi ve HSYK) yine karşıyız. Bu 3 maddeyi derhal çıkarsınlar. Diğer maddelere katkı vermeyi ele alırız.”

‘Siyasi ve etik çürüme’

Baykal, iktidar partisinin anayasa değişikliği konusunda sıkıntıya düştüğünü öne sürerek, şöyle devam etti:

“AKP de bu konuda sıkıntıya düştüğünü gördü. Adalet Bakanı’nın sözlerine bu sıkıntı yansımış görünüyor. Sorun sadece sayısal da değildir. Bıçak sırtı oylar dışında işin niteliği itibarıyla da çürüdüğü ortaya çıktı. Konu siyasi ve etik açıdan çürümüştür. Anayasa değişikliğiyle AKP’den başka ilgilenen yok. Değişikliğin AKP’den başka sahibi yok. CHP, MHP, BDP karşı, yüksek yargı organları karşı, hukuk profesörleri karşı. Bu sadece AKP’nin yargı denetiminden kaçmak için yapmaya çalıştığı bir oldubitti. Bunu halk görüyor. Ayrıca bazı AKP’liler de görüyor ve ciddi sinyal veriyorlar.”

331 ciddi uyarıdır’

Baykal, Anayasa Mahkemesi’yle ilgili değişikliğin 331 gibi eşikte bir oyla geçmesini de şöyle değerlendirdi:

“Maddeler zaten bıçak sırtında geçiyor. Son olarak oyların 331’e kadar düşmesi, AKP açısından çok ciddi bir uyarıdır. Bu uyarı, AKP içinde aklıselim davranan, gidişin doğru olmadığını gören sağduyulu, vatansever milletvekillerinin yaptığı ciddi bir uyarıdır. Bu milletvekilleri destek vermeyerek, çok önemli bir sinyal gönderiyorlar. Demokrasiye, hukuka inanan AKP milletvekillerinin bulunduğuna ve bu anlayışa uygun davranacaklarına inanıyorum.”

Çiçek: ‘Kendi teklifidir’

Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek’le de, dün aynı konuyu konuştum. Çiçek, uzlaşmadan yana olduklarını vurgulayarak şu değerlendirmeyi yaptı:

“Sayın Baykal, kendi teklifine şimdi sahip çıkmıyor. 3 maddeyi referanduma ayrı götürün teklifini yapan kendisidir. Sayın Cumhurbaşkanı’na bu yönde bir çağrı yapmıştı. Biz buna karşı çıkmadık. Adalet Bakanı Sayın Ergin’in söylediği de budur. Şimdi Sayın Baykal ahlaksız teklif diyor. Bu sözünü doğru bulmuyoruz. Ergin’in, Anayasa Mahkemesi’ne gitmek olmaz yaklaşımı isabetlidir. Çünkü hem millete gidip hem mahkemeye gitmek çelişkidir. Biz millete gidelim diyoruz, Baykal mahkemeye gidelim diyor. Millet iradesine karşı mahkemeye gidilir mi? Millete gidince bir de onun adına hüküm veren mahkemeye gitmeye gerek kalır mı? Sayın Baykal bahane buluyor. Uzlaşmaya niyeti yok. Bir adım atıyormuş gibi yapıyor ama atmıyor. Ayağını kaldırıyor, sonra kaldırdığı yere yeniden koyuyor.”




Bu haber 444 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,598 µs