En Sıcak Konular

Adresler değişiyor

0 0 0000 00:00 tsi
Sokağa çıkma yasağı olmaksızın yürütülen nüfus sayımı ile illerin çıkaracağı milletvekili sayılarından, adreslere yeni düzenlemeler geliyor.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) sokağa çıkma yasağı olmaksızın sessiz sedasız yürüttüğü nüfus sayımı, hayatımızda büyük değişiklikler getirecek. Teknik adı 'adrese dayalı nüfus kayıt sistemi' olan çalışma, Türkiye'nin gerçek nüfusunu ortaya çıkaracak. Ancak, çalışmanın esas büyük etkilerini hayatımızın birçok alanında hissedeceğiz. İçişleri Bakanlığı 15 Ağustos’tan itibaren yeni kayıtları resmen ülke genelinde uygulamaya koyacak. Türkiye, bu tarihten itibaren, vatandaşının nüfus ve adrese dayalı tüm bilgilerini bilgisayar üzerinden görmeye başlayacak. İşte 15 Ağustos’tan sonra hayatımız böyle değişecek:

MEMLEKETTE OY ZOR

Seçimde yaşadıkları yer yerine göç ettikleri köy veya memleketlerinde oy kullanmak için adreslerini farklı gösteren vatandaş da yandı. Çünkü bu tarihten sonra yapılacak her işlem adres kayıtları üzerinden yapılacak. Çocuğunu okula kayıt yaptırmak veya elektrik abonesi olmak isteyen vatandaş okul ve devlet kurumlarına başvurduğunda gerçek adresi, yaşadığı şehir yerine oy kullandığı köyü görünecek. Bu durumda çocuğunu okula kaydettiremeyecek, elektrik abonesi olamayacak. TÜİK, bu şekilde göçtüğü ve yaşadığı yerde iki kez sayılan vatandaşların sadece şehirdeki sayımını geçerli kabul ediyor.

MİLLETVEKİLİ SAYILARI

Seçimlerde illerin çıkaracağı milletvekili sayısı, o ilin nüfus ağırlığına göre belirleniyor. Yeni sayım, illerin milletvekili sayılarında da önemli ölçüde değiştirecek. Yeni sayım, Türkiye’nin il, ilçe ve köy bazında gerçek nüfus bilgilerini ortaya koyacak. Dolayısıyla yerleşim yerlerinin nüfus sayılarında önemli oynamalar olabilecek. Bu da il ve ilçelerin çıkaracağı milletvekili sayılarında değişikliklere yol açacak. Yetkililer, seçimlerin zamanında yapılması halinde sayım sonuçlarının bu seçimde uygulanabileceğini bildirdiler. Erken seçim yapılması halinde ise eski nüfus bilgilerinden yararlanma ihtimali yükselecek.

İLMUHABER İSTEMEZ

Devlet, bu tarihten sonra hiçbir vatandaşından ikametgah ilmuhaberi veya nüfus cüzdan örneği istemeyecek. İşe giriş, sınav, elektrik, su veya gaz aboneliği gibi işlemler sadece TC kimlik numarasıyla yapılabilecek. Çünkü devlet kurumları, önündeki bilgisayara TC kimlik numarasını yazdığı vatandaşın tüm adres ve nüfus bilgilerine kolaylıkla erişecek. Vatandaş devletle olan işini devletle halledecek. Özel sektöre işi düşen ya da iş başvurusu yapan vatandaş da muhtarlardan ilmuhaber veya nüfus cüzdanı örneği almak için gereksiz zaman ve para kaybına uğramayacak. Özel sektör TC kimlik numarası üzerinden vatandaşın nüfus kayıt bilgilerine ulaşamayacak. Ancak, vatandaş nüfus müdürlükleri veya kendisine en yakın kamu kurumundan ikamet bilgileri ve nüfus kayıtlarını içeren bilgileri bilgisayar çıktısı olarak ücret ödemeden alacak.

ADRESİNİZ DEĞİŞECEK

Yeni sistemle birlikte adresler değişecek, adres karmaşası bitecek. Yeni sisteme göre, aynı ilçe sınırları içerisinde cadde ve sokak ismi yalnız bir yer için kullanılabilecek. Aynı isim birden fazla cadde ve sokağa verilemeyecek. Oysa, şu anda sadece ilçe değil, aynı mahalle içerisinde bile aynı ismi taşıyan birden fazla cadde ve sokak ismi bulunuyor. Bu uygulama da tarih oluyor. Tüm belediyeler, cadde ve sokak isimlerini yeni kurala göre yeniden belirledi. Sayım sırasında yeni adresler de bina ve daire kapılarına asılıyor. Bu tarihten sonra yapılacak adres değişikliklerini bildirme yükümlülüğü vatandaşta olacak. Adres değişikliğini bildirmeyen vatandaş hem yüklü ceza ödeyecek hem de tebligatlar eski adreslerine gitmiş olsa da kendisine ulaşmış kabul edilecek. Dolayısıyla "Tebligat bana ulaşmadı" gibi bir mazeret şansı kalmayacak.


bugün



Bu haber 399 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,560 µs