En Sıcak Konular

Obama'dan Başbakan Erdoğan'a teşekkür

27 Nisan 2010 09:00 tsi
Obama'dan Başbakan Erdoğan'a teşekkür ABD Başkanı Barack Obama, girişimciliğin ABD ile Müslüman dünyası arasındaki ilişkileri geliştireceğini ifade ederek, bu konuda atılacak yeni adımlara ilişkin programları duyurdu.

Obama: "İki devletli çözümden vazgeçmeyeceğim"

Başkent Washington'da bugün başlayan Girişimcilik Zirvesinde katılımcılara hitap eden Obama, zirveyi "tarihi" bir olay olarak nitelendirerek, "Bugün buradayız, çünkü aramızdaki tüm ortak noktalara rağmen, ABD ve dünya genelindeki tüm Müslüman toplumların çoğu zaman karşılıklı güvensizliğin kurbanı olduğunu söyledim" dedi.

Bu nedenle Kahire'ye gittiğini ve yeni bir başlangıç çağrısında bulunduğunu belirten Obama, bu vizyonun birkaç yıl içinde gerçekleştirilemeyebileceğini, ancak bir yerden başlamak gerektiğini bildiğini kaydetti.

ABD'nin sorumlu bir şekilde Irak'taki savaşı sona erdirmekte olduğunu anlatan Obama, Irak halkıyla uzun vadeli refah ve güvenlikleri için ortaklık kuracaklarını söyledi. Obama, Afganistan ve Pakistan'ın ötesinde şiddete başvuran aşırılıkları izole etmeye, yolsuzlukla mücadeleye, toplumları geliştiren kalkınmayı güçlendirmeye yönelik yeni ortaklıklar kurduklarını ifade etti.

İsrail ve Filistin'e mesaj

Obama, "Kaçınılmaz zorluklara rağmen Başkan olduğum sürece hem İsrailliler, hem de Filistinlilerin hakları ve güvenliğini temin eden iki devletli çözüm gayretini asla terk etmeyeceğim. ABD, dünya genelinde tüm halkların adalete ilerlemesi, insan hakları ve itibarı için uğraş verenlerin yanında olmaya devam edecek" dedi.

Kahire'deki konuşmasında güvenlik ve siyasi kaygıları ele almaya olan bağlılığının yanı sıra birbirlerini dinlemeye, bir şeyler öğrenmeye, saygı göstermeye, sürdürülebilir bir çabaya olan ihtiyacı da vurguladığını kaydeden Obama, sadece hükümetler arasında değil, güvenlik içinde yaşamı ilgilendiren konularda insanlar arasında yeni ortaklıkların kurulması sözünü verdiğini belirtti.

Konuşmasında, çizgi romanlarda İslam öğretileri ve hoşgörüsünü üzerinde taşıyan süper kahramanlarıyla birçok gencin gönlünü fetheden Kuveytli Naif El Mutava'dan bahseden Obama, kendininin de Kahire açıklamasının ardından benzer bir fikre sahip olduğunu ifade etti.

Yeni programlar

Ekonomik refahı genişletme yönündeki çabalardan söz eden Obama, G-20 platformunu küresel ekonomik karar alma sürecinde ön safhalara yerleştirmenin Türkiye, Suudi Arabistan, Hindistan ve Endonezya gibi yeni ülkeleri masaya getirdiğini belirtti.

Obama, "Ve bugün burada, ABD ve Müslüman toplumlardaki iş dünyası önderleri, kurumlar ve girişimciler arasında bağları derinleştirme yolunda Kahire'de verdiğim taahhüdü yerine getiriyoruz" dedi.

"Biliyorum bazılarınız bunca güvenlik, siyasi ve sosyal zorluğa rağmen neden girişimcilik konusunda bir zirve düzenlendiğini sormuştur" diyen Obama, bunun cevabının basit olduğunu, çünkü girişimciliğin ülkelerin birbirlerinden bir şeyler öğrenebileceği bir alan, piyasanın da tarih boyunca fırsatların yaratılması ve insanların fakirlikten kurtarılmasında dünyanın en etkili gücü olduğunu ifade etti.

ABD ile Müslüman dünyası arasındaki ticaretin artmasına rağmen, bunun ABD'nin Meksika ile olan ticaretine denk geldiğine dikkati çeken Obama, "Tüm ülkelerdeki fırsatların ve refahın güçlendirilmesinde ortaklaşa yapabileceğimiz daha çok iş var" diye konuştu.

ABD'nin bazı yeni değişim programları başlattığını belirten Obama, ABD ile Müslüman dünyasından girişimcilerin, birbirlerinden bir şeyler öğrenmek için karşılıklı ziyaretler yapacağını ifade etti.

Teknoloji alanında kadın çalışanların staj ve profesyonel gelişim amacıyla ABD'ye geleceğini kaydeden Obama, bilim alanında da değişim programları hazırladıklarını kaydetti.

Obama, Silikon Vadisi'ndeki yüksek teknoloji uzmanlarının deneyimlerini Orta Doğu, Türkiye ve Güneydoğu Asya'daki ortaklarıyla paylaşacaklarını vurgulayarak, Kahire'de açıkladığı Küresel Teknoloji ve Yenilik Fonunun yatırım konusunda 2 milyar dolardan fazla parayı harekete geçireceğini bildirdi. Obama, bu fonun teknoloji, sağlık, eğitim ve alt yapı sistemlerinde yeni fırsatlara yol
açacağını söyledi.

"Türkiye evsahipliği yapacak"

Bu zirveden alınacak sonucun burayla sınırlı kalmayacağını kaydeden Obama, "Ve bu gece, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bir sonraki Girişimcilik Zirvesine gelecek yıl Türkiye'de ev sahipliği yapmayı kabul ettiğini açıklamaktan memnuniyet duyuyorum. Başbakan Erdoğan'a, Türk halkına ve Türkiye'deki özel sektör liderlerine, bu hafta ortaya attığımız ivmenin sürdürülmesine yardımlarından dolayı teşekkür ediyorum" dedi.

Obama'nın sözleri salondan büyük alkış aldı.

Bu arada, Başkan Obama, konuşmasından önce zirveye katılan Türk heyetinden Deulcom International CEO'su Baybars Altuntaş'ı kabul etti.

Altuntaş, görüşmede, Başbakan Erdoğan'ın zirvenin gelecek yıl Türkiye'de yapılmasına dair teklifini içeren mektubunu Obama'ya sunduğu öğrenildi.

cnnturk



Bu haber 505 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,941 µs