'evet' dedi... | " /> 'evet' dedi... | "/>

En Sıcak Konular

Hakim ve savcılar 'evet' dedi...

27 Nisan 2010 08:11 tsi
Hakim ve savcılar 'evet' dedi...

Anayasa değişikliği teklifi içerisinde HSYK'nın yapısıyla ilgili maddeye yüksek yargı kurumları karşı çıkıyor.Yargının belkemiği kabul edilen kürsü hakimleri ise değişikliği destekliyor.

BM'nin desteğiyle 2009'da yapılan ankete göre kürsü hakimlerinin yüzde 80'i HSYK'da reform istiyor.

Anayasa değişikliği paketinde HSYK'nın yapısında değişiklik öngören maddeye meslek içerisinden nasıl yaklaşıldığı merak ediliyordu. Değişikliğe HSYK, Yargıtay ve Danıştay başkanları başta olmak üzere yüksek yargı mensupları karşı çıkıyor. Yargı camiasının asıl belkemiğini oluşturan ilk derece mahkemelerinde görevli hakim ve savcıların ne düşündüğü tam olarak bilinmiyordu. Adalet Bakanlığı ile Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı'nın (UNDP), geçtiğimiz yıl bin 21 hakim ve savcı arasında yaptığı anket bu konuda bir fikir veriyor. Buna göre, hakim ve savcıların yüzde 80'i HSYK'da reform istiyor. Anayasa değişikliği henüz gündemde yokken yapılan anket, ilk derece mahkemelerinden hakim ve savcıların seçim yoluyla Kurul'da temsil edilmesine destek verildiğini gösteriyor: Kurul'a hakim ve savcılar arasından yine hakim ve savcılarca üye seçilmeli, diyenlerin oranı yüzde 86.

Adalet Bakanlığı'nın UNDP ile ortaklaşa düzenlediği anket çalışması, 10 bin civarında hakim ve savcıya gönderildi. Ankete bin 21 hakim ve savcı katıldı. Buna karşılık yalnızca 12 Yargıtay üyesi (yüzde 1) görüş bildirdi. UNDP'nin 16 Nisan 2009'da Sheraton Otel'de açıkladığı anket sonuçlarına göre, hakim ve savcıların yüzde 73'ü HSYK'nın mevcut üye yapısı ile yargının tamamını temsil etmediğini düşünüyor. Yüzde 80'i de Kurul'a üye seçimine ilişkin mevcut uygulamanın devam etmesine karşı. Sadece yüzde 17'si sistemin devamından yana. Görüşü sorulanların yüzde 68,4'ü çözüm olarak, "Tüm hakim ve savcılar arasından üye seçilmeli. Taşrada görev yapanlar arasından temsilci bulundurulmalı. Üye sayısı artırılmalı. İlk derece mahkemelerinden üye seçilmeli" önerilerinde bulunuyor. Yalnızca yüzde 3,4'ü "Kurul tamamen yüksek yargıçlardan oluşmalı" görüşünü savunuyor. Hakim ve savcıların yüzde 69'u, Yargıtay ve Danıştay'a üye seçiminde göz önüne alınan kriterlerin yeterli olmadığını düşünüyor.

Yargıtay ve Danıştay'ın savunduğu 'Adalet bakanı ve müsteşar kuruldan çıkarılmalı' görüşüne hakim ve savcıların tamamının destek vermediği rakamlara yansıdı. Ankete katılanların yüzde 48'i bakan ve müsteşarın kurulda kalmasını, yüzde 48'i ise kuruldan çıkarılmasını talep etti.

zaman



Bu haber 504 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,874 µs