En Sıcak Konular

'Ayak ve bilek hastalarının yüzde 70'i kadın'

0 0 0000 00:00 tsi
Kadınların en büyük takıntısı ayakkabı, onların en yaygın sorunlarının kaynağı da olabiliyor. Topuk yüksekliğinden 'burun' tipine bilmeniz gerekenler...

Ayak ve Ayak Bileği Hastalıkları Merkezi yöneticisi Op. Dr. Umur Aydoğan, ayak ve ayak bileği hastalıkları nedeniyle başvuranların yüzde 70'ini kadınların oluşturduğunu ifade etti.

Aydoğan, kadınların en büyük hatasının dış görünüşüne bakarak ayakkabı satın almak olduğunu belirtti. Aydoğan, "İdeal topuk 2, en fazla 2.5 santimetredir. Yüksek topuklu ayakkabılarda tarak kemiklerine daha fazla yük bindiği için ağrı kaçınılmaz. Hele çalışan kadınların gün boyu dinlenemeyen ayaklarını yüksek topuklara mahkûm etmemesi gerekiyor. Ancak özellikle onlar buna dikkat etmiyor. Dümdüz ayakkabı da iyi değil, çünkü topuğa binen yükü artırıyor. Sivri burunlu ayakkabılarsa tarak kemiklerini ezip sinir sıkışmasına yol açıyor. Yanlış ayakkabı seçimiyle ileride ayakların şekli bozuluyor" diye konuştu.

'Altın kurallar'a uyun!


Amerikan Ortopedik Ayak ve Ayak Bileği Cerrahisi Derneği'nin ayakkabı seçiminde uyulması gereken kriterleri 'altın kurallar' olarak niteleyen Aydoğan, bu kuralları şöyle sıraladı: "Ayakkabıyı iki saat yürüdükten sonra satın almak gerekiyor. Çünkü bu zaman diliminden sonra ayak şişer ve ayakkabının rahat olup olmadığını daha iyi anlarsınız. Sabahları asla ayakkabı almayın. Ayakkabının iki tekini de deneyerek satın alın ve satıcıların 'Giydikçe açılır' türünden sözlerine itibar etmeyin. Ayakkabı zamanla deforme olup ayağınızın şeklini alır. Siz de açıldı zannedersiniz."

Aydoğan, ayağın en geniş yeriyle ayakkabının en geniş yerinin ölçülmesi ve ayak genişliğinden bir santimetreden fazla dar ayakkabı alınmaması uyarısında bulundu. Aydoğan, ayak hastalıklarının rahat ayakkabı seçimi, ayakkabı içine konulan yükseltme-alçaltma, kişiye özel tabanlık gibi önlemlerle düzeltilebileceğini, hastaların genellikle son aşamada doktora başvurduğunu ifade etti.

30-40'larda numara büyür


Türk ayak yapısının taraklı, yayvan ve etli olduğunu belirten Aydoğan, satın alırken markaya ya da fiyata aldanmamak gerektiğinin altını çizdi. Aydoğan, Türkiye'de rahat ayakkabı eksikliği bulunduğunu, insanların 30-40'lı yaşlardan sonra ayak bağları ve tarak kemiklerinin genişlemesine paralel olarak ayakkabı numarasının büyüdüğünü ifade etti.
 


radikal
 



Bu haber 467 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,585 µs