En Sıcak Konular

Kredi kartında 18'inci madde tuzağına dikkat  

0 0 0000 00:00 tsi
Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Özer, banka sözleşmelerinin tek taraflı olarak değiştirilemeyeceğini belirterek, “BDDK, tüketicilerin değil güçlünün yanında yer almıştır” dedi 

Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Kemal Özer, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK), Banka Kartları ve Kredi Kartları Yönetmeliği ile tüketicinin yanında değil güçlünün yanında yer aldığını ileri sürdü.
Özer, 5464 Sayılı Banka Kartları Ve Kredi Kartları Kanununun yayınlanmasından bu yana 1 yıldan fazla süre geçtiğini, ancak BDDK'nın Banka Kartları Ve Kredi Kartları Hakkında Yönetmeliğini bu süre sonunda yayınladığını söyledi.

Yönetmelikte sunulduğu iddia edilen bir çok hükmün zaten kanunda bulunduğunu ifade eden Özer, şunları kaydetti:

“Ancak yönetmeliğin 17 ve 18. maddesi, tüketiciyi adeta köşeye sıkıştırmaktadır. Bankalar, kredi kartı ücretini hukuki zemine taşımaya tüketiciden kira öder gibi ücret almaya çalışıyor. BDDK'ya baskı yapıp istedikleri gibi bir yönetmelik çıkardılar. Banka ile tüketici arasında imzalanan sözleşmelerde kart ücreti bölümü boş bırakılmıştı. Bankalar boş olduğu için dilediği ücreti yazıp aldı. Mahkemeler, bölümün boş bırakılmasını 'ücret alınamaz' anlayışıyla tüketicileri haklı buldu.”

18. MADDE BÜYÜK BİR TUZAK

Bu yönetmeliğin 17. maddesi ile bankaların, kart ücretlerini sözleşmede belirtebileceğini ve 18. madde ile de sözleşmede istediği artışı yapabileceğini öne süren Özer, 18. maddenin (Kredi kartı sözleşmelerinde yapılacak değişiklikler kart hamiline hesap özeti ile bildirilir. Bu değişiklikler bildirimin yapıldığı döneme ilişkin son ödeme tarihinden itibaren hüküm ifade eder. Bildirimin ait olduğu döneme ilişkin son ödeme tarihinden sonra kartın kullanılmaya devam olunması halinde, sözleşmede meydana gelen değişikliklerin kabul edildiği addolunur) hükmünün yer aldığını kaydetti. Özer, “Bu hüküm hukuksal açıdan faciadır. Dünyanın hiçbir yerinde banka ile tüketici arasında sözleşme tek taraflı olarak değiştirilemez. Bu kanunlara göre suçtur” görüşünü dile getirdi.


Banka istediği kart ücretini alabilecek

Kemal Özer, bu maddelerle bankaların ücret bölümüne önce düşük bir miktar yazacağını, daha sonra 18. maddeye dayanarak ister aylık ister yıllık artışlarla kart ücretini istediği düzeye çıkaracağını savunan Özer, “Tüketici de her ay kullandığı ve borçlu olduğu için kartı iade edemeyecek. Sonuçta oturduğu eve kira öder gibi bankaya kart parası ödeyecek. Bu kabul edilemez” dedi. Özer, yeni yönetmeliğin, mahkemelerden tüketicilerin lehine kararlar çıkmaya başlamasıyla yayımlanmasına dikkat çekti.

yenişafak



Bu haber 405 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,093 µs