En Sıcak Konular

Dürüst esnafa 'kefilsiz kredi' geliyor 

0 0 0000 00:00 tsi
Esnafa destek için kurulan Halkbank, yeniden asli vazifesine dönüyor. Küçük ve orta boy işletmelere kredi kullandırmak amacıyla yeni bir paket hazırlayan banka, kefilsiz sisteme geçiyor.

Krediler, genel kabul görmüş bankacılık kurallarına göre değil, güven unsuru dikkate alınarak verilecek. Çevresinde dürüst bilinen, malî problemi olmayan, geçmişi sağlam, deneyimli ve belirli bir iş ahlakına sahip işletmeler, bankadan kredi alırken herhangi bir prosedüre takılmayacak. Bilançosunun çok iyi olması şartı aranmayacak. Uzun yıllar bütçenin kara deliği olan Halkbank, geçen yıl 863 milyon yeni lira net kâr elde etmişti.

Yıllık cirosu 1 milyon YTL'nin (1 trilyon lira) altında olan kuruluşlar, bilançoları şeffaf olmasa bile rahatlıkla 100 bin yeni liralık kredi alabilecek. Öncelikli olarak işletmenin güvenilirliği ile ilgili reyting notu hazırlanacak. Alınan nota göre teminat miktarı düşebilirken, o firmaya geri ödemede kolaylık sağlanacak. Krediden büyük miktarda kâr elde etmeyi planlamayan Halkbank, faiz oranı ve geri ödemeyi kendi maliyetleri seviyesine çekecek. KOBİ'lerin yıllardır bilanço ve gelir gider tablolarının iyi olmadığı için kredi almakta zorlandığına dikkat çeken Halkbank yetkilileri, yeni uygulama ile bu sorunun ortadan kalkacağını söyledi. Kredi verirken öncelikli olarak işletmelerin mali tablolarına bakılmayacağını ifade eden üst düzey bir yetkili "Mali verilerinden ziyade sübjektif değerlendirmeler yapılacak." dedi. Yetkili, yeni bir model geliştirildiğini ve kuruluşun geçmişi, moralitesi ve güvenilirliğinin değerlendirmede ağırlık kazanacağını kaydetti. Kredinin bankanın kendi kaynaklarından kullandırılacağını ve Hazine'nin sübvansiyonu gibi bir durumun söz konusu olmayacağını belirten bir başka yetkili de, "Bankanın maliyetlerine paralel bir fiyatlandırma olacak." bilgisini verdi.

Öte yandan Halk Bankası, İstanbul Ticaret Odası üyelerine 250 bin YTL'ye ve 36 ay vadeye kadar aylık eşit taksitlerle, 1,85 faiz oranıyla kredi verecek. Bankanın genel müdürü Hüseyin Aydın, kredinin vade, faiz ve miktar yönüyle çok cazip olduğunu vurguladı. Oda üyeleri bankadan ayrıca aynı faizle 4 yıla kadar işletme, 5 yıla kadar da yatırım finansman destek kredisi alabilecek.
 
Zaman



Bu haber 345 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,856 µs