En Sıcak Konular

İran için 'Yasemin ittifakı'

24 Nisan 2010 17:26 tsi
İran için 'Yasemin ittifakı' Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu: "Son dönemde çok somut olarak da İran'ın nükleer programıyla ilgili gelişmelerde Brezilya ile Türkiye arasında çok yakın istişare kanadı oluştu ve konunun barışçıl yönde çözülmesi doğrultusunda bu istişare kanalının öne

Davutoğlu, Brezilya Dışişleri Bakanı Celso Amorim ile Çırağan Sarayı'nda çalışma yemeğinde bir araya geldi.

Yaklaşık 1,5 saat süren çalışma yemeğinin ardından Davutoğlu ve Amorim, birlikte basın toplantısı yaptı.

Davutoğlu, Amorim'i İstanbul'da ağırlamaktan büyük mutluluk duyduğunu ifade ederek, "Biz haftalık olağan görüşmemizi yapıyoruz. Geçen hafta ben Brezilya’daydım. Ondan önceki hafta da Amerika'da birlikteydik. Bu arada sürekli telefonla görüşüyoruz. Belki de telefonla ailemden daha çok görüştüğüm insanlardan biri Sayın Amorim" dedi.

"Türkiye-Brezilya stratejik işbirliği ilişkisi büyük bir hızla gelişiyor"  diyen Davutoğlu, Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula Da Silva'nın geçen yıl Türkiye’yi ziyaretinden sonra, iki ülke arasında çok üst düzey ziyaretler yapıldığını anlattı.

ERDOĞAN BREZİLYA'YA GİDECEK

Amorim'in Türkiye'ye gelerek, "Dışişleri Büyükelçiler Konferansı”na katıldığını anımsatan Davutoğlu, daha sonra da kendisinin ziyarete gittiğini, gelecek ay da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Medeniyetler İttifakı çerçevesinde yine Brezilya'ya gideceklerini belirtti.

Davutoğlu, Türkiye-Brezilya ikili ilişkilerinin gelişmesinden ve birçok uluslararası forumda birlikte çalışmaktan büyük memnuniyet duyduklarını kaydederek, şu anda Türkiye ve Brezilya'nın birlikte BM Güvenlik Konseyi üyesi olduğunu ve hemen hemen bütün konularda aynı ya da benzer tutumlar sergilendiğini ve BM Güvenlik Konseyi'nde çok yakın istişare yapıldığını söyledi.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Türkiye ve Brezilya'nın birlikte yer aldıkları G-20'de de aynı pozisyonların dile getirildiğini kaydetti.

TÜRKİYE EŞBAŞKAN

Davutoğlu, önemli bir kültürel forum olan Medeniyetler İttifakı toplantısına bu yıl Brezilya'nın ev sahipliği yaptığını, bu toplantıda Türkiye’nin de eş başkan olduğunu hatırlatarak, şöyle devam etti:

"Dolayısıyla Brezilya ile bütün bu küresel platformlarda işbirliği halindeyiz. Son dönemde, çok somut olarak, İran'ın nükleer programıyla ilgili gelişmelerde de Brezilya ile Türkiye arasında çok yakın istişare kanadı oluştu.  Bu konunun barışçıl yönde çözülmesi doğrultusunda bu istişare kanalının önemli etkileri oldu. Geçen ABD'de Sayın Başbakanımız ile Sayın Lula görüştükten sonra Sayın Obama ile de bir görüşme olmuştu. Ben bu görüşmenin takip toplantısı mahiyetinde Brezilya'ya gitmiştim. Brezilya dönüşü hemen İran'a gittim. Şimdi de Sayın Amorim Türkiye'ye geldikten sonra İran'a geçecekler. Ben İran'la ilgili intibalarımı kendisiyle paylaştım. Neler yapabileceğimizi, birlikte hangi görüşleri öne çıkarabileceğimiz hususunu kendileriyle paylaştım. Sonra da ben AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton ile Brüksel'de bir görüşme yapmıştım. O konuda da Sayın Amorim'i bilgilendirdim. Böylece atacağımız adımları koordine etmeye devam ediyoruz.

“Her iki ülkenin de amacı küresel barışa katkı sağlamak, bölgesel istikrarı korumaktır. Bundan dolayı tekrar Türkiye'ye gelmiş olmasından duyduğum memnuniyeti bir kez daha ifade ediyorum. Bundan sonra da Sayın Amorim'in Tahran ziyareti sonrasında da istişarelere devam etmeye karar verdik. Sayın Lula’nın İran ziyareti öncesinde tekrar durumu birlikte değerlendireceğiz."

"YASEMİN İTTİFAKI"

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Amorim'in bir özelliğinin de yarı Türk torunları olması olduğunu ve ailece de Türkiye ile çok yakın bağları bulunduğunu vurgulayarak, "Onun için bizim işbirliğine 'Yasemin işbirliği' diyor. Çünkü torunun adı Yasemin" diye konuştu.

Konuk Dışişleri Bakanı Celso Amorim de Türkiye ile Brezilya arasında kuvvetli bir işbirliği bulunmasının yanı sıra artık aile bağlarının bulunduğunu söyledi.

Amorim, Türkiye ve Brezilya olarak, İran'ın nükleer programı konusunda güçlü ve barışçıl çözümler üzerinde konuştuklarını belirtti.

Konuk Bakan, iki ülke arasındaki işbirliğine "Yasemin işbirliği"  denmesinin bir sır olduğunu ifade ederek, "Ama Davutoğlu bu sırrı açıkladı"  diyerek espri yaptı.

A.A.



Bu haber 930 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,738 µs