En Sıcak Konular

Bosna gazeteleri: Davutoğlu "yorulmaz diplomat"

24 Nisan 2010 16:55 tsi
Estonya'nın başkenti Talinn'de yapılan NATO Dışişleri Bakanları toplantısında Bosna Hersek'in NATO Üyelik Eylem Planı'na (MAP) alınması, Bosna Hersek basınında geniş yer buldu.

NATO Dışişleri Bakanlarının yoğun müzakerelerinin ardından önceki gece aldığı karara, Bosna Hersek'te yayın yapan haber kanalları ve gazeteler geniş şekilde yer verirken, Türkiye'nin ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun çabalarından övgüyle bahsedildi.

Ülkenin önemli gazetelerinden Dnevni Avaz, Davutoğlu'nu, "günün şahsiyeti" ve "yorulmaz diplomat" olarak nitelendirdi.

Davutoğlu'nun, Dışişleri Bakanı olarak ve daha önce Başbakan Başdanışmanı olarak yaptığı çalışmalara yer veren gazete, şu ifadeleri kullandı:

"Davutoğlu'nun çabası, Bosna Hersek'in NATO Eylem Planı'nda yeşil ışık görmesinin en önemli sebeplerden biridir. Bu zorlu mücadelede Davutoğlu, 28 NATO üyesinin çoğunu, Bosna Hersek'e Eylem Planı konusunda olumlu cevap vermeleri için inandırdı. Bu, Davutoğlu'nun şahsi gayretinin yanı sıra Türkiye'nin Bosna Hersek politikasının bir göstergesidir."

Oslobocenye gazetesi de Bosna Hersek Dışişleri Bakanı Sven Alkalaj'ın demecine yer verdi. Alkaj, "Bosna Hersek'in üzerine NATO şemsiyesini açtık. Bosna'nın istikrarı, Balkanlar'ın istikrarı" ifadelerini kullandı.

Gazeteler, Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Üçlü Konseyi Başkanı Haris Sladziç'in görüşlerine de yer verdi. Sladziç, "Türkiye, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun aracılığıyla Bosna Hersek'i diğer NATO üyelerine yaklaştırdı" açıklamasında bulundu.

NATO'nun Üyelik Eylem Planı, aday ülkeleri üyeliğe hazırlamak için yapmaları gereken siyasi ve ekonomik alanlar ile savunma ve güvenlik alanlarında reformlarla ilgili NATO tavsiye, yardım ve pratik destek programlarını kapsıyor.

NATO Üyelik Eylem Planında halen Karadağ'la birlikte, Yunanistan'la isim anlaşmazlığını çözemediği için bu ülkenin vetosu nedeniyle üye olamayan Makedonya bulunuyor.

Bosna Hersek'i oluşturan Boşnak, Hırvat ve Sırp toplumlarınca desteklenen Üyelik Eylem Planının, güçlü merkezi yapılardan mahrum olan bu ülkenin gelecekteki birliğine ve toprak bütünlüğüne güvence oluşturması umuluyor.



Bu haber 631 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,727 µs