En Sıcak Konular

"AB süreci yanlış anlaşılamar nedeniyle uzuyor"

24 Nisan 2010 16:54 tsi
Almanya'nın Marburg Philips Üniversitesi Orta Doğu Araştırmalar Merkezi (CNMS) Kürsüsü Başkanı Prof. Udo Steinbach, Türkiye'nin AB üyelik sürecinin, başlangıçtan bu yana yanlış anlaşılmalar üzerine kurulduğunu öne sürdü.

Steinbach, Avrupalı Türk Demokratlar Birliğinde (UETD) düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecinin karşılıklı yanlış anlaşılmalar nedeniyle uzadığını söyledi.

Türkiye'nin, Atatürk'ün öldüğü 1938'de bile 1960'lı yıllara göre daha fazla Avrupalı olduğunu söyleyen Steinbach, Türkiye'nin 2002 yılında iktidara gelen Ak Parti hükümetiyle birlikte tekrar modernleşmeye ve ilerlemeye başladığını ifade etti.

Kendisini, "Türkiye dostu" olarak niteleyen Steinbach, "Bazı düşünürler, aydınlar İslamiyet'in Avrupa'ya hükmedeceğini söylüyor. Bazıları da bundan korkuyor. Halbuki İslamiyet Almanya için bazı fırsatlar getirebilir" dedi.
Steinbach, "Türkiye'de Ak Parti'yi iktidardan uzaklaştırmak için bazı faaliyetlerin olduğunu ve AB'nin, her alanda askerin sözünün geçtiği bir ülkeyi üye olarak kabul etmeyeceğini" öne sürdü.

Türkiye'nin önemli ve riskli bir dönemden geçtiğini ifade eden Steinbach, "Türkiye'nin İsrail ile olan ilişkilerini fazla germemesi, aksi takdirde bunun AB ile olan ilişkileri de olumsuz yönde etkileyebileceğini" savundu.

Türkiye'de uzun yıllardan bu yana "Kürt sorunu"nun görmezlikten gelindiğini de savunan Steinbach, şunları söyledi:
"Avrupa Türkiye'den bu soruna Avrupa standartlarına göre bir çözüm bulmasını bekledi. Türkiye ise bu süreçte Avrupa'nın ondan talep ettiği bedeli ödemek istemedi. İnsan hakları, azınlık hakları, devletin ve ordunun yetkilerinin kısıtlanması ve sivil toplum. Türkiye tüm bunları gerektiren bedeli ödemeye hazır değildi. Ancak Ak Parti ile bu değişti. Burada belki de ikinci bir devrimin söz konusu olduğunu söyleyebiliriz. Türkiye bugün Orta Doğu'da İran'la birlikte bölgenin en dinamik ülkesi konumunda."

1915 olaylarına da değinen Steinbach, "Almanya'da yıllar önce 'Doğu Almanya' ve 'Batı Almanya' diye ayırt edilmesi bile hoş karşılanmazdı. Ne oldu, iki Almanya birleşti. Eğer birileri soykırım kelimesini kullanmak istiyorsa bırakın kullansın. Türkiye önüne baksın. Bölgesinde daha güçlü bir devlet olma yolundaki çabalarını sürdürsün" diye konuştu.

Steinbach, Türkiye'nin enerji koridorunda bulunan bir ülke olması sebebiyle AB'nin dikkatinin yeniden bu ülke üzerinde yoğunlaştığını sözlerine ekledi.



Bu haber 514 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,482 µs