En Sıcak Konular

Çiçek'in aklı CHP'de

24 Nisan 2010 10:15 tsi
Çiçek'in aklı CHP'de Ankara'dan son kulis haberleri

AKParti, Anayasa değişikliklerinin CHP’nin katılımıyla çıkması için maddeler üzerinde değişiklik yapmaya hazır.

Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, CHP’nin yazılı olarak sunduğu ‘3 konuyu çıkarma’ teklifini kabul edemeyeceklerini ancak maddeler üzerinde değişiklik tekliflerine açık olduklarını söyledi. Çiçek, “CHP’nin ne tür değişiklikler istediğini bilmiyoruz. Bu teklifleri vermesi konusunda, muhalefetin tutumuna saygı duyarak beklenti içinde oluruz” dedi.

Çiçek, dünkü konuşmamızda, Anayasa paketi üzerinde AK Parti ve CHP arasında bir uzlaşma umudu görüp görmediği sorusuna ise; “Bazen yüzde 1, yüzde 99’a galip gelir.
Ben umutluyum” yanıtını verdi.

AK Parti’nin Anayasa değişiklik paketinin mimarlarından Adalet Bakanı Sadullah Ergin ise,
“Bu önemli Anayasa değişikliğinin tek partinin girişimi gibi gösterilmesinden mutlu olmadıklarını, muhalefetin katkısını tercih edeceklerini” vurguladı ve “İkinci turun sonuna kadar her maddede, her türlü değişiklik yapılabilir” dedi.


Gerek Çiçek, gerekse Ergin, Anayasa değişikliği oylamalarının başlamasından bu yana AK Parti vekillerinden CHP’li vekillere uzlaşma yaklaşımları olduğunu teyit ediyorlar. Ergin, bunların kurumsal tutum, yani AK Parti Grup tutumu olmadığını vurguluyor, ancak grup içinde mevcut gidişin iyileştirilmesi gerektiğini düşünenlerin varlığına işaret ettiğini kabul ediyor. Çiçek ise “Meclis Genel Kurulu’nda, Kulis’te arkadaşlar kendi aralarında konuşuyor, bu da doğal” diyor.

CHP ne diyor?
Aslında son tartışma, Çiçek’in CHP lider Deniz Baykal’ın nabzını yokladığı yönünde bir haberle açıldı. Buna göre, önceki gün Anayasa Mahkemesi 48’inci kuruluş yıldönümü töreni ardından Mahkeme Başkanı Haşim Kılıç’ın makam odasına giderken CHP lideri Deniz Baykal’a, parti kapatmanın zorlaştırılması maddesinde değişiklik yapılırsa CHP’nin referandum barajını aşacak şekilde destek verip veremeyeceği konusunu açmıştı. Anayasa Mahkemesi ve HSYK düzenlemeleri referanduma kalacaktı.

Baykal dün bu soruyu; “Bu sürece ilişkin önemsenecek bir adım yok. Bu sadece toplumun temennisini gösteriyor” diye yanıtladı. Baykal, “Biz bu konudaki tavrımızı söyledik. Onlar da söyleyeceklerini söyledi. Ortada bu süreci değiştirecek bir şey yok” diye devam etti.

CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay, Baykal’ın bu tutumunu açarak, aslında uzlaşma kapılarının (Cemil Çiçek’in deyimiyle, yüzde 1 dahi olsa) tamamen kapanmadığını doğruluyor. Şöyle:
“CHP teklifini AKP grubuna giderek yazıyla verdik. AKP Grup Başkanvekilleri de bize cevaplarını Başbakan Tayyip Erdoğan’ın ABD dönüşü sonrasına gelen cuma günü vereceklerini söylediler.
O zamandan bu yana Anayasa Komisyonu görüşmeleri tamamlandı, Genel Kurul’da oylamaya geçildi, bize resmen verilmiş bir cevap hâlâ yok.

Bu arada temenniler, niyet beyanları olabilir, ama resmi açıklama olmadan bir şey söylememiz mümkün değil. Ancak resmen oluşmuş bir AKP Grup iradesi varsa, teklifimize resmi yanıt verirlerse yeni bir durum ortaya çıkar. O zaman bir değerlendirmede bulunabiliriz.”

Kulis’te tartışılan
Bu gelişmelere paralel olarak, AK Parti’nin uzlaşma adına parti kapatma yasasında yapabileceği değişikliklerin ne olabileceği de Meclis kulislerine düşmeye başladı.

Yapılabilecek değişiklikler arasında, parti kapatmanın Meclis’te bütün partilerce kurulacak bir komisyonun onayına bağlı olmasının değiştirilmesi ve mevcut metne Venedik Kriterleri uyarınca ‘şiddeti, ayrımcılığı övme’ maddesinin eklenmesinin de bulunabileceği öğrenildi. Ayrıca Yüksek Askeri Şûra kararıyla orduyla ilişkisi kesilenlere yargı yolunun açılmasıyla ilgili bir değişikliğin de yapılabileceği konuşuluyor.

Tabii Adalet Bakanı Ergin’in, kapı bir kez açıldığında ‘29 maddenin de’ değişiklik teklifine açık olduğu sözlerini hatırlamak lazım. Aynı şekilde daha önce ‘Sulandırma’ suçlamasına maruz kalan CHP’lilerin işi resmiyete döküp teminat altına alma kaygısını da unutulmamalı.

Ancak şu rahatlıkla söylenebilir: Nasıl CHP, Anayasa değişikliği tartışmasının ilk başladığı sıradaki tutumunda değilse, AK Parti de değil. Özellikle ilk 8 maddenin oylaması sırasında birkaç kez 330-referandum sınırına yaklaşılmasından, hatta 8’inci (Parti kapatma maddesinde) BDP’lilerdenimdat istemek zorunda kalınmasından bu yana, AK Parti, CHP’den beklenti içine girmiş bulunuyor. Sonuç alınıp alınmayacağı ayrı konu.

Murat Yetkin / Radikal



Bu haber 820 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,518 µs