En Sıcak Konular

Sağlık çalışanları 14 Mart'a buruk giriyor

0 0 0000 00:00 tsi
Türkiye'de tıp alanında hekim sayısının yetersizliği başta olmak üzere bazı sorunlar hala devam ediyor. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), üyesi sağlık çalışanlarının 14 Mart Tıp Bayramı'nda 'G(ö)REVDE' olacağı duyurdu

SES'tan yapılan yazılı açıklamada, bugün gelinen noktada sağlık hizmetlerinin ''toplumsal amacından ve kamu hizmeti niteliğinden uzaklaştığı'' belirtildi.

Bu nedenle, hekimler, hemşireler ve tüm sağlık çalışanları için 14 Mart'ın bir bayram günü yerine, sorunların tartışılacağı ve kamuoyuna duyurulacağı bir sağlık haftası olarak değerlendirildiği kaydedilen açıklamada, ''14 Mart Tıp Bayramında tüm Türkiye'de G(ö)REVDEYİZ'' denildi.

Açıklamada, bugün ''genel sağlık sigortası, sağlık ocaklarının kapatılması, hastanelerin işletme haline getirilmesi'' gibi konularda çalışanların seslerini yükselteceği belirtildi.

Osmanlı İmparatorluğu döneminde, 14 Mart 1827'de ''Tıphane ve Cerrahhane-i Amire''nin kurulmasıyla modern tıp öğretiminin başladığı tarihte her yıl Tıp Bayramı kutlanıyor.

Türk Tabipleri Birliği (TTB), başlattığı ''Beyaz Eylemler'' çerçevesinde, yarın sağlık kurumlarında ''Beyaz G(ö)rev'' adı verilen eylemi gerçekleştirme kararı almıştı.

Sağlık Bakanlığı'nca ise Tıp Bayramı kutlamaları çerçevesinde bu akşam Ostim'deki Devlet Opera ve Balesi'nin Leyla Gencer Sahnesi'nde ''Yılın Doktorları Ödül Töreni'' gerçekleştirilecek. Yılın doktorları Anıtkabir'i de ziyaret edecek.

Ülkedeki hekim sayısı yetersiz

Türkiye'de modern tıp öğretiminin başlamasının üzerinden 180 yıl geçmiş olmasına rağmen, tıp alanında hekim sayısının yetersizliği başta olmak üzere bazı sorunlar hala devam ediyor.

Sağlık Bakanlığı yetkilileri, Türkiye'nin, içinde bulunduğu Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) Avrupa bölgesindeki 53 ülke arasında hekim sayısı bakımından sondan ikinci sırada yer aldığına dikkat çekti.

Sağlık Bakanlığı yetkilileri, AB ülkelerinde her 100 bin kişiye ortalama 280, Türkiye'de ise 140 doktor düştüğüne işaret etti.

225 bin 807 personel görevde

Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre, Türkiye'de sağlık hizmetleri sınıfında toplam 225 bin 807 personel görev yapıyor.

Bunların 63'ü baştabip, 163'ü baştabip yardımcısı, 670'i klinik şefi, 671'i klinik şef yardımcısı, bin 46'sı baş asistan, 23 bin 919'u uzman, 8 bin 213'ü asistan ve 29 bin 49'u ise tabip.

Uzun yıllar sağlık personeli açısından yetersizlik yaşanan Doğu ve Güneydoğu Anadolu'daki 23 ile devlet hizmeti yükümlülüğü kapsamında bugüne kadar toplam 4 bin 409 hekim atandı.

Adıyaman, Ağrı, Ardahan, Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Hakkari, Iğdır, Kars, Kilis, Malatya, Mardin, Muş, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak, Tunceli ve Van'a bu kapsamda toplam 2 bin 953 pratisyen, bin 456 uzman tabip atandı.

Bunlardan bin 263'ü uzman tabip, iki bin 195'i pratisyen hekim olmak üzere toplam 3 bin 458'i görevlerine başladı.

WHO'dan hekim uyarısı

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından Cenevre'de yapılan açıklamaya göre, dünyada sağlık alanında 4.3 milyon profesyonel açığı bulunuyor.

WHO, sadece Afrika kıtasında 1 milyon doktor, hemşire, ebe ve yönetici açığı olduğunu, sağlık çalışanı eksiğinin giderilebilmesine ilişkin tavsiyelerde bulunacak özel bir uluslararası çalışma grubunun oluşturulduğunu belirtti.

WHO'nun açıklamasında, sağlık çalışanı açığının 57 ülkede kritik aşamada bulunduğu belirtilerek, "Bu kriz aşılamazsa bu ülkelerin halklarına temel sağlık hizmetlerini veremeyeceği" uyarısında bulunuldu.

cnntürk



Bu haber 337 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,990 µs