En Sıcak Konular

Hiçbir imtiyazlı sınıf Meclis'e rota çizemez

24 Nisan 2010 08:55 tsi
Hiçbir imtiyazlı sınıf Meclis'e rota çizemez 23 Nisan dolayısıyla özel gündemle toplanan Meclis'teki konuşmalara Anayasa değişikliği damga vurdu. Başbakan Erdoğan, bu Meclis'in Anayasa yapamayacağını savunanları sert bir dille eleştirdi

TBMM Genel Kurulu, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ve Meclis'in açılışının 90. yıldönümü dolayısıyla dün özel gündemle toplandı.

Liderlerin konuşmalarına Anayasa değişikliği etrafında yaşanan tartışmalar damga vurdu. Başbakan Erdoğan, Atatürk'ün TBMM'nin açılışı öncesinde yayınladığı tebliğdeki "23 Nisan 1920'den itibaren, askeri ve sivil bütün makamlarla, bütün milletin, tek merci, Büyük Millet Meclisi olacak" sözlerini hatırlattı.

90 yıl boyunca, milli iradenin zaman zaman tartışma konusu yapıldığını, kimi zamanlar müdahaleler yoluyla kesintiye uğratıldığını belirten Erdoğan, "Millet iradesi ne zaman zayıflatıldıysa, Milletin Meclisi ne zaman vesayet altında bırakıldıysa, demokrasi ne zaman zayıflatıldıysa, Türkiye Cumhuriyeti de geriye gitti, zayıfladı, güç kaybetti" dedi.

ÇETELER VE MAFYALAR

Erdoğan şöyle konuştu: "Evet, söz milletindir, karar milletindir. Her türlü karar merci, tartışmasız TBMM'dir. Milli iradenin tecellisinde, hiçbir sınıfa, hiçbir zümreye, hiçbir kuruma ya da kişiye imtiyaz verilemez; millet egemenliği üzerinde hiçbir vesayet, hiçbir gölge kabul edilemez. Modern Türkiye Cumhuriyeti'ne, zümreler, imtiyazlı sınıflar, ikbal ve makam hırsı içindeki şahıslar, en önemlisi de çeteler, hukuk dışı örgütlenmeler, mafyalar rota çizemez, istikamet veremez. Kimi kurumların ya da zümrelerin, kendilerini milletin üzerinde görmesi, millet adına karar vermesi, kendilerine özel misyonlar biçmesi, demokrasi ruhuyla, Cumhuriyet ruhuyla, en önemlisi de 23 Nisan 1920'nin ruhuyla bağdaşmaz."

MECLİS'TEN KAÇAMAZSINIZ

"Milli iradeye en fazla sahip çıkması gereken kurum TBMM'dir. Milletin oylarıyla yetkilendirdiği, yasa ve Anayasa yapmak için vazifelendirdiği vekiller, TBMM'nin bu asli, asil ve kutsal yetkisini görmezden gelmemeli, yetkilerini devretmek, hür vicdanları üzerine konulan ipoteklere boyun eğmek yanılgısı içine girmemelidir."

TBMM'den NOTLAR...

# Cumhurbaşkanı Gül'ün gelişiyle başlayan özel oturumda ilk konuşmayı Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin yaptı.

# Gül, Genel Kurul salonuna girişinde AK Parti, BDP'lilerce ayakta alkışlandı. MHP'liler ayağa kalktı. CHP'li vekiller ise önceden olduğu gibi ayağa kalkmadı.

# Oturumu Anayasa değişikliğine sert muhalefet eden Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker ve HSYK üyesi Ali Suat Ertosun da izledi.

# Başbakan konuşurken, Baykal konuşmasını revize etti.

# Sabah, Meclis Başkanı Şahin'in tebrikleri kabulüne katılan Genelkurmay Başkanı ve Kuvvet Komutanları, özel oturuma katılmadı.

# Erdoğan, BDP adına konuşan Gültan Kışanak'ın konuşmasını alkışladı.

# AK Partili vekiller, Baykal'ın darbeler döneminde Meclis'in kapatılmasını eleştiren sözlerini alkışladı.

# BDP'liler de Erdoğan'ın 'milli irade üzerinde vesayet kabul edilemez' sözlerini alkışladı.

# Baykal'ın konuşmasında Ergenekoncuları uzun uzun savunması AK Partili vekillerin tepkisine neden oldu. Bazı AK Partililer salonu terk etti.

# AK Parti'den istifa ettikten sonra Türkiye Partisi'ne geçen Mehmet Yaşar Öztürk'ü, kürsüye gelişinde bazı AK Partili vekiller alkışladı.

# AK Partili Agah Kafkas, görüşmeler sürerken Bakanlar Kurulu sıralarına giderek elindeki beyaz ve kırmızı gülü, Başmüzakereci Egemen Bağış'a verdi.

Yeni Şafak



Bu haber 561 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,809 µs