En Sıcak Konular

'Pakistan, nükleer silahlarını Taliban'a sızdırabilir'

23 Nisan 2010 13:36 tsi
ABD Nükleer Silahsızlanma Komisyonu Başkanı Bob Graham Amerikan Kongresi'nde üyelere verdiği raporda Pakistan'ın, nükleer silahlarını Hindistan'a karşı kullanılması için Taliban'a sızdırabiliceğini iddia etti.

Graham, raporunda ismini vermediği ancak üst düzey bir Pakistan Ordusu Mensubu olduğu tahmin edilen bir Pakistanlının, "Pakistan'ın nükleer silahları kullanmak istemediğini; ancak Keşmir'de ya da başka bir sebeple Pakistan ve Hindistan arasında savaş çıkması durumunda nükleer silahların Taliban içinde irtibatta oldukları birimlere sızdırılarak Hindistan karşısında kullanılabileceğini" söylediğini aktardı.

Hindistan'ın resmi haber ajansı Press Trust of India'da (PTI) yer alan haberde Bob Graham'ın bu sözleri Amerikan Kongresinde Ulusal Güvenlik Konseyinde Pakistan'daki nükleer silahların güvenliği ile ilgili senatörlerin sorular karşısında sarf ettiği yazıldı. Haberde Graham'ın senatörlere Hindistan ve Pakistan ile başarısızlığın ihtimal dahi olmaması gereken prosedürleri hayata geçirmeyi tavsiye ettiği bildirildi.

Haberi aktaran ajansın Amerika muhabiri Lalit Jha, Cihan'a yaptığı açıklamada ise Bob Graham'ın iki ülke arasında zaten gergin olan ilişkileri iyice gerecek sözlerin hangi Pakistanlıya ait olduğunu söylemediğini; ancak gazeteciler arasındaki genel kanaatin üst düzey bir Pakistanlı ordu mensubuna ait olduğunu belirtti. Graham'ın raporunda Pakistanlı birisi olarak geçen kişinin "Eğer Keşmir'de Hindistan ve Pakistan arasındaki düşmanlığı tepeye çıkartacak bir hal olması durumunda birisi için karar verme zamanı gelir. Biz nükleer silahları kullanmak istemiyoruz. Ancak kaçınılmaz durumda Taliban içindeki irtibatta olduğumuz birimlere silahları sızdırır ve kirli işlerimizi onlara yaptırırız" dediği belirtiliyor.

ABD nükleer silahsızlanma komisyonu başkanı Bob Graham senatörlere verdiği sözlü raporda Amerika ile Rusya'nın soğuk savaş döneminde bile nükleer silahlarını kontrol altında tuttuklarını, Oval Ofis'le Rusya arasında her zaman bir kırmızı telefon hattının olduğunu söylediğini; ancak bu durumun nükleer güce sahip iki komşu ülke Hindistan ve Pakistan mevcut olmadığını belirtti.

Graham, Hindistan ile Çin'in geçtiğimiz ay Amerika Rusya benzeri ilişkilere girmeye başlaması ile cesaretlendiğini, bu gibi ilişkilerinin ivedilikle Hindistan Pakistan arasında tesis edilmesi için senatoya büyük görev düştüğünü dile getiriyor.

cihan



Bu haber 630 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,400 µs