En Sıcak Konular

Rusya Türkiye'yi nasıl by-pass eder?

0 0 0000 00:00 tsi
Rusya Türkiye'yi nasıl by-pass eder? Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Yunanistan'ı ziyareti sırasında, Rus petrolünün taşınmasında Türk boğazlarını by-pass edecek boru hattı anlaşmasını imzalayacak.

Rus Nezavisimaya gazetesinde, yayımlanan ''Rusya Petrolünü Türkiye'yi By-Pass Ederek Satacak'' başlıklı haberde Yunanistan'ın, Burgaz-Dedeağaç petrol boru hattının inşasını artık tartışmayacağı ve yakın gelecekte yapımını öngören anlaşmayı imzalayacağı kaydedildi.

Haberde, Yunanistan Başbakanı Konstantin Karamanlis'in, cuma günü Brüksel'deki AB zirvesinde yaptığı açıklamada, Burgaz-Dedeağaç petrol boru hattının inşaatı konusunda yakın gelecekte Atina'da imzalanması planlanan hükümetler arası anlaşma için Atina'nın, ABD ile danışmalarda bulunmasına gerek olmadığını ifade ettiği belirtildi.

Nezavisimaya Karamanlis'in, böylece ABD Dışişleri Bakanlığı Avrupa ve Avrasya işlerinden sorumlu Müsteşar Yardımcısı Matthew Byrza başkanlığındaki Amerikan heyetinin dün Atina'ya yaptığı ziyaret sırasında, Yunanistan'ın konuyla ilgili tutumunda değişiklik olmadığı işaretini verdiğini bildirdi.

Karamanlis'in bu açıklamasının Yunan basınında bu konudaki kuşkuları da ortadan kaldırdığı ifade edilen haberde, şu görüşlere yer verildi:
''Örneğin, Elefteros Tipos gazetesi, diplomatik kaynaklara atıfta bulunarak, Rusya Devlet Başkanının Yunanistan ziyareti öncesinde, ABD'nin, Atina ve Moskova arasında enerji alanındaki işbirliğini zayıflatmak için baskı yapmasının beklendiğini yazmıştı. Karamanlis'in sözlerinden sonra, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Yunanistan'a 14-15 Mart tarihlerinde yapacağı çalışma ziyareti sırasında Rus-Yunan-Bulgar zirvesinin yapılacağından ve boru hattının inşa edileceğinden artık bahsedilebilir.''

Rusya Federasyonu Başbakan Yardımcısı Sergey Narişkin'in de geçen hafta sonu yaptığı açıklamada, boru hattıyla ilgili görüşmelerin 15 yıldır sürdüğü ancak artık inşaatına 2008 yılında aşlanacağını söylediği vurgulanan haberde, ''Narişkin inşaatın bir yıl içinde sona erebileceğini söyledi. Maliyeti yaklaşık 800 milyon avro olarak hesaplanan boru hattı, Rusya Federasyonu'nun kontrolünde bulunacak'' denildi.

Nezavisimaya Burgaz-Dedeağaç petrol boru hattı projesinin rekabet gücünün Türkiye'nin teklif edeceği koşullara bağlı olacağını belirterek, ''Zira Türkiye, jeopolitik konumunu giderek güçlendirmekte ve adeta Avrupa'ya enerji kaynakları taşıyan boru hatları terminaline dönüşmektedir'' görüşüne yer verdi.

Rusya'nın Novorossiysk Limanı'ndan tankerlerle taşınacak petrol, Burgaz-Dedeağaç boru hattı aracılığıyla Batı Avrupa'ya ulaştırılacak. Boru hattıyla yılda 35-50 milyon ton petrol nakledilecek.

''Troika Dialogue'' Yatırım Şirketi Uzmanı Valeri Nesterov da konuyla ilgili açıklamasında, ''Anlaşmanın imzalanması sayesinde petrol nakli çeşitlendirilecek ve son yıllarda Boğazlar'dan tankerlerin geçişini sınırlayan Türkiye'nin tutumuna bağımlılık azalacaktır. Rusya'nın projede boru hattının yüzde 51'lik hissesine sahip olması kuşkusuz bir başarıdır'' dedi.

Nesterov, Yunanistan ve Bulgaristan'ın, topraklarından geçecek petrol için alacakları transit geçiş ücretinden de memnun kalacaklarını sözlerine ekledi.



Bu haber 424 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,149 µs