En Sıcak Konular

Türklere karşı "fırıldak" Chirac!

0 0 0000 00:00 tsi
Türklere karşı Pazar akşamı yaptığı veda konuşmasında üçüncü kez cumhurbaşkanlığına aday olmayacağını açıklayan Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac'ın sürekli dillendirilen Türk dostluğu sözde kaldı.

Türk-Fransız ilişkileri Chirac'ın on iki yıllık cumhurbaşkanlığı süresinde sıkıntılı dönemler yaşadı.

1997 AB Lüksemburg zirvesinde Türkiye'ye adaylık statüsü verilmemesine üzüldüğünü açıkça ifade eden Chirac, 2002 Kopenhag zirvesinde ise Türkiye'ye müzakere tarihi verilmesini engelleyen isimler arasında yer aldı. 2004'te iktidardaki partisi Halk Çoğunluğu Birliği'nin karşı çıkmasına rağmen Türkiye'nin Avrupalılığını savunan Fransız lider, müzakere sürecinin sonunda Ankara'nın üyeliğinin referanduma sunulmasını ortaya atarak bunu Fransız Anayasası'na kaydettirdi. Chirac'ın bu tavrı, diğer AB ülkelerinde de benzer taleplere yol açtı.

Sözde Ermeni soykırımı yasasına ilişkin tüm gelişmeler de Chirac döneminde yaşandı. 1998'de meclis gündemine gelen soykırımı tasarısı 2001'de yasalaştı. Önde gelen hukukçuları yasanın anayasaya aykırı olduğunu bildirmesine rağmen Chirac, tasarıyı Anayasa Konseyi'ne göndermedi ve onayladı. Fransız lider, geçen yıl mecliste kabul edilen sözde soykırımı inkarın cezalandırılmasını öngören tasarıya da "karşı" tavır aldı. Fakat Chirac, Erivan'a yaptığı resmi ziyarette, ilk kez "soykırım" demekle kalmadı, Türkiye'nin AB üyesi olabilmesi için 'Ermeni soykırımını' kabul etmesi gerektiğini söyledi. Jacques Chirac, ilk cumhurbaşkanlığı döneminden bu yana gündemde olmasına rağmen Türkiye'ye resmi ziyarette bulunmadı. Davet ettiği Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in 1998'de gerçekleştirdiği Paris ziyaretine iadede bulunmadı.

Adı 'fırıldak'a çıkmıştı

1965'te Fransız siyaset sahnesine giren Chirac'ın, akıllarda kalan en önemli özelliği savunduğu konularda zaman içerisinde 180 derece değişmesi oldu. Bundan dolayı lakabı "fırıldak"a çıktı. Kısa da olsa bir dönem komünistlik tecrübesi yaşayan Fransız lider, siyasete muhafazakar cephede başladı. 1970'li yıllarda devletçi, ardından liberal oldu. Pasifik'te nükleer denemeleri başlatan kişiydi; ama sonra "yılmaz bir çevreci" kesildi. Bugün, 'en Avrupacı' liderler arasında zikrediliyor; fakat 1990'lı yıllarda AB'ye karşıydı. On sekiz yıl Paris belediye başkanlığı, iki dönem başbakanlık ve 1995'ten beri cumhurbaşkanlığı yapan Chirac'ın veda kararı cumhurbaşkanı adayları arasında olumlu karşılandı. Fakat, Chirac'ın Elysee Sarayı yarışında kimi destekleyeceği ve özellikle Nicolas Sarkozy'e karşı tavrı merak konusu. Jacques Chirac'ın tercihini 19 Mart'tan sonra açıklayacağı bildiriliyor. Aşırı sağcı Ulusal Cephe lideri Jean Marie Le Pen, Chirac'ın gidişini "En büyük düşmanı kaybediyorum." şeklinde yorumladı. Chirac'ın veda konuşmasını 22 milyondan fazla kişi izledi. Fransız kamuoyunda genel olarak "başarısız" bulunan Chirac'ın popülaritesi son anketlerinde dibe vurmuştu. Fransız lider, Avrupa Anayasası'nı ülkesinde referanduma götürerek başarısız kılmakla eleştiriliyor.

ZAMAN



Bu haber 283 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,797 µs