En Sıcak Konular

Başbuğ - Erdoğan bedelli randevusu bugün

23 Nisan 2010 08:08 tsi
Başbuğ - Erdoğan bedelli randevusu bugün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın gündeme getirdiği bedelli askerlik randevusu bugün yapılacak.

Haftalık olağan görüşmeleri perşembe günleri yapan Erdoğan ile Başbuğ, bu görüşmeyi dün gerçekleştiremezken, görüşme bugün yapılacak. Erdoğan, Başbuğ buluşması saat 17.30'da gerçekleştirilecek. Genelkurmay Başkanlığı, daha önce terörle mücadelenin yoğun bir şekilde yapılması nedeniyle bedelli askerliğe karşı çıkıyordu.

Orgeneral İlker Başbuğ, geçen yıl bu konuda "yükümlü olarak gelecekler zaten ihtiyaçlarımızın altında, terörle mücadele eden bir ülkede, her gün şehitler veren bir ülkede parayla askerliği vatandaşımıza anlatamayız" demişti. Başbakan Erdoğan'ın 'Konuyu Genelkurmay Başkanı ile görüşeceğim' açıklamasının ardından randevunun bugün gerçekleşecek olması, 'Genelkurmay Başkanlığı'nın da konuya olumlu yaklaşabileceği' yönünde bir izlenim oluşturdu.

Daha önce Başbakan Erdoğan'ın çok sıcak yaklaşmadığı bedelli askerlikle ilgili taleplerin artması nedeniyle konunun gündeme taşındığı da öğrenildi. Bedelli askerlikle ilgili olarak daha önce elde edilecek gelirin nerede kullanılacağı, ordunu ihtiyaçları ya da hazineye devri konusunda da görüş karşıtlıkları yaşanmıştı. Bugün yapılacak toplantıda bedelli askerliğe olumlu bir yaklaşım sergilenirse, bu paranın nerede ve nasıl değerlendirileceğinin yanısıra, yaş sınırı ve kimleri kapsayacağı gibi konuların da ele alınması bekleniyor. Bedelli askerlik daha önce de üç kez yapılmıştı.

125 bin kişi faydalandı

Bedelli askerlik uygulamasından şu ana kadar 125 bin 834 kişi yararlandı. 1987 yılında çıkarılan ilk uygulamada 18 bin 433, 1992'deki uygulamada 35 bin 011, 1999 yılında da 72 bin 290 kişi bedelli askerlik yaptı. Deprem yaralarının sarılması amacıyla 1999 yılındaki uygulamada kapsam geniş tutulduğu için başvuranların sayısı yüksek oldu. Asker ihtiyacının yüksek olması nedeniyle bu ihtiyacı karşılamak için bedelli askerlik fikri kabul edilirse yaş sınırın yüksek tutulması da gündemde. Bedelin yüksek tutulması da değerlendirmeler arasında bulunuyor.

yenişafak



Bu haber 375 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,288 µs