En Sıcak Konular

İlk istihbarat uydumuz: Göktürk!

0 0 0000 00:00 tsi
İlk istihbarat uydumuz: Göktürk! Türkiye’nin ilk istihbarat uydusu ‘Göktürk’ için çalışmalar başlarken, Rasat isimli bir başka uydu ile kendi teknolojisi ile uydu üreten 20 ülkenin içine girilmesi planlanıyor. İlk uydunun tarihi ise çok yakın.. 2008.

Çin'in şubat ayında kendisine ait eski bir meteoroloji uydusunu yeryüzünden fırlattığı bir füze ile vurarak dünyaya "Artık uzayda da savaşmaya hazırım" mesajı verdiğini belirten TÜBİTAK Uzay Bölümü Başkanı Prof. Dr. Uğur Murat Leloğlu, "Çin'in bu çıkışı dünya çapında 'yıldız savaşları'nın başlamak üzere olduğunun bir göstergesi olarak algılandı. Çin başta ABD olmak üzere birçok ülkeye 'Uydunuzu vurabilirim' mesajlı gözdağı verdi. Bugüne kadar sadece filmlerde tanık olduğumuz uzay savaşları artık başlamak üzere" diye konuştu.

"Nükleer teknolojisi kullanılarak yapılan bir füze ile uzaydaki uyduların yüzde 60'ı kullanılamaz hale getirebilir. Nükleer silah dünyadan çok uzay için büyük bir tehdit anlamına geliyor" diyen Leloğlu, gelecekteki yaşanması muhtemel savaşları için TÜBİTAK'ın da strateji geliştirdiğini söyledi. Leloğlu, "TÜBİTAK olarak biz de gelecekteki olası savaşlara karşı hazırlık yapıyoruz. Araştırmalarımızın büyük bir kısmını birçok ülkede olduğu gibi büyük bir gizlilik içinde yapıyoruz. Türkiye uzay teknolojisi alanında son dört yılda büyük bir ilerleme kaydetti. Gelişmiş ülkelerle aramızdaki fark hızla kapanıyor" dedi. TÜBİTAK'ın 2007 yılında uydu çalışmalarında kullanmak üzere bir uzay simülatörüne sahip olacağını belirten Leloğlu, Türkiye'nin ilk uydusunu da 2008'de devreye sokacağını sözlerine ekledi.
 
Rasat 2008'de tamamlanacak

Leloğlu, 2008'de tamamlanması planlanan Rasat isimli uydu ile Türkiye'nin dünyada kendi uydusunu üretebilen 20 ülkeden biri olacağını anlattı. Leloğlu, şöyle devam etti: "Projenin toplam maliyeti 10 milyon dolar. Bunun 6 milyon dolarını uydunun yapımı, 4 milyon dolarını ise yer istasyonu oluşturuyor. Uydunun standartları da oldukça yüksek olacak. 7.5 metre yer çözünürlüğü olan kameralarla dünyanın her bölgesini görüntüleyebileceğiz. Türkiye görüntü almak için başka ülkelere milyonlarca dolar ödüyor. Artık kimseye hesap vermeden görüntü alabileceğiz." Leloğlu, uydunun montajının toz oluşmaması için özel klimalarla ısıtılan "Temiz oda" ismini verdikleri bir merkezde yapıldığını açıkladı.
 
Göktürk

Milli Savunma Bakanlığı Türkiye’nin ilk istihbarat uydusu olacak Göktürk için yakın zamanda ihaleyi çıkmayı planlıyor. Göktürk ile sınırlardaki tüm hareketlilik saniye saniye izlenip, gizli bir kodla 17 merkeze iletilecek. İstihbarat uydusu Göktürk dinleme amaçlı değil özellikle görüntü alma amacı taşıyacak. Türksat’ın da uydu üretilmesi ilgili ciddi çalışmaları bulunuyor. Öyle ki Türkiye’de bir uydu fabrikası kurulması için çalışmalar yürütüyor.



Bu haber 368 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,527 µs