En Sıcak Konular

Kahin'den Türkiye tahmini

22 Nisan 2010 09:13 tsi
Kahin'den Türkiye tahmini Kriz Kahini lakabıyla tanınan Prof. Dr. Nouriel Roubini, "Yunanistan ve İspanya 2000'de Türkiye'nin yaptığını yapsaydı bunlar olmazdı" dedi ve ekledi: Yunanistan'da olanlar buzdağının görünen ucu

Küresel krizi önceden tahmin etmesi nedeniyle “kriz kahini” olarak anılan ABD’li ekonomist Nouriel Roubini, dünyada ekonomik büyüme, canlanmanın başladığını, ancak yavaş seyredeceğini, Türkiye’nin da aralarında bulunduğu yeni gelişen piyasalarda iyileşmenin daha hızlı olacağını söyledi.

Roubini, Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) tarafından Holiday Inn’de düzenlenen “Otomotiv Endüstrisi Vizyon Toplantıları”nın ilkinde verdiği konferansta, Türkiye ekonomisinin güçlü ve parlak olduğunu, gelecekte dünyayla daha da bütünleşeceğini belirtti.

Son 2-3 yılın dünya için çok zor geçtiğini, ABD’de patlak veren krizin önce Avrupa, sonra da tüm dünyada etkisini şiddetli şekilde gösterdiğini anlatan Roubini, nihayet ABD, AB ve yeni gelişen piyasalardan iyi haberlerin gelmeye başladığını, ancak bunun ne kadar sağlam ve sürdürülebilir olduğunun önemli olduğunu vurguladı.

Konuşmasının bazı bölümlerinde ekonomik tahminlerine de yer veren Roubini, “Ekonomik büyüme, canlanma başladı. Ancak yavaş seyredecek. Yeni gelişen piyasalarda iyileşme daha hızlı olacak. Türkiye de bu ülkelerden biri.  Özellikle gelişmiş ülkelerde canlanma yavaş olacak. ’U’ şeklinde gerçekleşecek” dedi.

Roubini, bundan sonraki süreçte krizden çıkış stratejilerinin önem kazandığını, özellikle parasal ve mali teşviklerin ön plana çıktığını belirterek, politika yapıcıların kriz döneminde verdikleri teşvikleri ne zaman durduracaklarının stratejik kararlar olduğunu, teşviklere devam edilmesinin da bütçe açıkları doğurabileceğini belirtti.

Yeni gelişen piyasaların dinamiklerinin daha güçlü olduğunu dile getiren Roubini, dünya ekonomisinin ağırlığının gelişmiş batı ülkelerinden yeni gelişen ülkelere doğru kaydığını, ABD ve AB’den Asya’ya ve Bric ülkeleri olarak bilinen Çin, Hindistan, Rusya ve Brezilya’ya yöneldiğini kaydetti.

Roubini, bu eğilimin devam edeceğini vurgulayarak, ABD’de yılın ilk yarısında büyümenin yüzde 3 olacağını, yılın ikinci yarısında yüzde 2’ye gerileyeceğini, AB’de de büyüme tahmininin yüzde 2’yi geçmediğini belirterek, Türkiye’de büyüme oranının yüzde 4-6 olarak gerçekleşeceğini beklediğini, Çin’de ise bu oranın yüzde 9’lara tırmanacağını bildirdi.

Milliyet



Bu haber 613 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,841 µs