En Sıcak Konular

Çiçek: Buyurun iktidar partisini kapatın

22 Nisan 2010 08:10 tsi
Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, bir partinin kapatılmasının, o tüzel kişiliğin idamı olduğunu belirterek, idam sürecine Parlamentonun karar vermesi gerektiğini belirtti vekillere çağrıda bulundu.

TBMM Genel Kurulunda, Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç, söz almak istedi.

Meclis Başkanı Şahin, ''Söz alma şeklinin İçtüzükte yer aldığını, bunun dışında söz veremeyeceğini'' belirterek, Genç'in talebini kabul etmedi. Şahin, Kamer Genç'i ısrar etmesi üzerine yerine oturmaya davet etti. Genç'in ayakta konuşmasını sürdürmesi üzerine Meclis Başkanı Şahin, söz talebinde ısrar eden ve kürsüdeki milletvekilinin konuşmasını engelleyen Genç'e, İçtüzük hükümlerini uyguladı ve ''çalışma düzenini bozduğu'' gerekçesiyle uyarı cezası verdi.

-''PARTİSİZ DEMOKRASİ, YUMURTASIZ OMLETTİR''-

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, Komisyon adına söz aldı. Siyasi partilerin kurulması ve kapatılması konusunun önemine dikkati çeken Kuzu, ''Siyasi partiler, demokratik siyasi hayatın vazgeçilmez unsurudur. Siyasi partisiz demokrasi, yumurtasız omlettir. Nasıl omletin asıl unsuru yumurta ise demokrasinin asıl unsuru da partilerdir'' dedi.

Anayasa Mahkemesinin kuruluş yıldönümünde eski başkanlarından Yekta Güngör Özden, Ahmet Necdet Sezer ve Mustafa Bumin'in siyasi parti kapatmalarına ilişkin görüşlerini anımsatan Kuzu, muhalefetin, partilerin kapanmasını mı kapatılmamasını mı istediğine karar vermesi gerektiğini, partilerin kapatılmamasını istemeleri halinde birlikte çözüm üretilebileceğini söyledi.

Kuzu, Anayasa değişikliği teklifinin Komisyondaki görüşmeleri sırasında muhalefet milletvekilleri tarafından verilen önergelerin maddenin tekliften çıkarılmasına yönelik olduğunu belirterek, bu yöndeki bir düzenlemenin sorunu çözmeyeceğini kaydetti.

TBMM Başkanının başkanlığında ve grubu bulunan her partiden 5'er kişiden oluşacak komisyonun, partilerin kapatılmasına yönelik hukuki sürecin başlatılıp başlatılmaması konusunda izin mekanizması şeklinde çalışacağını anlatan Kuzu, ''İktidar partisi, kendisinin kapatılmasını size (muhalefete) emanet ediyor; buyurun kapatın. Siyasi partileri millet kapatır, kimse bir daha çıkamaz. (BDP sıralarını göstererek) Buradaki arkadaşlar 7 parti kurdular da ne değişti? Daha gür geldiler. Gelin hep beraber bulalım çözümü. Parti kapatma ölüm gibidir; ölü üzerinden siyaset yapılmamalıdır. Gelin parti kapatmamaya çalışalım, amaç bu olsun'' diye konuştu.

-''SİSTEMİN TEMELİ YANLIŞ''

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Hükümet adına söz aldı. Siyasi partilerin demokrasilerin vazgeçilmez unsuru olduğunu belirten Çiçek, siyasi partilerin yerinin bir başka organizasyonla doldurulamayacağını söyledi.

Çiçek, siyasi partilerin, örgütlenme özgürlüğü ve ifade özgürlüğünün örgütlenmiş şekli olduğunu belirterek, bu özgürlüğün önündeki engellerin kaldırılması gerektiğini vurguladı.

Yapılmak istenen düzenlemeyle parti kapatılması konusuna usul ve kural getirildiğini belirten Çiçek, ''Bir partinin kapatılması o tüzel kişiliğin idamıdır. İdam sürecinin başlatılıp başlatılmayacağına Parlamento karar versin. Parlamento buna karar verirken suç var mı, yok mu şeklinde denetim yapacak değil. Meclis, parti kapatma davası açılmasında kamu yararı var mı yok mu onu yapacak. Hukuki denetimi Anayasa Mahkemesi yapacak, bunda bir tereddüt yok. Ülkenin birliği, bütünlüğü konusunda bir durum zuhur ettiğinde gereken yapılır, parti kapatılır'' diye konuştu.

Getirilmek istenen modelin ''demokratik kontrol'' olduğunu söyleyen Çiçek, muhalefetin sorunu çözme yönünde bir önerisi olması halinde başka yöntemlerin de bulunabileceğini söyledi.

''Sistemin temeli yanlış'' diyen Çiçek, ''20 milyon seçmene sahip parti, bir kişinin iradesiyle idama götürülüyorsa bu yanlış olur. Bugünkü hal, hal değildir. Demokrasi adına sakat bir durumdur. Kamu yararı açısından faydası var mı, yok mu bunu bu Meclis değil de atanmış olanlar mı değerlendirsin?'' dedi.

Cemil Çiçek, müzakerelerin soğukkanlı bir şekilde sürdürülmesi halinde TBMM'nin soruna en kalıcı çözümü üretebileceğine dikkati çekti.

aa



Bu haber 632 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,958 µs