En Sıcak Konular

“Doğal gaz esaretinden kurtulmalıyız”

0 0 0000 00:00 tsi
“Doğal gaz esaretinden kurtulmalıyız” Muğla Üniversitesi Teknik Eğitim Dekanı Muhammed Eltez, “Rusya ve İran gibi ülkelerin vanaların başında bulunduğu doğal gaza kendimizi mahkûm ettik” diyor. Oysa Türkiye’nin, enerji sorununu çözecek çok alternatifi var. Neler mi?

Muhammed Eltez’in görüşleri şöyle:

“Dünya 1800’lü yıllardan beri kirleniyor. Biz bunda en az payı bulunan ülkelerden biriyiz, çünkü Türkiye daha yeni sanayileşiyor. Almanya’da çelik fabrikaları filan artık müzikhol oldu. Biz ise 70-100 milyar dolar arası devasa bir yatırım yaparak, Rusya ve İran gibi ülkelerin vanaların başında bulunduğu doğal gaza kendimizi mahkum ettik.

Bunun yüzde 10’u jeotermale yatırılsa daha verimli enerji kullanıyor olacaktık. Deprem hayat demektir, jeotermal enerji demektir. Biz burada depremin en korkunç yönlerini yaşıyor, ama ondan faydalanmayı bilemiyoruz. Enerji konusunda bir ulusal politika oluşturamıyoruz, dışa bağımlıyız.

Örneğin doğa bize kömür vermiş, bu bizim ulusal zenginliğimiz. Şimdi artık kömürden yararlanabilmek için yeni ve temiz teknolojiler var, kömürü yakmıyorsun, gazını alıyorsun. Hava gazı dediğimiz işte bu. Çok kirli değil.

Ayrıca kıyılarımız çok rüzgarlı. Buradaki dezavantaj enerjinin ancak yüzde 5’inin şebekeye verilebilmesi. Çeşme ve Çanakkale’de durum böyle. Bunun için lokal çözümler düşünmek lazım. Zaten büyük hidroelektrik santraller için oluşturulan göletler ekolojik dengeyi bozuyor. Bir akarsu boyunca 5-10 santral kurulabilir. Hem rüzgâr hem güneş enerjisini değerlendirebilen hibrid sistemler var, bunlar kullanılabilir. Biokütle dediğimiz zirai ürün atıkları bakımından da çok zengin Türkiye. Lokal çözümler tercih edilse. Türkiye’nin büyük bir yenilenebilir enerji potansiyeli var.”

www.iyibilgi.com



Bu haber 899 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler

    2,610 µs