En Sıcak Konular

Gazprom'dan dev indirim

19 Nisan 2010 13:34 tsi
Ukrayna'da Rusya yanlısı Viktor Yanukoviç'in Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından Moskova'dan Kiev'e dev doğalgaz indirimi geliyor.

Rusya'nın enerji şirketi Gazprom'un 2010 yılı için yüzde 25-30 arasında indirim yapmayı planladığı, toplam rakamın da 3 milyar dolara ulaşacağı kaydediliyor.

Rusya haber ajansları iki ülkenin Ukrayna Başbakanı Yulia Timoşenko ve Rusya Başbakanı Vladimir Putin'in 2009 başında on yıllık olarak imzaladıkları enerji anlaşmasını yeniden ele aldıklarını duyurdu. Moskova'nın doğalgaz fiyatlarında indirim yapacağı bilgileri gelirken, ekonomi gazetesi Vedomosti iki ülke kaynaklarından edindiği bilgiyi açıkladı.

Buna göre Gazprom Ukrayna'dan 2010 yılında bütçede belirlenen bin metreküp doğalgaz için 334 dolar yerine, 250-260 dolar alacak. Gazprom'un Ukrayna'nın doğalgaz ulaşım hatlarının modernizasyonunda yer almasını da içeren ikili bir anlaşmanın önümüzdeki günlerde imzalanması bekleniyor. Bugün Moskova'ya gelecek Ukrayna Enerji Bakanı Yuriy Boyko, Rus yetkililerle birlikte anlaşmaya son şeklini verecek.

MEDVEDEV UKRAYNA'YA GİDİYOR

Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev'in de hafta içinde Kiev'e giderek Ukrayna'lı meslektaşı ile bir araya geleceği, nükleer santral inşaatı, uçak ve gemi yapımı, tarım, uzay ve iletişim alanlarında 12 yeni anlaşmanın parafe edileceği kaydediliyor.

Rusya Başbakanı Putin, Ukrayna'da yapılacak iki nükleer santral için 5-6 milyar dolarlık bir kredi sağlayabileceklerini açıkladı. Yanukoviç iktidara gelmesinin ardından Moskova ile bağları güçlendirirken doğalgaz alımında sağlayacağı indirimle bütçe rahatlayacak. Ekonomik krizin etkisindeki Kiev, IMF'den alacağı borçta da kısıtlamaya gidebilecek.

(CİHAN)



Bu haber 616 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,148 µs