En Sıcak Konular

Bardakoğlu'nun Norveç ziyaretine kül engeli

19 Nisan 2010 11:53 tsi
Norveç'in başkenti Oslo'da bu yılki Kutlu Doğum programı, Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu'nun ülkeye gelememesi yüzünden buruk geçti. Bardakoğlu, mesajını makamından çekilen video klip ile ulaştırdı.

İzlanda'daki yanardağ patlamasından kaynaklarnan küller sebebiyle Avrupa'daki tüm uçuşların iptal edilmesi, Norveç'teki gurbetçiler için farklı bir üzüntüye sebep oldu. Başkent Oslo'daki Kutlu Doğum organizasyonuna konuşmacı olarak katılması planlanan Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, uçuşların yapılamaması yüzünden Norveç'e gelemedi. Gurbetçiler, Bardakoğlu'nun Ankara'dan yaptığı konuşmanın videosunu izledi.

2009 yılının Şubat ayında cami açılışı ve bir dizi etkinlik için Norveç'e gelen Bardakoğlu, bu seneki Kutlu Doğum programına konuşmacı olarak katılacağı sözünü vermişti. Norveç Diyanet Vakfı da bunun üzerine bu seneki Kutlu Doğum programı için hummalı bir çalışma başlatmış ve uzun süren bir hazırlık yapmıştı. Başkentin merkezinde büyük bir salon kiralanmış, Ali Bardakoğlu'nun konuşma yağacağını ön plana çıkaran afişler şehrin muhtelif yerlerine asılmış ve ülkedeki tüm gurbetçiler bu programa davet edilmişti. Avrupa'daki tüm uçuşlar iptal edilmesi nedeniyle Bardakoğlu'nun programa katılması mümkün olmadı.

Norveç'teki gurbetçilere Ankara'dan seslenen Bardakoğlu, konuşmasına "Anavatanın özlemiyle, peygamber sevgisiyle, Kuran'a bağlılıkla kalplerini ve dualarını birleştiren değerli kardeşlerim, hepinize ayrı ayrı selam sevgilerimi sunuyorum." ifadeleriyle başladı. Ali Bardakoğlu, "Volkanik küller Norveç'teki siz gurbetçilerimizle buluşmamıza izin vermedi. Bunda da vardır bir hayır." dedi. Peygamber Efendimiz (SAV)'i anma ve anlama haftası olan bu seneki Kutlu Doğum haftasını '2010 Kuran yılı' ile birlikte idrak ettiklerini kaydeden Diyanet İşleri Başkanı, 'Yüce Kitabımız Kuran-ı Kerim'in bundan tam 1400 yıl önce 610 yılında nüzul olmaya başlaması hasebiyle Diyanet olarak bu senenin "Kuran yılı" olmasına karar verdiklerini' belirtti. Bardakoğlu sözlerine şöyle devam etti: "Kuran, Efendimiz Hz. Muhammed (SAV) vasıtasıyla bizlere hidayet rehberi oldu, hayatımıza rehberlik etti, medeniyetimizin temeli oldu; bizlere dünyamızı, ahiretimizi, Rabbimize kulluğumuzu anlattı; ve bizlere şifa ve rahmet kaynağı oldu."

Norveç Büyükelçisi Hayati Güven'in de iştirak ettiği program saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Tevfik İşcen'in Kuran tilavetiyle kulakların pası silinen etkinlikte katılımcılara kırmızı gül hediye edildi.

Stockholm Din Hizmetleri Müşaviri Prof. Dr. A. Bülent Baloğlu da programda "Kuran ve Peygamber Efendimiz'in Sünneti" konulu bir konuşma yaptı. Konuşmasında Hz. Muhammed (SAV)'in Kuran'ı hayatında nasıl tatbik ettiğine değinen Baloğlu, O'nun (SAV) ahlakının Kuran ahlakı olduğunu ifade etti.

Oslo Türk İslam Birliği Başkanı Mithat Doğan yaptığı açılış konuşmasında 'Peygamber Efendimiz (SAV)'in birleştiricili' konusuna vurgu yaparak gurbette birlikte hareket etmenin önemine dikkat çekti. Norveç Din Görevlileri Koordinatörü Dr. Mehmet Altundaş ise 'Sahabe Efendilerimizin Peygamberimiz'i adeta çılgın gibi sevdiklerini' ve şu sözlerle övdüklerini dile getirdi: "O'nu gördüğünüz anda güneşin doğduğunu sanırdınız", "Konuştuğu zaman parlak dişleri arasından sanki bir ışık süzülürdü", "Mehtaplı bir gecede Efendimin yüzüne baktım. Andolsun ki O'nun yüzü mehtaptan daha güzel ve parlaktı".

cihan



Bu haber 491 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,417 µs