En Sıcak Konular

Komşuda dumansız hava sahasına hazırlanıyor

19 Nisan 2010 11:13 tsi
Suriye, 21 Nisan'dan itibaren dumansız hava sahasına geçmeye hazırlanıyor. Ancak uygulamanın nargileyi kapsıyor olması, nargileden geçimini sağlayanlar kadar, içenleri de endişelendiriyor.

Uygulamanın nargileyle ilgili kısmının yumuşatılması gerektiğini savunanlar, nargilenin Arap kültürünün bir parçası olduğunu ve yasakla birlikte kültürel bir parçanın yok olacağını ifade ediyor.

Şam'ı ziyaret eden turistlerin uğrak yeri olan Babtuma bölgesinde bir kafeteryası bulunan Muhammed El Hellag, tütün mamullerinin tüketimini yasaklayan uygulamayı desteklediğini belirterek, "Yasak, çocuklar ve tütün mamulleri kullanmayanlar için gerekliydi. Aslında bu uygulama çok daha önce başlamalıydı" diye konuştu.

El Hellag, yasağı desteklediğini ancak uygulamanın esnetilmesi gerektiğini vurguladı. Nargilenin Arap kültürünün bir parçası olduğunu ifade eden El Hellag, "Nargile, kültürümüzün bir parçası ve Arap imajını tamamlayan bir unsur. Yasakla birlikte nargilenin kullanımı azalacak. Bence bu, bir sorun" diye konuştu.

El Hellag, "sigara kullanmayan turistlerin bile nargileyi denemek istediğini" belirterek, "En azından turistik bölgelerde, nargile içmek isteyen turistlere bu imkan tanınmalı. Ben, nargile içemeyeceksem restorana gitmem" dedi.

MÜŞTERİLERİN YÜZDE 90'I NARGİLE İSTİYOR

Şam'ın bilinen restoranlarından Beyt Şami'nin müdürü Visam Davraz da "yasağı desteklediğini ve sigara paketlerine de zararlı olduğuna dair ifadeler koyulması gerektiğini" söyledi.

21 Nisan'da başlayacak olmasına rağmen uygulamanın detaylarına ilişkin detaylı bilgilerinin olmadıĞInı belirten Davraz, "Sigara ve nargile kullananlar için restoranın avlusunu, içmeyenler için odaları hazırlıyoruz" dedi.

Yasakla birlikte restorana gelen müşteri sayısının azalacağını kaydeden Davraz, "Nargile, lokantalarda tamamlayıcı bir unsur gibi. Müşterilerimizin yüzde 90'ı nargile istiyor" diye konuştu.

NARGİLENİN 2 BİN YILDAN FAZLA GEÇMİŞİ VAR

Nargile dükkanı olan Muhammed Tiran ise "nargilenin 2 bin yıldan fazla geçmişi olduğunu" belirterek, yasağın en çok nargile ve nargile malzemeleri satışı yaparak geçimini sağlayanları etkileyeceğini belirtti.

Tiran, "Yasak başladıktan sonra satışlar düşecek. Kafelere ve turistlere satış yapıyoruz. Nargile yasaklanırsa biz neyle geçineceğiz" diye konuştu.

Nargile satışı yapan Muhanned Medini ise yasağı desteklediğini, ancak yasakla birlikte nargile satışlarının önemli ölçüde düşeceğini kaydetti. Nargilenin bir kültür olduğunu söyleyen Medini, "Yasakla birlikte satışlarımız düşecek, nargile Arap kültürünün bir parçası olmaktan çıkacak" dedi.

Suriye'de günlük yaşamın bir parçası olarak görülen nargile, toplumun her kesimi tarafından restoran ve kafelerde yaygın olarak tüketiliyor. Şam ve Halep başta olmak üzere ülkede nargile ve nargile malzemelerinin satıldığı çok sayıda dükkan bulunuyor. 15 dolardan 200 dolara kadar çeşitli ebat ve modellerdeki nargileye Suriyeliler kadar ülkeyi ziyaret eden yabancı turistler de yoğun ilgi gösteriyor.

21 Nisan'dan itibaren uygulanmaya başlanacak olan yasakla birlikte kapalı mekanlarda nargile ve sigara içenlere 2 bin Suriye Lirası (yaklaşık 43 dolar), tütün mamullerinin tüketilmesine izin veren işletme sahiplerine 25 bin Suriye Lirası (yaklaşık 543 dolar) ceza uygulanacak. 3 kez ceza alan işletmeler ise süresiz olarak kapatılacak.

aa



Bu haber 486 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,717 µs