En Sıcak Konular

Obama'nın Gül ve Erdoğan'a hediyeleri

19 Nisan 2010 09:53 tsi
Obama'nın Gül ve Erdoğan'a verdiği hediyeleri Türkiye'den öğrenemeyen doçent, yanıtı sonunda ABD'den aldı: Gül'e cam biblo, Erdoğan'a cam kase

ABD Başkanı Barack Obama’nın Türkiye ziyaretinde Başbakan Tayyip Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e verdiği hediyeler ile Erdoğan ve Gül’ün Obama’ya verdiği hediyeler ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından açıklandı. Obama, Gül’e özel baskı el yapımı cam biblo, Erdoğan’a cam bir kase hediye etti.

ABD Başkanı Barack Hüseyin Obama’nın geçen yıl nisanda Türkiye’ye yaptığı ziyaret her yönüyle çok konuşuldu. Ancak liderlerin birbirlerine sundukları hediyelerin neler olduğu açıklanmadı. Çok sayıda kişi hediyeleri öğrenmek için büyük mücadele verirken, istenilen yanıtlara ulaşılamadı. ‘Bilgi Edinme Yasası’ kapsamında hediyeleri öğrenmek için hem Türk makamlarına hem ABD makamlarına başvuran Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yaman Akdeniz, hediyeleri 8 Ocak 2010 günü Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığı’na resmen sordu.

Başbakanlık’tan yanıt verilmezken, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği şu yazıyı yolladı:

“Devlet başkanlarının yabancı ülkeleri ziyaretleri sırasında muhataplarıyla hediye teatisinde bulunmaları bütün dünyada kabul gören yerleşik bir protokol kuralıdır. Söz konusu hediye teatisi devlet başkanlarının huzurunda ve iki ülkenin resmÓ protokol görevlileri arasında yapılmaktadır. Ancak, hediyelerin teatisinden sonra makul bir süre geçmeden kamuoyuna duyurulması milletlerarası nezaket kuralları ile bağdaşmayacağından, hediyelerin bu safhada kamuoyuna açıklanması uygun değildir.”

Akdeniz bu yanıt üzerine Cumhurbaşkanı Genel Sekreterliği’nin kararına itiraz ederek Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu’na başvurdu. Kurul, Akdeniz’e istenilen bilgilerin, ‘Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamında erişime açılması gereken bir bilgi veya veri niteliğinin bulunmadığını’ bildirdi.

ABD’de hukuk savaşı

Akdeniz’in başvurusuna ABD Dışişleri Bakanlığı da “Bu konuda size yardımcı olamayacağız” yanıtını verdi. Akdeniz, bu yanıt üzerine, ABD Dışişleri Bakanlığı’na karşı dava açtı. Akdeniz, dava dilekçesinde, ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından ABD Bilgi Edinme Hakkı Yasası’nın ‘açıkça ihlal edildiğini ve haksız bir şekilde ellerinde bulunan bilgileri vermediklerini’ belirtti. ABD Dışişleri Bakanlığı Akdeniz’in açtığı davanın yersiz olduğunu ve bakanlığın kanuna aykırı olarak hareket etmediğini öne sürdü. Akdeniz’in avukatının ‘bakanlığın hukuksuzluk yaptığı’ yönündeki karşı dilekçesi üzerine, Bakanlık davaya devam edilmemesi karşılığında uzlaşma önerdi.

İşte o hediyeler

Hakim huzurunda imzalanan bu uzlaşmadan sonra ABD Dışişleri, 16 Nisan 2010 günü, sır gibi saklanan hediyeleri açıklamak zorunda kaldı. Buna göre, Obama, Gül’e 2 bin dolar değerinde özel baskı el yapımı cam biblo (Special Edition of Hand- Blown Bonfire Basket Set with Plexiglass Case) hediye ederken; Erdoğan’a da 1880 dolar değerinde Çeşmi- Bülbül olarak bilinen cam kase (The Constitution Chest) sundu.

Erdoğan Obama’ya kıymetli iki kalem (Pewter Penlink Set with two pens), Gül de Paşabahçeden el yapımı ‘Gece mavisi’ isimli bir vazo bir vazo hediye etti. Hayrünissa Gül de Obama’ya ‘Lale ve hançer’ motifli, fildişi ve pırlanta süslemeli kol düğmeleri hediye etti.

radikal



Bu haber 610 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,192 µs