tek risk | " /> tek risk | "/>

En Sıcak Konular

Hükümeti bekleyen tek risk

19 Nisan 2010 08:23 tsi
Hükümeti bekleyen tek risk İktidar herhangi bir yol kazasına uğramak istemiyor. Bu yüzden sıkıyönetim başlattı. Ama hükümeti bekleyen tek bir risk var... Adem Yavuz Arslan yazdı…

Adem Yavuz Arslan / Bugün

Tüm yollar millete çıkacaksa...

Anayasa değişikliğinde kritik viraja giriliyor. Artık söz de yetki de milletin vekillerinde.
Sürecin kolay olmayacağı ortada. İktidar herhangi bir yol kazasına uğramak istemiyor. Bu yüzden sıkıyönetim başlattı. Çünkü hükümet için bu süreçteki tek risk 330 oyun altına düşmek.
Eğer bir şekilde kendi grubundan fire verirse hem darbe alacak hem de çok önemli bir Anayasa değişikliği fırsatı kaçacak. Ayrıca bu yıkımın neden olacağı hasarı da kimse hesaplayamıyor.
CHP'nin 'paketi bölelim' önerisine sıcak bakılmıyor. Yani paket Meclis'ten bütün olarak geçirilecek, Çankaya isterse yargıyla ilgili bölümleri ayıracak.
Bu noktada kulislerdeki bir bilgiyi de aktaralım. Perde gerisinde eski defterleri karıştıran bazı çevreler 'kopartabilecekleri' vekilleri markaja alıyor. Farklı yöntemlerin olduğu da konuşuluyor. Ama şunu da söyleyelim kimse bu oyunların başarılı olacağına ihtimal vermiyor.
Süreç halktan da dönse, mahkemeden de dönse AK Parti kazanan taraf olacak. Çünkü değişim inisiyatifini eline aldı. Anketler de bu girişimin halktan ezici bir oranda kabul gördüğünü ortaya koydu. Anket şirketleri farklıda olsa halkın yüzde 60'ı paketin içeriğine bakmadan 'Evet' diyor. Bu beklentiye karşı durmak hiçbir siyasi partinin harcı değil.
Peki, CHP ve MHP süreci kilitleyebilir mi? 8 maddelik mayın yasasının 40 günde geçtiğini düşünürsek bu mümkün. CHP içtüzüğün kendisine tanıdığı her türlü imkânı kullanıp süreci uzatacak. Öncelikle hedefi değişikliğin Meclis'ten geçmesini engellemek. Ya da en azından geciktirmek. Böylece referandum olacaksa bile sonbahara hatta 2011 sonbaharına kalsın istiyor. Tabii her şekilde Anayasa Mahkemesi'ne gitmeyi planlıyor. Bu noktada önemli bir kulisi de aktaralım: CHP açısından Anayasa Mahkemesi çantada keklik değil.
 MHP ise Baykal'ın 'Paketi ayıralım' önerisi sonrası adeta taca çıktı. Bu saatten sonra 'Bu Meclis anayasa yapamaz' demenin bir karşılığı yok. Zaten tabandan pakete destek de yüksek. Bahçeli ve kurmayları bu sebeple yeni bir söylem geliştirdi. Türkiye'yi dolaşıp ekonomi üzerinden muhalefet yapacak. İş ve aş üzerinden siyaset geliştirecek.
Özetle; Türkiye tarihi bir döneme giriyor. Darbe anayasasından kurtulma fırsatını yakaladı. Toplumsal uzlaşma büyük oranda sağlandı. Meclis aşamasında kavga etmek, süreci tıkamaya çalışmak kimseye bir şey kazandırmayacak. Çünkü halk bu tür oyunları 'Sandıktan kaçmak' olarak algılıyor. Yani muhalefetin 'halka gitmemek için' geliştirdiği stratejiler en çok kendilerini vurabilir.

 



Bu haber 923 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,733 µs