En Sıcak Konular

'Kırgızistan örneği tekrar yaşanabilir'

18 Nisan 2010 21:06 tsi
'Kırgızistan örneği tekrar yaşanabilir' Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, eski Sovyet ülkelerindeki liderlerin politikalarının devrik Kırgız lidere benzemesi durumunda, benzer senaryoların bu ülkelerde de yaşanabileceği uyarısında bulundu.

7-8 Nisan tarihlerinde gerçekleşen ayaklanmanın ardından ülkenin güney kenti Celal-Abad'a geçen devrik lider Kurmanbek Bakiyev, dün akşam saatlerinde istifasını imzalayarak Kazakistan'a uçtu. 
 
BRIC ülkeleri (Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin) zirvesi toplantısının ardından Brezilya'da basına açıklamada bulunan Medvedev, "Eğer halk yönetimlerden memnun değilse, yönetimler kendi halkını desteklemek için çalışmıyorsa, eski Sovyet ülkeleri ya da diğer ülkelerde benzer senaryoların yaşanma ihtimali var." ifadelerini kullandı. Rusya lideri yönetimlerin halkla ilişkilerini koparmaları durumunda Kırgızistan'da yaşananların dünyanın herhangi bir yerinde de yaşanabileceğine dikkat çekti.

Kırgızistan için negatif senaryonun yaşanmasının önüne geçildiğini kaydeden Medvedev, "Eski Cumhurbaşkanının istifasının ardından negatif senaryodan korunulmuş oldu. Kırgızistan da bir sivil savaşın yaşanması ve kan dökülme riski çok yüksekti." dedi.

Yeni hükümetin düzeni sağlama, halkın desteğini alma, ekonomik ve sosyal konulardaki başarısı ile orantılı olarak büyük projelerde Kırgızistan'ı desteklemeye devam edeceklerini ifade eden Rusya lideri, "Bakiyev ülkenin karşı karşıya kaldığı sorunları çözmekte başarısız oldu... Kendisinden önceki yönetimin hatalarını tekrarladı..." değerlendirmesinde bulundu.

BAKİYEV'DEN SİLAHLI DEVRİM BENZETMESİ

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Kurmanbek Bakiyev'in istifasını içeren faks geçici hükümet tarafından basına gösterildi. Kazakistan'ın Taraz kentinden fakslandığı kaydedilen istifa mektubunda, 7 Nisan'da yaşanan olayları silahlı devrim olarak niteledi ve ülkenin imajının büyük zarar gördüğüne dikkat çekti. Sorumluluğun tamamı ile geçici hükümette olduğunu iddia eden Bakiyev, "Kırgız halkının geleceği, devletin bütünlüğü ve varlığı için Anayasa'nın 50. maddesi uyarınca istifa ediyorum." ifadelerini kullandı.

BAKİYEV'İN TEYİT KÖYÜ KUŞATILDI

Kırgız özel birliklerinin Bakiyev'in ülkeyi terk etmeden önce kaldığı Teyit köyünü kuşattığı ve silah bırakmaları için çağrıda bulundukları belirtiliyor. Bakiyev'in kardeşlerinin bölgede oldukları gelen bilgiler arasında.

cha



Bu haber 664 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,835 µs