En Sıcak Konular

İlaç çetesinin ‘iksiri’ bozuk çıktı!

0 0 0000 00:00 tsi
İlaç çetesinin ‘iksiri’ bozuk çıktı! 'İksir' operasyonla çökertilen sahte ilaç şebekesinin liderinin eczacılık fakültesi mezunu Burç Ecza Deposu sahibi Saim Cimşit olduğu ortaya çıktı. Zanlılar, 'dolaylı olarak ölüme sebebiyet vermek' dahil 11 ayrı suçtan adliyeye sevk edildi

"İksir" operasyonuyla çökertilen ilaç şebekesinin liderinin eczacılık fakültesi mezunu olan Burç Ecza Deposu sahibi Saim Cimşit olduğu ortaya çıktı. Operasyonla 17 milyon YTL'lik sahte, çalıntı ve son kullanma tarihi geçmiş ilaç ele geçirilirken, şebekenin özellikle 1000 ile 9000 YTL arasında değişen kanser ilaçlarını piyasaya sürdüğü iddia edildi. Polis sorguları tamamlanan 43 kişiyi "çete" ve "tedavi olma şansını insanların ellerinden alarak dolaylı olarak ölüme sebebiyet vermek" suçlarının da aralarında bulunduğu 10 ayrı suçtan adliyeye sevk etti. Savcının "çete" ve "kişilerin sağlığını tehlikeye atmaktan" mahkemeye sevk ettiği 14 kişi ise tutuklandı.

Son kullanma tarihi geçmiş ilaçları satan bazı eczacıların, sorgularında "Bu işi eczacıların yüzde 80'i yapıyor" dediği kaydedildi. Zanlılar, çete ve tedavi olma şansını insanların ellerinden alarak dolaylı olarak ölüme sebebiyet verme suçlarının da aralarında bulunduğu 11 ayrı suçtan adliyeye sevk edildi.
23 eve baskın düzenlendi

Polis, dün sahte ilaç şebekesiyle ilgili olarak basın toplantısı düzenlerken, baskının ayrıntıları da ortaya çıktı. Emniyet güçleri, İstanbul'da 5 ecza deposu, 14 eczane, 2 matbaa ve 23 eve baskın düzenlendi. 2'si eczane sahibi kadın 43 kişi gözaltına alındı.

Aramalarda ecza deposundan çalınarak piyasaya sürülmeye hazırlanan, lösemi hastası çocukların tedavisinde kullanılan bir TIR dolusu özel üretilmiş bebek maması, 190 bin adet tarihi geçmiş ilaçlar için hazırlanmış ilaç kutusu, aralarında kanser ilaçlarının da yer aldığı son kullanma tarihi geçmiş iki kamyon ilaç, kullanılmış ambalajları kesilmiş muhtelif ilaçlar, ilaç ambalajı yapımında kullanılan tasarım grafik ve matbaa malzemeleri, iki tabanca ve 227 adet mermi, 12 adet bilgisayar, bir pres makinesi, ilaç yapımında kullanılan kalıplar, iki sahte araç basın kartı ele geçirildi.

Çetenin lideri olduğu öne sürülen Saim Cimşit'in oğlu Aziz Cimşit kardeşleri Aksoy Cimşit ve Kamil Salih Cimşit'in organizasyonu yönettiği, ilaç kutuları ve sahte fatura hazırladıkları belirlendi. Ele geçirilen ilaçların astım, kalp, diyaliz, kanser, ağrı kesici, ateş düşürücü, şeker, kolesterol ilaçları olduğu belirtildi. Son kullanma tarihi geçen ilaçları satan bazı eczacıların Emniyet'teki ifadelerinde, pişman olduklarını ve eczanelerini kapatacaklarını söyledikleri belirtildi. Bazı eczacılar, sahte ilaç işini İstanbul'daki eczanelerin yüzde 80'inin yaptığını öne sürdü. Bazıları ise sahte ilaç sattıklarını bilmediklerini söyledi.

14'ü tutuklandı…

Sabahın erken saatlerinde Ümraniye Adliyesi'ne sevk edilen zanlıların işlemleri geç saatlere kadar sürdü. Savcı, 43 sanıktan 23'ünü ifadelerini aldıktan sonra serbest bıraktı. 6 sanığı bebek maması çaldıkları gerekçesiyle suçun işlendiği yeri dikkate alarak Büyükçekmece Adliyesi'ne sevk eden savcı, 14 sanığı da TCK'nın "bozulmuş veya değiştirilmiş gıda veya ilaçların ticareti"ni düzenleyen 168. maddesi ile "suç işlemek amacıyla örgüt kurma" suçunu düzenleyen 220. maddesi uyarınca tutuklanmaları istemiyle mahkemeye sevk etti. Nöbetçi Mahkeme tarafından sorgulanan aralarında Saim Cimşit, oğlu Aziz Cimşit, kardeşleri Aksoy Cimşit ve Kamil Salih Cimşit ile Şaban Kalafat, Kenan Zaman, Cihan Veski, Ogün Üçbudak, Ali Özçelebi ve Ahmet Bülent Tan'ın da aralarında bulunduğu 14 zanlı tutuklanarak cezaevine gönderildi.
milliyet



Bu haber 467 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,500 µs