En Sıcak Konular

İlk kez deniz ve kara birleşti

18 Nisan 2010 13:50 tsi
Marmaray projesinde çalışmaları tamamlanan kara tüneli ile deniz tüneli aynı noktada birleşti.

Açılışını Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın yaptığı Yavuz Selim Tüneli ile Marmaray'da ilk kez deniz ve kara birleşti.

Yavuz Selim Tüneli'nin açılışı Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın katıldığı törenle yapıldı. Yerin 36 metre altında gerçekleştirilen tünel birleştirme törenine projede görev alan birçok mühendis ve personel katıldı.

Proje hakkında bilgi veren Bakan Yıldırım, Yavuz Selim Tüneli'nin Üsküdar İstasyonu ile Söğütlüçeşme arasındaki denizaltı ulaşımı sağlayacağını belirtti. Üsküdar istasyonu ile deniz dibindeki tünellerin birleştirildiğini ifade eden Yıldırım, "36 metrelik merdiven bundan sonra görevini tamamladı. Bugün Anadolu Yakası'nda Marmaray'a denizdeki son inişimiz. Bundan sonra çalışmalar Üsküdar istasyonunda, Yavuz Selim İstasyonu'nda gerçekleştirilecek. Bunun ikiz tüneli olan Atatürk Tüneli bugünlerde Üsküdar istasyonundan başlıyor. 3 ay içinde o da denizdeki tünelle birleşmiş olacak. Bu tünellerin yapımı esnasında olağanüstü emek gösteren çalışanlara teşekkür ediyorum." diye konuştu.

Çalışmaların yüzde 50'sinin tamamlandığını anlatan Yıldırım, "27 kilometrelik çalışmanın yeraltı ve denizdeki 13,6 kilometrelik kısmını tamamladık. Önümüzdeki 2011'in ilk aylarında Marmaray'da, Üsküdar'dan girip, Sirkeci'nden çıkmayı hedefliyoruz. Böylece Marmaray'ın en önemli ayağından birini tamamlamış olacağız. Projenin tamamlanma tarihi 29 Ekim 2013'tür. Bunun için gerek bakanlıktaki çalışma arkadaşlarım, gerekse yüklenici firma büyük bir gayret göstermektedir. Yavuz Tüneli görevini tamamlamış oldu. Bu makine artık tünelin bir parçası haline geldi. Birleştirme işlevini ömür boyu sürdürecek." ifadelerini kullandı.

Tünel açma işlemi tamamlandıktan sonra ray döşeme işlemlerinin başlayacağını dile getiren Yıldırım, "Ardından araçların temini ve raya indirme işlemini bitireceğiz. Çalışmaların yüzde 50'sini aştık. Yüzde 60 civarında tamamlandı. Söğütlüçeşme ile Gebze, Kazlıçeşme ile Halkalı arasında yüzeysel metro iyileştirme çalışmaları da var bu çalışma devam ediyor. Diğer yandan araçların imalına başlandı, seçimi yapıldı, dörtlü set olacak. 440 setin 100 tanesi Kore'de imal edilecek, 340 set de Kore Demir Yolları ve Türk ortaklığı ile kurulan hızlı tren fabrikasında yapılacak. Modelin renk seçimini de internet sitemizde İstanbulluların tercihine sunduk." şeklinde konuştu.

Bakan Yıldırım daha sonra yaklaşık 800 metre tünel içinden yürüyerek Üsküdar Meydanı'na ulaştı. Tünelin içinde incelemelerde bulunan Yıldırım, basın mensuplarına bir grafik üzerinde proje hakkında detaylı bilgi de verdi.

cihan



Bu haber 635 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,499 µs