En Sıcak Konular

Bağımsızların rengi ne olacak?

18 Nisan 2010 13:07 tsi
Bağımsızların rengi ne olacak?
Hem Meclis'te 330 oyu bulmaya çalışan AKP hem de Anayasa Mahkemesi'ne gitmek için 110 imza arayan CHP, bağımsız vekillerin peşinde..

AKP bağımsız milletvekillerinden de destek beklerken Radikal'in ulaştığı bağımsızların çoğu değişikliğe mesafeli. Bazı bağımsız vekillerse 'şaibeye yer vermemek için oylamaya katılmayacaklarını' söyledi.

336 milletvekili olan AKP 330 barajını yakalayarak paketi referanduma götürmeyi amaçlıyor. CHP'nin uzlaşı arayışlarının sonuçsuz kalması, MHP'nin kapıları kapatması, BDP ve DSP'nin destek için öne sürdüğü şartlarının kabul edilmemesi AKP'yi tek başına bıraktı. Meclis grubundan da fire olması endişesi taşıyan AKP için 11 bağımsız milletvekilinin oyu önem kazandı.

Aynı şekilde, paket geçerse iptal için Anayasa Mahkemesi'ne gitmek isteyen CHP de 110 imzaya ulaşmak için bağımsızlara ihtiyaç duyuyor.

Bağımsız milletvekillerinden bazıları paket için olumsuz görüş belirterek, 'şaibeye yer verilmemesi için oylamaya katılmayacağını' açıkladı. Zekai Özcan görüşmelere az bir süre kala, Anayasa değişikliği paketi için yamalı bohça ifadesini kullanıp AKP'den ayrılmıştı.

Şanlıurfa Bağımsız Milletvekili Seyit Eyüboğlu destek vereceğini açıklarken, AKP'den istifa eden Elazığ Milletvekili Fevzi İşbaşaran'ın olumsuz görüşü kamuoyuna yansımıştı. Bağımsızların görüşleri şöyle:

Emrehan Halıcı (Ankara): Oylamaya büyük olasılıkla girmeyeceğim. Hükümetten geldi diye karşı çıkar durumda değilim. Şu anda getiriliş biçimini doğru bulmadığım için desteklememeyi düşünüyorum.

Hüseyin Pazarcı (Balıkesir): Anayasa değişikliğine karşıyım. Meclis'teki görüşmelere katılacağım ama oylamaya katılmamayı düşünüyorum. CHP Anayasa Mahkmesi'ne giderse imza veririm.

Mustafa Erdoğan Yetenç (Manisa): Ben bu konudaki görüşlerimi daha önce söyledim. (Yetenç'in destek vermeyeceği yönünde haberler yeralmıştı)

Ahmet Tan (İstanbul): Teklifin Anayasa Komisyonu'ndan çıkmış halini istedim ama daha incelemedim. 'Ben iktidarım' anlayışı sürerse, içine çok iyi şeyler de koysalar yanlış diye düşünüyorum.

Mücahit Pehlivan (Ankara): Tartışılan üç madde ciddiye alınması gereken düzenlemeler. Ben de o maddelerle ilgili kaygılıyım. Genel Kurul sırasında o madde ile ilgili yaklaşımları değerlendireceğim. Oylamaya katılmamaya da sıcak bakmıyorum.

Tayfun İçli (Eskişehir): Benim tavrım net. Genel Kurul'daki tartışmalara katılacağım ama şaibeye yer vermemek için oylamaya katılmayacağım. Çünkü bu gibi hassas dönemlerde, geçmişte milletvekillerine bazı ahlaksız teklifler yapıldı. AKP'lilere de sesleniyorum, partilerinin kapatılmaması için 'hayır' oyu versinler.

Harun Öztürk (İzmir): AKP'nin niyetinin iyi olmadığını düşünüyorum. Oylamaya katılıp katılmayacağımı arkadaşlarımla değerlendireceğim. Spekülasyonlarda adımın geçmemesi için müzakerelere katılıp, oylamaya katılmayacağım.

Kamer Genç (Tunceli): Bugüne kadar yaptığım konuşmalar ortada. Desteklemeyeceğim. Tartışmalara katılacağım, gerekli kavgayı da yaparım ama gidip bazılarını parayla satın alıp, 'Kamer Genç'de destekledi' dememeleri için tedbirimi alır, oylamaya katılmam.

Recai Birgün (İzmir): Bir uzlaşma olsa çok daha etik olur. Umudumu da kaybetmiş değilim. Belki Genel Kurul'da böyle bir uzlaşma doğar. Ben Anayasa Komisyonu'ndaki tartışmaları takip ettim. CHP çok da asılmadı orada. Ama Genel Kuruldaki tartışmaları da izlemek gerekir. YARSAV üyeleri de gelip bazı açıklamalar yaptılar. Genel Kurul'daki tartışmalara göre son kararımı vereceğim.

radikal



Bu haber 712 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,379 µs